Τουρκικές εκλογές: Μήνυμα αλληλεγγύης από Ευρωπαίους Πράσινους καθώς και ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Με ισχυρή ομπρέλα προστασίας από την ευρωπαϊκή Πράσινη οικογένεια, συμμετέχει στις τουρκικές εκλογές αυτής της Κυριακής το διωκόμενο φιλοευρωπαϊκό και φιλοκουρδικό HDP που συνεργάζεται πλέον με το Κόμμα Πράσινης Αριστεράς της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον για τις τουρκικές εκλογές και τη δημοκρατία γενικά είναι μεγάλο. Το ίδιο και όδον αφορά στην Πράσινη οικογένεια, και αντιπροσωπεία του Ευρωπαικού Κόμματος με επικεφαλής την συμπρόεδρο του βρίσκεται στην Τουρκία για να παρακολουθήσει τις εκλογές αλλά και να στηρίξει μια ευρεία συμμαχία που περιλαμβάνεται τώρα στο Κόμμα Πράσινης Αριστεράς.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ, ενώ επιστολή αλληλεγγύης απέστειλαν στο αδελφό πράσινο  κόμμα οι δύο συνεπιφαλής της συμμαχίας Δ. Χρυσίδης και Β. Γραμματικογιάννη.

Η ανακοίνωση του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Ενόψει του κινδύνου για δικαστική απαγόρευσή του ανά πάσα στιγμή, επέλεξε να συμμετέχει μέσα από τα ψηφοδέλτια του Yeşil Sol Parti-YSP («Πράσινου Αριστερού Κόμματος»)  https://yesilsolparti.org/ που ανήκει στην ευρύτερη Πράσινη οικογένεια ως υποψήφιο μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Ανήκουν στην αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν, και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν είσοδό τους στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με διψήφιο ποσοστό 10-13%.

Το HDP έχει οικοδομηθεί ως συμμαχία όσων επιδιώκουν ειρηνική δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα χωρίς αλλαγές συνόρων, με δυνάμεις από τη δημοκρατική Αριστερά, την Οικολογία, τα κινήματα ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και τον κόσμο που επιδιώκει μια σύγχρονη ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο του «συστήματος Ερντογάν», καθώς ηγέτες και βουλευτές του βρίσκονται ήδη στις φυλακές για απλή έκφραση γνώμης, ενώ κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου. Η στενή σχέση του HDP με τον πράσινο χώρο είχε οικοδομηθεί  επί χρόνια, καθώς το Yeşil Sol Parti και οι άλλες πράσινες δυνάμεις της Τουρκίας συμμετείχαν μέχρι τώρα στα ψηφοδέλτια του HDP.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, με επικεφαλής τη Γαλλίδα συμ-πρόεδρο Melanie Vogel, βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για στήριξη του YSP. https://europeangreens.eu/civicrm/mailing/view?reset=1&id=3839
  • Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από το Πράσινο & Μωβ προς το YSP, στάλθηκε από τους συν-επικεφαλής της συμμαχίας Δομήνικο Χρυσίδη και Βασιλική Γραμματικογιάννη. Στο μήνυμα τονίζεται η αλληλεγγύη για ένα δημοκρατικό, ειρηνικό, συμπεριληπτικό και βιώσιμο μέλλον και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Γίνεται επίσης αναφορά στον πρόσφατο αποκλεισμό της συμμαχίας  Πράσινο & Μωβ από τις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στη στήριξή της από τους Ευρωπαίους Πράσινους.

Posted on 13/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top