Οι κλιματικές δίκες εναντίον (μεγάλων) εταιριών για κλιματικό ξέπλυμα (Climate-Washing) πολλαπλασιάζονται
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η ανάλυση (που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2023) από το Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment at the London School of Economics and Political Science. Η Έκθεση με τον τίτλο ‘Global trends in climate change litigation: 2023 snapshot’ δείχνει ότι 26 ‘climate-washing’ δίκες ανοίχτηκαν το 2022, συγκρινόμενες με εκείνες του 2020 που δεν υπερέβησαν τις 10.
Αυτές οι δίκες καλύπτουν διάφορες μορφές παραπληροφόρησης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προσφυγές σχετικά με τις πράξεις των εταιρειών που αφορούν ιδιότητες των προϊόντων τους, μεγάλες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και απόκρυψη των κλιματικών κινδύνων που οφείλονται στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Έκθεση, αυτή η απόκρυψη συνδέεται και με την έλλειψη κατάλληλων σχεδίων και πολιτικών από τη μεριά τους. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η αύξηση των climate-washing δικών αντανακλά ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη λογοδοσία και την ευθύνη των εταιρειών για την προστασία του κλίματος και, ιδίως για το ρόλο τους στη λήψη των κλιματικών αποφάσεων της διοίκησης.
Γενικότερα, στην Έκθεση αναφέρεται ότι την τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη περίπου 2,341 κλιματικές δίκες σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τα δεδομένα που παρέχει το πολύ αξιόπιστο the Sabin Centre for Climate Change Law at Columbia Law School. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις περισσότερες κλιματικές δίκες (1,590 συνολικά) και ακολουθεί η Αυστραλία με 130 δίκες, και το Η.Β με 102 δίκες. Επίσης 67 κλιματικές δίκες είναι σε εξέλιξη ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, ενώ σχετικά υψηλός αριθμός κλιματικών δικών υπάρχει στη Γερμανία (59), στη Βραζιλία (40) και στον Καναδά (35).
Η Έκθεση επισημαίνει στη συνέχεια ότι “περισσότερες από το 50% των κλιματικών δικών ήταν ευνοϊκές (άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο) σχετικά με την υποχρέωση ανάληψης κλιματικής δράσης από τα κράτη ή τις εταιρείες, μάλιστα δε, σε μερικές περιπτώσεις οδήγησαν και σε αλλαγές πολιτικής”. Επίσης, στην Έκθεση υπάρχει η πρόβλεψη για μελλοντικές τάσεις με την ενίσχυση των δικών για την προστασία της βιοποικιλότητας και για τις υποχρεώσεις κυβερνήσεων και εταιρειών για την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ακόμη δε και πιθανές διεθνείς δίκες μεταξύ κρατών στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, στην Έκθεση υπογραμμίζεται ότι στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών κινημάτων βρίσκεται η μη μειούμενη παραγωγή ορυκτών καυσίμων παρά το ότι, ήδη από το 2021 η Διεθνής Ένωση για την Ενέργεια (ΕΙΑ) υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
ΥΓ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Παρισιού εξέδωσε στις 29 Ιουνίου 2023 μια σημαντική απόφαση με την οποία υποχρεώνει το γαλλικό κράτος να λάβει συγκεκριμένα θεσμικά αλλά και πρακτικά μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας, η οποία κατά το Δικαστήριο, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε στις 1 Ιουνίου 2023 και η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2023. Μια σύγκριση με τα καθ’ ημάς είναι αναπόφευκτη.
Posted on 03/07/2023 in Άρθρα