Υπάρχει τρόπος να έρθει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη και απασχόληση!

Άρθρο στο neolaia.gr της Ελεάνας Ζιάκου, Υποψήφιας Ευρωβουλευτή των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

Ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής πολιτικής μπορεί να φέρει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη και απασχόληση στη χώρα

Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία” αναγνωρίζουμε το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα προικισμένη με τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί επαρκώς και σωστά μπορεί να καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Αν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προστεθούν στοχευμένες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, τότε το κέρδος θα είναι πολλαπλό: 1. Τέλος στην ενεργειακή φτώχεια μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων 2. Δημιουργία θέσεων εργασίας με την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου 3. Μείωση της εισαγωγής καυσίμων που συνεπάγεται αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας (η ενεργειακή μας εξάρτηση αγγίζει σήμερα το 70%) και εξοικονόμηση πόρων 4. Παραγωγή καθαρής και οικονομικής ενέργειας για όλους.

Προκειμένου να πετύχει τους παραπάνω στόχους, η Ελλάδα χρειάζεται να αρχίσει να παράγει και να καταναλώνει ενέργεια πιο αποδοτικά. Δυστυχώς η διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην αγορά δεν εγγυώνται μια σταθερή και ευνοϊκή πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ. Γνωρίζοντας καλά τον τομέα της ενέργειας, των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζει ο κλάδος των ΑΠΕ, πιστεύω στην αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού με αποκεντρωμένο και ήπιο τρόπο και μετά από έγκυρη πληροφόρηση και εκτεταμένη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσίαση της χρησιμότητας των ΑΠΕ και η ανταπόκριση στις απορίες ή τις αμφιβολίες των τοπικών κοινωνιών δεν αποτελούν χάσιμο χρόνου/χρήματος. Αντιθέτως, μπορούν να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξη μιας ιδιωτικής επένδυσης ή ακόμα και στην ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στην ίδια τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας απο ΑΠΕ, μέσω της σύστασης συνεταιρισμών (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ανάβρα Μαγνησίας ή ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου).

Τα συνεταιριστικά εγχειρήματα έχουν δείξει να λειτουργούν πολύ καλά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – έχουν καταγραφεί σήμερα 2000 ενεργειακοί συνεταιρσμοί παραγωγής ΑΠΕ- , εξασφαλίζοντας απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ως εκ τούτου ενεργειακή αυτάρκεια και έσοδα για τους κατοίκους και τα μέλη του συνεταιρισμού.

Η αυτοπαραγωγή είναι ένα άλλο μέτρο που στηρίζω. Δημόσια κτίρια, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες εγκαθιστώντας μικρά φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα. Ο γενικότερος στόχος οφείλει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Διατηρώντας τις επιλογές μας ανοιχτές και ενισχύοντας την εγχώρια έρευνα και παραγωγή και άλλων πηγών,όπως η βιομάζα, η γαιοθερμία, η ηλιοθερμία, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τον ανανεώσιμο ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο έτερος πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής που εμείς οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προκρίνουμε για την Ελλαδα. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει φέρει πολλά νοικοκυριά αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος πνέει τα λοίσθια. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων μπορεί να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης πολλών συνανθρώπων μας. Ήδη η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 διαθέτει 3,57 δις. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και επιχειρήσεων, καθώς και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και την αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων βιομηχανικών διεργασιών για την παραγωγή ενέργειας. Αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Ο συνδυασμός φιλόδοξων πολιτικών υπερ της ενεργειακής εξοικονόμησης και των ΑΠΕ είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που μπορεί να ξαναβάλει την Ελλάδα σε τροχιά πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης. Ως υποψήφια με βαθιά γνώση των ενεργειακών και κλιματικών ζητημάτων ζητώ τη στήριξή σας, ωστέ μαζί με το κόμμα “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία” να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά : να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.

________________________________________________________________________________

* Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα «Πράσινοι – Αλληλεγγύη Δημιουργία – Οικολογία».

http://www.neolaia.gr/2014/04/26/apopseis-oikonomiki-anaptyxi-kai-apasxolisi/

Posted on 26/04/2014 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top