Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Προώθηση υγιέστερου περιβάλλοντος για πιο υγιείς ζωές

Παρά την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών, η ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων στην Ευρώπη. Το EEA Signals 2023 που δημοσιεύτηκε στις 21.6.2023 εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας και πώς η φροντίδα της φύσης και του κλίματος μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία για όλους τους Ευρωπαίους.

Οι σημερινές γενιές Ευρωπαίων ζουν περισσότερο και πιο υγιή από τους γονείς και τους παππούδες τους. Μέρος αυτής της θετικής εξέλιξης οφείλεται στην πρόοδο της περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η επίτευξη καλύτερης ποιότητας του αέρα ή του νερού ή ο περιορισμός της χρήσης των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών. Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους 10 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ σχετίζονται με τη ρύπανση και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο σοβαρές.

Το «EEA Signals 2023 — Υγεία και περιβάλλον στην Ευρώπη » παρέχει μια ευρεία επισκόπηση των δεσμών μεταξύ υγείας και περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Τα «Σήματα ΕΟΠ» είναι μια συλλογή σύντομων άρθρων, που βασίζονται σε προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα, πληροφορίες και συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων του ΕΟΠ.

Τα άρθρα του EEA Signals 2023 επικεντρώνονται στην ποιότητα του αέρα και του νερού , στον θόρυβο, στις χημικές ουσίες και στην κλιματική αλλαγή . Ο Jerker Ligthart της ChemSec, μιας σουηδικής ΜΚΟ, συζητά το θέμα των επικίνδυνων χημικών ουσιών και την κατασκευή ενός ασφαλέστερου χημικού συστήματος. Ο Gerardo Sanchez του ΕΟΠ μιλά για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού άτλαντα περιβάλλοντος και υγείας και τι προσφέρει στους πολίτες.

Η φύση είναι το θεμέλιο της υγείας και της ευημερίας μας. Μας δίνει καθαρό αέρα, νερό, τροφή, υλικά και χώρο για αναψυχή. Το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι καλό για την ψυχική μας υγεία. Και αν δεν φροντίσουμε τον πλανήτη, το κλίμα και τα οικοσυστήματα του, υπονομεύουμε τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών μας, επιδεινώνουμε τη ζωή μας και, ίσως πιο άμεσα, βλάπτουμε την ευημερία μας.

Leena Ylä-Mononen

Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΧ

Η έκθεση EEA Signals είναι μια ετήσια, ευανάγνωστη διαδικτυακή δημοσίευση που εξετάζει βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Οι πρόσφατες εκθέσεις του EEA Signals εξέτασαν την ενέργεια (2022), τη φύση (2021), τη μηδενική ρύπανση (2020), το έδαφος (2019) και το νερό (2018).

Posted on 03/07/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top