Κομητεία στο Όρεγκον μηνύει την ExxonMobil και άλλες πετρελαϊκές και ζητάει αποζημιώσεις 50 δις δολαρίων για κλιματική ζημιά

Μια κυβέρνηση της κομητείας στο Όρεγκον μηνύει περισσότερες από δώδεκα εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τα έξοδα που προέκυψαν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα το 2021 που σκότωσε τουλάχιστον 69 κατοίκους της, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία του εδάφους για παρόμοια νομικά μέτρα και σε άλλες χώρες.

Σε μια πολιτική αγωγή που κατατέθηκε πρόσφατα στο δικαστήριο του Όρεγκον, η κομητεία Multnomah επιδιώκει να καταστήσει τις εταιρίες κολοσσούς ExxonMobil, Shell, Chevron, BP, ConocoPhillips και δώδεκα υπεύθυνες για έναν δολοφονικό καύσωνα που έπληξε την κομητεία στις 25 Ιουνίου 2021 και οδήγησε σε θερμοκρασίες 46,7°C, πολύ πιο υψηλές σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο για την περιοχή.

«Ο υπερβολικός καύσωνας προκάλεσε το θάνατο 69 ανθρώπων, υλικές ζημιές και σημαντική δαπάνη των χρημάτων των φορολογουμένων και των πόρων της κομητείας», αναφέρει η κομητεία σε ανακοίνωση.

«Αυτή η αγωγή αφορά τη λογοδοσία και τη δικαιοσύνη, και πιστεύω ότι ο λαός της κομητείας Multnomah αξίζει και τα δύο. Αυτές οι επιχειρήσεις γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους δεν ήταν ασφαλή και επιβλαβή και είπαν ψέματα για αυτό», δήλωσε η πρόεδρος της κομητείας Jessica Vega Pederson στην ανακοίνωση.

«Έχουν ωφεληθεί μαζικά από τα ψέματά τους και άφησαν εμάς τους υπόλοιπους να υποστούμε τις συνέπειες και να πληρώσουμε για τις ζημιές», πρόσθεσε. «Λέμε ότι φτάνει».

Η μήνυση απαιτεί

  • 50 εκατομμύρια δολάρια σε πραγματικές ζημιές από το “θόλο θερμότητας”,
  • 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για μελλοντικές ζημιές
  • 50 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ενός μοντέλου μείωσης «για τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και υποδομής που θα είναι εύλογα απαραίτητες για προστασία της κομητείας από μελλοντικά ακραία φαινόμενα καύσωνα και για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η ανακοίνωση αναφέρει μια μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική αλλαγή, η οποία με τη σειρά της προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων. «Η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έκανε το κύμα καύσωνα τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανό να συμβεί», ανέφερε το World Weather Attribution Network.

«Ένα γεγονός όπως το κύμα καύσωνα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού 2021 είναι ακόμα σπάνιο ή εξαιρετικά σπάνιο στο σημερινό κλίμα, ωστόσο θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», δήλωσε μια 27μελής ερευνητική ομάδα σε μια δημοσιευμένη εργασία χρησιμοποιώντας αναθεωρημένες μεθόδους. «Στην πιο ρεαλιστική στατιστική ανάλυση, το γεγονός εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 στα 1000 χρόνια στο σημερινό κλίμα», αλλά «καθώς η υπερθέρμανση συνεχίζεται, θα γίνει πολύ λιγότερο σπάνιο».

Κατά τη διάρκεια του “θόλου θερμότητας”, η κλιματική κρίση «προκάλεσε δραματικές αυξήσεις της θερμοκρασίας, ξηρασία και ξήρανση του εδάφους της περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση της κομητείας Multnomah. «Όταν αυτές οι συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική κρίση συνδυάστηκαν με ένα πυκνό σύστημα υψηλής πίεσης που αιωρούνταν πάνω από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, μετέτρεψαν το τυπικά ήπιο κλίμα της περιοχής σε λειτουργικά αυτό ενός φούρνου».

Σε αυτή τη βάση, «ο θόλος θερμότητας που κόστισε τόσες πολλές ζωές και απώλειες δεν ήταν ένα φυσικό καιρικό γεγονός», αναφέρει η μήνυση. «Δεν συνέβη απλώς επειδή η ζωή μπορεί να είναι σκληρή, ούτε μπορεί να εκλογικευθεί ως απλώς ένα μυστήριο του θελήματος του Θεού. Αντίθετα, ο θόλος θερμότητας ήταν άμεση και προβλέψιμη συνέπεια της απόφασης των κατηγορουμένων να πουλήσουν όσα περισσότερα προϊόντα ορυκτών καυσίμων τις τελευταίες έξι δεκαετίες και να πουν ψέματα στην κομητεία, το κοινό και την επιστημονική κοινότητα για την καταστροφική βλάβη που θα προκαλούσε ρύπανση από αυτά τα προϊόντα στην ατμόσφαιρα της Γης και της κομητείας».

Η West Coast Environmental Law συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των πόλεων σε όλη την επαρχία για να οργανώσει νομική δράση κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για το μερίδιό τους στο κόστος των τοπικών λύσεων για το κλίμα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Township of Gibsons, BC ψήφισε να συνεισφέρει σε μια δικαστική υπόθεση, υπό την προϋπόθεση ότι και άλλοι δήμοι του BC θα επιβιβαστούν στο πλοίο, και έγραψε σε άλλες κοινότητες για να τις παροτρύνει να υπογράψουν. Το Βανκούβερ ψήφισε να συμμετάσχει στην εκστρατεία τον περασμένο Ιούλιο προτού ένα νεοεκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο ανατρέψει την απόφαση.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι αυτό είναι ένα νέο αίτημα για τους δήμους και πρέπει να οικοδομήσουμε μια κρίσιμη μάζα τοπικών κυβερνήσεων που θα κάνουν αυτό το βήμα», αλλά «αυτό είναι ένα κίνημα που περιλαμβάνει όλο και περισσότερες κοινότητες».

«Τα μεγάλα εμπόδια είναι κοινωνικά, ψυχολογικά και πολιτικά. Όσο περισσότεροι δήμοι σε όλο τον κόσμο θέσουν ενώπιον δικαστηρίων υπόλογο αυτόν τον κλάδο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συμμετάσχουν και άλλοι δήμοι – και όταν πάει στο δικαστήριο, να υπάρχουν δικαστές που έχουν σκεφτεί αυτά τα ζητήματα».

Posted on 23/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top