Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών: με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο, 3 προτάσεις για ασφαλείς και νόμιμες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ- UEF

Τρεις προτάσεις για ασφαλείς και νόμιμες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη.

Μετά το δραματικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 82 μετανάστες, η διάσωση ζωών πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρυξέλλες, 26 Ιουνίου 2023

Η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (UEF) υπενθυμίζει ότι η διάσωση ζωών πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι σκέψεις μας είναι σε όσους έχασαν τη ζωή τους και στις οικογένειές τους. Καλούμε για συντονισμένη στήριξη και πλήρη συνδρομή στους επιζώντες. Σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., η Ένωση πρέπει να εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης. Χρειαζόμαστε τώρα πλήρη σαφήνεια και διαφάνεια στη συνεχιζόμενη έρευνα από τις ελληνικές Αρχές», δήλωσε ο Sandro Gozi, ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της
UEF.

Η UEF καλεί για τρεις συγκεκριμένες δράσεις, ενόψει της επόμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής υπό τη Σουηδική Προεδρία:

1. Πρώτον, για μια ενδελεχή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για τα αίτια αυτής της καταστροφής, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα γύρω από το ναυάγιο: Γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης; Ποια είναι τα αίτια της ανατροπής του πλοίου;

2. Δεύτερον, για τη σύσταση μιας «Ομάδας Δράσης για την Πύλο», παρομοίως με τις ενέργειες που είχαν γίνει μετά το ναυάγιο της Λαμπεντούζα πριν από 10 χρόνια. Η Ομάδα Δράσης θα είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό των υφιστάμενων κενών και την απαρίθμηση των συγκεκριμένων μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με βάση τον σεβασμό των δικαιωμάτων, καθώς και για μια βιώσιμη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ. Δηλωμένος στόχος της εν λόγω ειδικής ομάδας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή πολυδιάστατων θαλασσίων επιχειρήσεων, με συνεχή συνεργασία όλων των αρμόδιων οργανισμών (FRONTEX, EFCA και EMSA) και των αρμόδιων εθνικών φορέων.

3. Τρίτον, για μια πραγματική αλλαγή πολιτικής, ώστε να διαμορφωθεί μια αληθινά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την οικονομική μετανάστευση, μεταξύ άλλων μέσω τολμηρών και θαρραλέων αλλαγών στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Οι αλλαγές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών, είναι επείγον να ενισχυθεί και να επεκταθεί η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δικαστικής έρευνας.

Δέκα χρόνια μετά το ναυάγιο της Λαμπεντούζα, αυτή η νέα τραγωδία επαναφέρει στην επιφάνεια το εκκρεμές ζήτημα σχετικά με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και ανθρώπινα τις προκλήσεις της μετανάστευσης και του ασύλου. Η Πύλος καταδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης: αποτροπή της απώλειας ζωών
με τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών προς την Ευρώπη για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων δέκα ετών και τα τεράστια χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν, βασικά στοιχεία του πλαισίου της ΕΕ για το άσυλο (όπως οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις/βίζες ή ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων για άσυλο) εξακολουθούν να απουσιάζουν. Από το 2019, η UEF έχει ζητήσει ασφαλείς και νόμιμους τρόπους εισόδου στην Ευρώπη ως το μόνο τρόπο για να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες που συμβαίνουν συχνά στη Μεσόγειο. Στο ίδιο πνεύμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για τα θέματα αυτά. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, καταλήγουμε στη σκληρή διαπίστωση ότι οι στόχοι αυτοί δεν έχουν επιτευχθεί.

Η προστασία και η διάσωση ζωών στα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων. Η ικανότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα.

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη αυξάνεται, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Πύλο να είναι απλώς άλλη μια τραγωδία σε μια Ένωση που αδιαφορεί για τον ανθρώπινο πόνο. Αντ’ αυτού, ας εργαστούμε για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και ανθρώπινου συστήματος
μετανάστευσης και ασύλου. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πραγματικά στις αξίες, πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ένωσή μας.

Πλαίσιο

Στις 14 Ιουνίου 2023 σημειώθηκε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια που έχουν αναφερθεί στη Μεσόγειο, καθώς ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 750 μετανάστες και αιτούντες άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 ακόμη αγνοούνται στη θάλασσα.

Posted on 03/07/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top