Οριστικός ο αντιδημοκρατικός αποκλεισμός ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στις εκλογές Μαϊου – Είμαστε εδώ!

Το “Πράσινο και Μωβ” αποκλείεται οριστικά από τις εκλογές Μαίου – Στερούμαστε ενός συνταγματικού δικαιώματος για έναν τεχνικό λόγο.

Η συμμαχία “ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩβ” αποκλείεται οριστικά από τη συμμετοχή της στις εκλογές του Μαΐου και μαζί οι 249 υποψήφιοι της από 59 περιφέρειες. Στερούμαστε ενός βασικού συνταγματικού δικαιώματος για έναν τεχνικό λόγο που δεν αναφέρεται καν στο Ελληνικό Σύνταγμα. Είναι θέμα δημοκρατίας.

Υποβάλαμε αιτήσεις στον Άρειο Πάγο, με την τελευταία αίτηση στις 8 Μαΐου να ζητάει να εξεταστεί ποια είναι η συνταγματική βάση του αποκλεισμού μας. Τελικά η νέα απάντηση του Αρείου Πάγου ήρθε στις 10 Μαΐου, 3 μέρες μετά, με την οποία αρνείται να συζητήσει το θέμα “γιατί έχει κριθεί στις 4/5”, αν και τα θέματα που θέσαμε με την νέα αίτηση στις 8/5 είχαν να κάνουν με τη συνταγματική βάση της απόρριψής μας, κάτι το οποίο δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα. Αυτό που θέταμε με την τελευταία αίτηση ήταν το ερώτημα πώς μπορεί να απωλέσουν 249 υποψήφιοι Πράσινο και Μωβ το συνταγματικό δικαιώμα του “εκλέγεσθαι”, ενώ δεν συντρέχει κανένας λόγος από αυτούς που περιλαμβάνονται ρητά στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Πάντως ζητούσαν το αυτονόητο, να συμμετάσχει το Πράσινο & Μωβ #ΠράσινοΜωβ στις εκλογές

 • Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα European Greens
 • Πράσινοι ευρωβουλευτές Greens/EFA in the European Parliament
 • Βουλευτές και ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες
 • Το γερμανικό πράσινο κόμμα τοπικά με δεδομένο ότι στο ψηφοδέλτιο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ και ΜΩΒ συμμετείχαν δύο ελληνικής καταγωγής δημοτικοί σύμβουλοι των Γερμανών Πρασίνων.
 • 15 Κόμματα για τα Δικαιώματα των Ζώων από την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία
 • Τα κόμματα #Volt σε διάφορες χώρες
 • Προσωπικότητες από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Τους φαίνεται αδιανόητο ότι ένα κόμμα αποκλείστηκε από τις εκλογές λόγω ενός τεχνικού προβλήματος ή έστω ενός ανθρώπινου λάθους, επειδή η πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για την υποβολή υποψηφιοτήτων δεν οδηγούσε με σε μια τελική οριστικοποίηση των 249 υποψηφίων, σε άφηνε να καταβάλεις παράβολα 37.350 ευρώ, έδειχνε μετά τον έλεγχο ότι δεν υπήρχε πρόβλημα αλλά δεν προειδοποιούσε ότι υπήρχε κάπου αλλού, ένα άλλο βήμα για να οριστικοποιηθεί η κατάθεση. Σκεφτείτε μια αναλογία σε επίπεδο εφορίας, δεν πατάς το κουμπί οριστικοποίησης για υποβολή της φορολογικής δήλωσής σου και έρχεται μετά η εφορία να σου κατασχέσει την περιουσία. Παρακάμπτεται το γεγονός ότι αυτό το φοβερά οργανωμένο κράτος δεν είχε δημιουργήσει ένα μηχανισμό διευκρινίσεων, διόρθωσης λαθών και αποφυγής προβλημάτων, ως όφειλε για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στο νιμπέιτ μια σειρά από λάθη που έχει κάνει αλλά δεν του στέρησαν την πρωθυπουργία.

Η αλληλεγγύη προς το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Tο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα εξέφρασε την ελπίδα του ότι “η συμμαχία θα καταφέρει να λάβει μέρος στις εκλογές μιας και τεχνικά προβλήματα από μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται πρώτη φορά δεν πρέπει να εμποδίζουν πολίτες από το να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι”.

O Ευρωβουλευτής του Βολτ Γερμανίας και μέλος της Ευρωομάδας Πράσινων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Damian Boeselager εξέφρασε την στήριξή του στην συμμαχία ενάντια στην απόρριψη της συμμετοχής της από την εκλογική αναμέτρηση.

O Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόρριψη της συμμαχίας κατακρίνοντας την επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας την στιγμή που δημιουργούνται τόσα προβλήματα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

ΔΕΝ μπορεί κάποιος να στερήσει το συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής μας σε #εκλογές2023 στη βάση ενός τεχνικού προβλήματος, σε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί πρώτη φορά και που σε τελευταία ανάλυση δεν έβλαψε κανένα. Εδώ οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, ευθύνονται για τη διάλυση του σιδηρόδρομου, κατέστρεψαν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, άφησαν να καεί η Ηλεία, η Πάρνηθα, η Εύβοια, το Μάτι, καταστρέφουν τη φύση και τα ρέματα.

Οπότε πλέον μας μένει η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Και θα θέσουμε τα θέματα αυτά στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Δεν θα μπορέσουν να μας αποκλείσουν ξανά.

Είναι θέμα δημοκρατίας.

Απόσπασμα από την τελευταία ένστασή μας στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό μας:

“Με δεδομένο ότι δεν είχαμε δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης ή ενημέρωσης, καθώς αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται πλέον υπό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (παρότι όπως αναφέρθηκε διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών), εκτιμούμε ότι η αρχή τη χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένη εμπιστοσύνης του πολίτη θα επέβαλε την τελεολογική ερμηνεία των διατάξεων αυτών, ώστε να μπορούν να επιλυθούν οποιεσδήποτε παρανοήσεις ή επουσιώδεις τυπικές ελλείψεις στην ηλεκτρονική κατάθεση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και να δοθεί η δυνατότητα στους 249 υποψηφίους μας – μεγάλος αριθμός των οποίων είναι νέοι- και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού για τις θεσμικές αλλαγές και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που πρεσβεύουμε. Επισημαίνουμε ότι η ίδια η παράταση προθεσμίας βασίστηκε στα πραγματικά προβλήματα που υπήρξαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και θα μπορούσε να επιτραπεί το έστω και εκ των υστέρων πάτημα του κουμπιού οριστικοποίησης, γιατί διαφορετικά έχουμε δύο μέτρα και σταθμά, επιβάλλεται μια ποινή αποκλεισμού από τις εκλογές για ένα τεχνικό λάθος, που οδηγεί σε στέρηση συνταγματικού δικαιώματος. Είναι σαν για ένα παρόμοιο λάθος στην εφορία να σου κατάσχεται η περιουσία.

Τούτο δε λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία που επιφυλάσσει στη δράση των πολιτικών κομμάτων το Σύνταγμα  βλέπε Άρθρο 29, αλλά κυρίως  Άρθρο 51 παράγραφος 3 σύμφωνα με το οποίο: Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο  νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά ΜΟΝΟ αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα , ενώ γίνεται αντιληπτό ότι στις ως άνω εξαιρετικές περιπτώσεις αποκλεισμού από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι δεν μπορεί να υπαχθούν τυχόν αβελτηρίες στην συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας φόρμας, πόσον μάλλον όταν είχε γίνει έγκαιρα η εισαγωγή όλων των απαιτούμενων στοιχείων των υποψηφίων.

Θεωρούμε συνεπώς ότι η όλη διαδικασία συμμετοχής κομμάτων και υποψηφίων, όπως έχει διαμορφωθεί περιορίζει αντισυνταγματικά το προαναφερθέν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, καθόσον τυχόν περιορισμοί στον τρόπο άσκηση του δεν εμπίπτουν οι ανωτέρω αναφερόμενες εξαιρέσεις του Άρθρου 51 παρ . 3 αυτού”.

Τα προβήματα της διαδικασίας για υποβολή υποψηφιοτήτων

Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορούσε να ήταν μια πρόοδος αν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, είχαν εκπαιδευτεί στελέχη των κομμάτων και υπήρχε υποστηρικτή δομή. Τίποτα από αυτά δεν υπήρξε. Ούτε καν αυτό που προέβλεπε η σχετική προκήρυξη του 2020 για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (σελίδα 12 της ανάθεσης για την διαχείριση του συστήματος υποβολής υποψηφίων των κομμάτων): «Τέλος, μέσα από το υποσύστημα, χρήστες των Κομμάτων, Συνασπισμών Κομμάτων και των Συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των αυτόματων ελέγχων συμμόρφωσης προς την εκλογική νομοθεσία που θα εκτελεί η εφαρμογή, στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν καταχωρήσει, ώστε να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις πριν την υποβολή, ένεκα τυχόντων προβλημάτων ή παραλείψεων. Επίσης θα ενημερώνονται για την τελική ανακήρυξη των συνδυασμών τους από τον Άρειο Πάγο”. Η προκήρυξη γράφει το αυτονόητο. Τα κόμματα ειδοποιούνται και δεν αποκλείονται για μια τυπική παράλειψη, ένα ανθρώπινο λάθος.

Ποιοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

To ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία 7 κομμάτων και σχημάτων: Πράσινοι, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικο-φεμινιστικό qυίνιμα Κύκλος.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία για σύγχρονες, βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαντήσεις, με αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη. Τα κόμματα και κινήσεις που υπογράφουν την Διακήρυξη και το Προγραμματικό Πλαίσιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με φιλοδοξία και δέσμευση να είναι χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Γιαυτό και όλη η προεκλογική καμπάνια επικεντρώνει σε διάλογο με φορείς και στην διατύπωση προτάσεων.

Όπως αναφέρεται: “Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορία“.

Αυτό αποτυπώθηκε και στα ψηφοδέλτια στις 59 εκλογικές περιφέρειας καθώς και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στο #ΠράσινοΜωβ και στα ψηφοδέλτια συμμετείχαν οι δύο πράσινοι, πρώην ευρωβουλευτές Νικος Χρυσόγελος (υποψήφιος Νότιου Τομέα Αθηνών) και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος,(υποψήφιος Α’ Θεσσαλονίκης), ο πρώτος πράσινος δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης Lefteris Ioannidis, πολλοί εκλεγμένοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στο δίκτυο Πράσινη Αυτοδιοίκηση! καθώς και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, άνδρες και γυναίκες με σημαντικό έργο και προσφορά.
Συνεπικεφαλής στο Πράσινο και Μωβ είναι η Βασιλική Γραματικογιάννη δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα, και ο Δομήνικος Χρυσίδης, επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ είχε ολοκληρώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο τιμούν και στηρίζουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, των Τεχνών, των Γραμματων, του Πολιτισμού και της Οικολογίας. Το Πράσινο & Μωβ σεβόμενο την ποικιλομορφία της κοινωνίας μας συμπεριέλαβε επάξια υποψηφιότητες τόσο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, όσο και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. 

Στις τιμητικές δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας συμπεριλαμβάνονται δυο επιφανείς πολίτες, ο Πέτρος Στάγκος Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Αναστασία Ψειρίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Την τρίτη και τέταρτη θέση κοσμούν με την παρουσία τους η Ζωή Νιομανάκη μέλος των Πράσινων Γερμανίας Σβάλμταλ και η Πηνελόπη Πετροπούλου οδοντίατρος υποψήφια διδάκτωρ στην Ογκολογική Φροντίδα.

Τις επόμενες θέσεις τιμούν επάξια ο Μιχάλης Κουλουρούδης, ιστορικό στέλεχος του Πράσινου χώρου και από τους πρωτεργάτες της Οικολογικής Γεωργίας, η Λυδία Ντενίζ Ψιλοβίκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, η Μαρία Κοντού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ηλίας Γιαννίρης, π. Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, ο Κωνσταντίνος  Κοσμάς, Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και εκλεγμένος σύμβουλος στην περιοχή του με τους Γερμανούς Πράσινους, ο Απόστολος Ιωακειμίδης, νομικός, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας, η Δέσποινα Μωυσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και μέλος του Βολτ Ελλάδας, η Ιωάννα Δέσποινα Τζανιδάκη, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Στρατηγικής, Διευθύντρια Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες και μέλος του Βολτ Ελλάδας, ο Αναστάσιος Περράκης, Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και συνεργαζόμενος  ερευνητής (ERA chair)  με την Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σεραφείμ Μπαχράς, Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό από το Delft University, Port Consultant, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Βολτ Ελλάδας και στην τελευταία τιμητική θέση, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος  Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, Διεθνής Γραμματέας και Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχει σημαντικό ποσοστό γυναικών, όχι για να συμπληρωθεί το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος, αλλά για την προσωπικότητα, το έργο, το δυναμισμό, την ευαισθησία που φέρνουν οι συμμετέχουσες στην πολιτική.
Είναι τα ψηφοδέλτια μας μια απόδειξη στην πράξη για το πώς βλέπουμε την #συμπεριληπτικότητα, την #ισοτιμία και την #κοινωνικήένταξη με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια #ρομα #μεταναστών και #προσφύγων. Επιδιώκουμε την κατάργηση των διακρίσεων #αμεα και #LGBTQ” λένε στελέχη του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ.
Στόχος τώρα στις επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν θα είναι η είσοδος στη Βουλή “για να αλλάξουμε την πολιτική και να προωθήσουμε λύσεις: #δημοκρατία, #κράτοςδικαίου, #διαφάνεια, #οικονομία, #ισότητα, #κοινωνία, #ανθρώπιναδικαιώματα, #διαφάνεια, #κοινωνικήσυνοχή, #περιβάλλον, #κλίμα, υπεύθυνη #επιχειρηματικότητα, #κοινωνικήοικονομία, #υγεία, ποιότητα ζωής, #παιδεία κι #εκπαίδευση, #στέγαση, #πράσινηοικονομία, #ενεργειακήδημοκρατία
Οι πράσινες και κοινωνικές προτάσεις μας μπορούν να γίνουν κυρίαρχες στην κοινωνία, ανταποκρίνονται όχι μόνο σε ανάγκες αλλά και σε δίκαιες αλλαγές που ζητάει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Μπορεί να μας απέκλεισαν τώρα αλλά δεν τα παρατάμε.
Το #ΠράσινοΜωβ υποστηρίζουν πλήρως το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα European Greens και οι ευρωβουλευτές της Ομάδας Πράσινοι/ΕFA Greens/EFA in the European Parliament που θα θέσουν, όπως αποφάσισαν, το θέμα του αποκλεισμού με επείγουσα επερώτηση προς την Κομισιόν και θα φέρουν το θέμα στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τις ελευθερίες και το Κράτος Δικαίου.
 • Η Ska Keller (Γερμανία), πρώην συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο, τώρα μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος
 • Karima Delli (Γαλλία), Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου
 • Rasmus Andresen (Γερμανία), επικεφαλής της Γερμανικής αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο, συντονιστής της Επιτροπής Προϋπολογισμού και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
 • Michael Bloss (Γερμανία), μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, εισηγητής των Πράσινων για θέματα κλιματικής πολιτικής
 • Tineke Strik (Ολλανδία), μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
 • Saska Bricmont  (Βέλγιο), μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, και της ερευνητικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και τα κατασκοπευτικά λογισμικά (Pegasus Inquiry).
 • Η Gwendoline Delbos-Corfield (Γαλλία), μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, και της ερευνητικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και τα κατασκοπευτικά λογισμικά (Pegasus Inquiry),

καθώς και οι ευρωβουλευτές

 • Francisco Guerreiro (Πορτογαλία) αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (πολιτική φιλοζωία)
 • Ο Mikulas Peksa (Τσεχία, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος ΠΕΙΡΑΤΏΝ), μέλος των Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) καθώς και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (ECON)
 • ο Damian Boeselager (Γερμανία, κόμμα Volt), συντονιστής της Επιτροπής Θεσμικών υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών, και Δικαιωμάτων (LIBE).

Posted on 11/05/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top