Άρθρο Ν. Χρυσόγελου στην εφημ ΤΑ ΝΕΑ για τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό στις εκλογές ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στις 13.5.2023. Μπορείτε να το δείτε και εδώ

Αποκλείστηκαν  ΠΡΑΣΙΝΟ – ΜΩΒ από τις εκλογές  και πράσινη προοπτική για τη χώρα

του Νίκου Χρυσόγελου, 

π. ευρωβουλευτή Πράσινων / 

υποψήφιου ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ Νότιου Τομέα Αθηνών 

(που όμως αποκλείστηκε από τις εκλογές)

Οι πολίτες ακούν τις πολιτικές προτάσεις του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ www.prasinomov.gr, αλλά ψηφοδέλτιό του δεν θα βρουν το Μάιο, μόνο στις νέες εκλογές όταν γίνουν. Αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια (και το χθεσινό ντιμπέιτ)  η συνεκτική πράσινη κοινωνική πρόταση για οικονομία, κοινωνία, κλίμα, περιβάλλον, οι λύσεις που μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας αναζητεί σε μια εποχή όπου 90% των Μμε δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα και προγράμματα, τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια, οι νέοι φεύγουν από τη χώρα, το κλίμα καταρρέει, οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και η μεταβίβαση πλούτου από τους πολλούς στους λίγους εντείνεται.  

Νέα υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας σημαίνει ο αποκλεισμός του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ, στέρηση του «εκλέγεσθαι», συνταγματικού δικαιώματος, χωρίς να συντρέχουν λόγοι που προβλέπει ρητά το Σύνταγμα.

Το θέμα αντιμετωπίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών γραφειοκρατικά: «Πρωτοκολλήστε το αίτημα»! Το κάναμε. Απάντηση δεν λάβαμε. Μετά από 3 μέρες συναντήσαμε κάποια – όχι πολιτικά – στελέχη. Γνωμοδότηση του υπουργείου δεν έφτασε στον Άρειο Πάγο. Απέτυχαν  εκκλήσεις των Ευρωπαίων Πράσινων, (ευρω)βουλευτών, βουλευτών, κομμάτων από διάφορες ηπείρους. 

Στις λίστες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ συμμετέχουν εξαιρετικοί υποψήφιοι, μεταξύ άλλων δύο πράσινοι π. ευρωβουλευτές, ένας π. Δήμαρχος, πολλοί νυν/πρώην αυτοδιοικητικοί, 2 δημοτικοί σύμβουλοι των γερμανών πράσινων, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κ.ά. Συνεπικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ο Π. Στάγκος και η Α. Ψειριάδου.

Υποβάλλαμε 3 αιτήσεις στον Άρειο Πάγο. Η τελευταία (8 Μαΐου) έθετε το ερώτημα αν ο αποκλεισμός είναι συμβατός με τις συνταγματικές πρόνοιες. 3 μέρες μετά, απορρίφθηκε η συζήτηση του θέματος “γιατί έχει κριθεί στις 4/5”, αν και η συνταγματική βάση της απόρριψής μας δεν έχει απαντηθεί. 

Λόγω προβλημάτων, δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με Δελτίο Τύπου, χωρίς νομοθετική κάλυψη, παράταση 16 ωρών στην υποβολή υποψηφιοτήτων. Η δική μας έγκριση 249 υποψηφίων από το σύστημα και η πληρωμή 37.350 ευρώ για παράβολα, δεν θεωρήθηκε οριστικοποίηση υποβολής συνδυασμού! Έπρεπε να πατηθεί επιπλέον κουμπί στο οποίο δεν παρέπεμπε η πλατφόρμα και δεν εντόπισαν δυο στελέχη πληροφορικής. Η τυπολατρία ισχυρότερη από οργανωμένη προετοιμασία εκλογών και συνταγματικά δικαιώματα. Η «παράληψη» της διοίκησης να οργανώσει υποστηρικτικούς, διορθωτικούς μηχανισμούς δεν θεωρήθηκε επαρκής λόγος στην δική μας περίπτωση για ευελιξία.  

Σοκαριστικό. Το 2009 συμμετείχα στο πάνελ των πολιτικών αρχηγών, το 2023 δεν μπορώ εγώ και άλλοι 248 υποψήφιοι του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ να μετέχουμε στις εκλογές, όχι γιατί παραβιάσαμε διατάξεις του Συντάγματος, αλλά εξαιτίας μιας πλατφόρμας.

Τα κόμματα αδιαφόρησαν, βολεύει ο αποκλεισμός ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές. Μίλησα με τους Γραμματείς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπάθησα και με τη Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας μηνύματα. Καμία ενέργεια εκ μέρους τους. 

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συμμετοχή στις νέες εκλογές είναι θέμα δημοκρατίας.

Posted on 14/05/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top