“Πράσινες” απομιμήσεις, από το παρελθόν (πχ Βεργής) στο σήμερα (δήθεν..”Πράσινο Κίνημα”). Μέσα και πρακτικές με στόχο να πλήξουν τους Πράσινους

Του ειδικού συνεργάτη μας

Από τον Βεργή, τον Κολλάτο και το Λεβέντη στο …πράσινο κίνημα του Κ. Καλογράνη

Από την εμφάνιση του οικολογικού και πράσινου κινήματος είχαμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα κάλπικων …οικολογικών σχημάτων που προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν την δουλειά του οικολογικού κινήματος ή την απήχηση που είχαν οι πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δημιουργήσουν σύγχυση αλλά και να καρπωθούν την όποια επιρροή μπορούσαν να έχουν σε εκλογικό επίπεδο. Δεν ήταν, όμως, μόνο γραφικότητες, στην πραγματικότητα ήταν φαινόμενα που διαπλέκονταν με παράνομα ή τυχοδιωκτικά φαινόιμενα. Παράδειγμα, ένας από αυτούς, που εμφανίζονται ως ο πρόεδρος ….των “ελλήνων οικολόγων” βρέθηκε στη φυλακή για ένα διάστημα μετά από την καταδίκη του για προσπάθεια νομιμοποίησης τεράστιων εκτάσεων καταπατητή, με τη γνωστή μέθοδο της πώλησης ή δωρεάς μέρους της καταπατημένης έκτασης, ώστε να νομιμοποιηθεί μέσα από μια τέτοια πράξη.

Οι …γραφικοί αυτοί τύποι είχαν πάντα πολλά χρήματα – που τα έβρισκαν άραγε; – προβάλλονταν πάρα πολύ από τα συστημικά και μεγάλα ΜΜΕ – την ίδια στιγμή που αγωνιστές για το περιβάλλον ή και για τις πράσινες πολιτικές  σχεδόν ποτέ δεν είχαν την δυνατότητα να μιλήσουν σε αυτά για σημαντικά θέματα.

Ο πράσινος οικολογικός χώρος είχε τέτοια προβλήματα ήδη από τη εκαετία του ’80, μια εποχή κατά την οποία πολλοί πίστευαν ότι οι οικολόγοι είναι άνθρωποι που προτείνουν επιστροφή …στα σπήλαια ή γραφικότητες που απλώς δεν έχουν τι να κάνουν ή απόβλητα του συστήματος που παίζουν το ρόλο του γελωτοποιού. Συνέφερε πολλούς η απαξίωση του κινήματος με γραφικούς τύπους. Στην χειρότερη εκδοχή του, το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται και με παράνομα οικονομικά κυκλώματα. Που βρίσκονται τόσα χρήματα για να προβάλλονται γελοιότητες;

Ένας από αυτές τις …προσωπικότητες δήλωνε: “Είμαστε οι μόνοι γνήσιοι Οικολόγοι. Οποιοσδήποτε άλλος χρησιμοποιεί τον όρο «οικολόγοι», το κάνει για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους και να καπηλευτεί το ταμείο του Ελληνικού δημοσίου. Για το λόγο αυτό στο ψηφοδέλτιο αναγκαζόμαστε να βάλουμε στην κορυφή με το σήμα το πρόσωπο του Αρχηγού, προς αποφυγή παραπλάνησης από τους γιαλαντζί οικολόγους. Τονίζουμε ότι το Πολιτικό κόμμα «Έλληνες Οικολόγοι», ουδέποτε επιχορηγήθηκε από την σύστασή του, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προκύπτει και με την απόφαση αρ.18 /2004 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, όπως επιχορηγήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα και κατεβαίνουμε στις εκλογές με δικά μας έξοδα”, τόνιζε στις συνεντεύξεις του προ των ευρωεκλογών” (Δ. Βεργής).

Μερικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στην δημιουργία μιας παραμορφωτικής εικόνας για το οικολογικό κίνημα και την πολιτική οικολογία ήταν:

Ο Δημοσθένης Βεργής, μια από τις πιο …επιδραστικές προσωπικότητες γελοιοποίησης του χώρου. Προβλήθηκε πολύ από πολλά ΜΜΕ και μάλιστα με την ιδιότητα …του προέδρου των “Ελλήνων Οικολόγων” (πρώην Ένωση Οικολόγων) που ιδρύθηκαν το 1986 (!!!). Εμφανίζονταν με διεθνείς διασυνδέσεις και ως στενός φίλος του Κώστα Καραμανλή, ενώ τον εξυμνούσε και ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος: “Ο Δημοσθένης Βεργής που είναι αρχηγός του κόμματος των Οικολόγων και είναι ένα ανάλογο κόμμα με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, με το ποσοστό που πήρε, έχει προβλήματα. Προβληματίζεται αλήθεια και λέει: Να παραιτηθώ τώρα και να μου ζητήσουν να μείνω; Είναι ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο ο Βεργής, ο οποίος είναι χρόνια στην πολιτική και παίρνει αξιοπρεπή ποσοστά, ανάλογα με αυτά του κ. Κουβέλη” Γύρναγε μάλιστα από τηλεοπτική σε τηλεοπτική εκπομπή, συχνά με λόγο σεξιστικό και (αυτο)γελοιοποίησης. Αν αναζητήσετε και πληροφορίες και σήμερα στο διαδίκτυο μπορεί να σας βγάλουν πληροφορίες για τον …πολιτικό. Σημεία σταθμοί στην παρουσία του: εμφάνιση του “γυμνός” μέχρι σεξιστής (2012), με πρόβατα στο Κολωνάκι, μαζί με την Τζ. Αλεξανδράτου (υποψήφια για το …Υπουργείο Πολιτισμού με το …κόμμα στις εκλογές το 2012).

Όμως έχει και καταδίκη και φυλάκιση του για καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων (2014). Τον Ιούνιο του 2014 καταδικάστηκε σε 37 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη χωρίς αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ για απάτη σε βάρος του δημοσίου, επειδή διεκδικούσε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δημόσιας γης 452.000 τ.μ. κοντά στη λίμνη Μαραθώνα με πλαστούς τίτλους για λογαριασμό του ιδίου και του ….πολιτικού του κόμματος, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του …προτέρου εντίμου βίου. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014 στα Εξάρχεια και αποφυλακίστηκε το 2017, με χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου, αντί στα 25, από την καταδίκη σε 37 έτη (μείωση λόγω ελαφρυντικών), τελικά μετά από μόλις 3 έτη. Τα ΜΜΕ της εποχής τον εντόπισαν αμέσως μετά την αποφυλάκισή του στη Μύκονο.  

Δ. Βεργής: Καταδικάστηκε σε 37 χρόνια κάθειρξη | tovima.gr Από τη φυλακή στο… Super Paradise στη Μύκονο με τον νόμο Παρασκευόπουλου! [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η "συνεύρεσή" του με την Τζούλια και η απειλή της φυλακής Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η

Ο Δημήτρης Κολλάτος

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος προσπάθησε ένα φεγγάρι να συνδέσει έναν επιθετικό εθνικιστικό λόγο και συνθήματα “όλοι οι πολιτικοί στη φυλακή” με τη λέξη οικολογία (χωρίς άλλο περιεχόμενο) σε μια εποχή που το ενδιαφέρον αυξάνονταν. Δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από το να δημιουργήσει σύγχυση για τους οικολόγους. Στις Ευρωεκλογές 1994 η ακροδεξιά ΕΠΕΝ του πρότεινε και δημόσια να συνεργαστούν γιατί “μοιράζονταν” τις ίδιες απόψεις.

Ο Βασίλης Λεβέντης

Από όλους αυτούς ένας, ο Β. Λεβέντης, βρέθηκε όχι μόνο αρχηγός κόμματος αλλά και στην Ελληνική Βουλή. Είχε δικό του τηλεοπτικό σταθμό με δική του συχνότητα (!) την άδεια του οποίου μετά πούλησε (?). Λέγεται ότι χρηματοδότες του ήταν κάποιοι εφοπλιστές. Ποτέ δεν έγινε πάντως γνωστό που έβρισκε τα χρήματα για τον σταθμό και την …πολιτική παρουσία του μέχρι να μπει στη Βουλή.  Ο ίδιος συμμετείχε στο ΠΑΣΟΚ στην ίδρυσή του, από όπου αποχώρησε. Έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Πειραιά (1982) και Δήμαρχος Αθηναίων (1986). Το 1984 ίδρυσε “οικολογικό κόμμα” κατά δήλωσή του: “εμπνεύστηκε το όνομα του κόμματος από το ομώνυμο οικολογικό κόμμα της Γερμανίας”.

Συμμετείχε το 1989 ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ (29ος στους 31). Στις αρχές του 1990 ίδρυσε το κόμμα “Οικολόγοι Ειρηνιστές Πράσινοι” (!!!), με το οποίο συμμετείχε στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς (είχε προηγηθεί η εκλογή βουλευτίνας από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς το 1989 και το 1990), ενώ στα τέλη του ίδιου έτους ίδρυσε τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 67.

Το 1992 δημιούργησε την Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων και μετέπειτα γνωστή ως Ένωση Κεντρώων μαζί με τον κόμμα Κέντρο του … Γιώργου Γ. Παπανδρέου. Η φράση “και Οικολόγων” αφαιρέθηκε στη συνέχεια γιατί, όπως εξήγησε αργότερα, δεν πουλούσε.

Πάντως εκπροσωπήθηκε στη Βουλή με ένα ετερόκλιτο πλήθος βουλευτών οι οποίοι προσχώρησαν σε άλλα κόμματα στο τέλος. Ήταν η εποχή της οργής που έστελνε στο ελληνικό κοινοβούλιο κάθε απίθανο ή επικίνδυνο τύπο!

Πώς στήνεται μια εικόνα δήθεν πράσινου πολιτικού και κόμματος όταν αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα

Μια κλασσική περίπτωση “στησίματος” μιας εικόνας ότι δήθεν όλοι αυτοί είχαν σχέση με τον πράσινο χώρο, παγκοσμίως μάλιστα (!), ήταν οι στημένες φωτογραφίες αλλά και η αυθαίρετη χρήση σημάτων των πράσίνων, πρακτική που συνεχίζεται ακόμα από τους ….ενδιαφερόμενους. Μερικές πραγματικές ιστορίες:

  • Η Πέτρα Κέλλυ, εμβληματική προσωπικότητα και ιδρυτικό μέλος των Γερμανών Πράσινων έχει συνάντηση με το στέλεχος των πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο στην διάρκεια μιας επίσκεψής της στην Αθήνα. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και εσιβάλει ένας …περίεργος τύπος μαζί με ένα φωτογράφο. Βρίσκεται μέσα σε δευτερόλεπτα δίπλα από την Πέτρα Κέλλυ και ο φωτογράφος αποθανατίζει …την ιστορική στιγμή: ο Δημοσθένης Βεργής συναντάει την πράσινη Πέτρα Κέλλυ!
  • Την ίδια στιγμή που προσπαθούσε να καταπατήσει δημόσιες δασικές εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ο Δημοσθένης Βεργής εμφανίζονταν ως ο …Οικολόγος Ρομπέν των Δασών, μετά μάλιστα τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Τα άπαντα του Δημοσθένη Βεργή: Τσολιάς στο Παρίσι, η πρόκληση στην Τσιλέρ, η

  • Στο επικοινωνιακό υλικό που χρησιμοποιούν “κλέβουν” σύμβολα των ευρωπαίων και των ελλήνων πράσινων δημιουργώντας σύγχυση. Οι αφίσες του Βεργή χρησιμοποιούν συχνά παρόμοια λογότυπα ακόμα και ίδια γραμματοσειρά και παρόμοιο σηματάκι με αυτό των πραγματικών πρασίνων. Το τελευταίο από αυτά τα πράσινα ….φρούτα, χρησιμοποιεί το λογότυπο των Ευρωπαίων Πράσινων μέσα στις εικόνες του σε συνεντεύξεις τύπου για να πείσει (παραπλανητικά) ότι έχει σχέση με τους Ευρωπαίους Πράσινους (φωτο με το σήμα των ευρωπαίων πράσινων αριστερά στο πανό και με τη φράση “υποστηρικτές European Greens”).

  • Εκπρόσωπος του κόμματος “Πράσινο Κίνημα” εμφανίζεται στο χώρο όπου διεξάγονταν το πρόσφατο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος χωρίς πρόσκληση ή κάποια επαφή με τα πράσινα κόμματα, πολύ περισσότερο πολιτική συνεργασία. Η μόνη παρουσία του είναι πίσω από ένα Podium και μπροστά από ένα πανώ για την φωτογραφία που θα υποδηλώνει ότι απευθύνεται στους …εκπροσώπους των Ευρωπαίων Πράσινων. Είναι διάλλειμα, κανένας δεν είναι στην αίθουσα, έστω για να γελάσει αργότερα με το “Ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” Νίκος Παπαδάκης στέλνει το μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετέχει στο 35ο Συμβούλιο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ εκπροσωπώντας το Πράσινο Κίνημα”. Οι μόνοι που εκπροσωπήθηκαν επίσημα στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ήταν το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ (με τον Νίκο Χρυσόγελο και τη Βασιλική Γραμματικογιάννη) και οι ΟΠ. Σίγουρα καμία σχέση δεν είχε το ….”Πράσινο Κίνημα” του Κ. Καλογράνη με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Το να μπαίνει κάποιος σε μια αίθουσα που οργανώνεται το Συμβούλιο και να βγάζει φωτογραφίες μπροστά στο Podium ή το πανό δεν σημαίνει ότι συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου, Βέβαια αυτή την πρακτική πρώτος διδάξε ο Δημοσθένης Βεργής που φωτογραφίζονταν μπροστά σε podium …διεθνών συνεδρίων για τη βιωσιμότητα όταν ούτε απέξω δεν ήταν, αλλά έστεινε μια καλή φωτογραφία μπροστά σε ένα …podium με το σχετικό σύνθημα. Έτσι βρέθηκε στο …Ρίο ή στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τη σχετική κάλυψη από τα ΜΜΕ που κατά τα άλλα δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις πραγματικές πράσινες συμμετοχές σε παρόμοια συνέδρια.

Ν. Παπαδάκης: “Η Πολιτική Οικολογία πρέπει να περάσει αυτόνομα στην πολιτική πρακτική”

Το “πατριωτικό” “Πράσινο Κίνημα” που σχεδόν ….κανόνισε να συμμετάσχουν οι Γερμανοί Πράσινοι στην κυβέρνηση (!) και παραπλανητικά χρησιμοποιεί το σήμα των Ευρωπαίων Πράσινων με τους οποίους καμία σχέση δεν έχει

Στην πρόσφατη συνέντευξη του “συμπροέδρου” του ….”Πράσινου Κινήματος”  στη ΔΕΘ, είναι τόση η αμετροέπεια που υποστηρίζει ότι οι επιτυχίες των Γερμανών Πράσινων (και η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση;) οφείλονται μάλλον σε αυτούς!!!


Κ. Καλογράνης: “Πράγματι οι Γερμανοί Πράσινοι στις προηγούμενες εκλογές πέτυχαν ένα πάρα πολύ καλό ποσοστό. Οι δικοί μας οι άνθρωποι στα κρατίδια της Γερμανίας, καθώς έχουμε και μέλη στο Κεντρικό μας Συμβούλιο που είναι από τη Γερμανία, εργαστήκαν προς αυτήν την κατεύθυνση με τους ομογενείς να βοηθήσουν τους Πράσινους (!!!). Θεωρούμε ότι έχουμε δικαιωθεί με την επιλογή αυτή. Ξέρετε δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με τα αδελφά κόμματα, πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες. Για εμάς υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα. Η ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας στη διαμάχη με τον Ερντογάν και αυτό έχει γίνει μόνο από τους Πράσινους και για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πράσινο κόμμα στην ελληνική βουλή για να μπορούν να συνεννοούνται και να μπορούμε να περνάμε και τα εθνικά μας θέματα. Το δεύτερο είναι πως οι Γερμανοί Πράσινοι ξεκίνησαν τη συζήτηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις”.


Μερικά αποσπάσματα που δείχνουν την ταυτότητα αλλά και τους στόχους του ….δήθεν πράσινου κινήματος. Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Αττικής ο εκπρόσωπος τους συνεργάζεται (αντιπεριφειάρχης) με την παράταξη Πατούλη, ενώ στη Θεσσαλία προσχώρησε επισήμως στην παράταξη Αγοραστού… Αποσπάσματα από την συνέντευξη του εδώ:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Γιατί δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τα άλλα “πράσινα” κόμματα που υπάρχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να ήταν σε αυτές τις εκλογές ενωμένος ο πράσινος χώρος;

Φυσικά θα ήταν καλύτερο αλλά υπάρχουν μεγάλες ιδεοπολιτικές διαφορές. Τα άλλα μικρότερα κόμματα του χώρου είναι είτε πολύ αριστερά είτε έχουν αντιπατριωτικές και εθνομηδενιστικές θέσεις και εμείς δε συνεργαζόμαστε με αυτούς. Το Πράσινο Κίνημα είναι δημοκρατικό, πράσινο και πατριωτικό. Δεν είμαστε αριστεροί όπως είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, ούτε εθνομηδενιστές όπως είναι ο κ. Τρεμόπουλος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Στην Περιφέρεια Αττικής έχετε συνεργαστεί μετεκλογικά με την παράταξη του κ. Πατούλη. Πως κρίνετε αυτή τη συνεργασία και τι θα κάνετε στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές;

Αυτό δείχνει την ευρύτητα του πεδίου μας και το πώς έχουμε διευρύνει τον λεγόμενο πράσινο χώρο. Εμείς συνεργαστήκαμε στην Περιφέρεια Αττικής με τον κ. Πατούλη σε 13 σημεία. Τρία χρόνια μετά έχουμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει γίνει πάρα πολύ «πράσινη» (ΣΣ !!!!). Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι τόσες πολλές που δεν έχουν ξαναγίνει από καμία άλλη περιφερειακή αρχή τόσο στην ανακύκλωση, όσο και στη φιλοσοφία γενικότερα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα ή ο κ. Πατούλης ήταν πράσινος και δεν το ξέραμε ή κάποιοι άνθρωποι έχουν βάλει το χέρι τους κι έχει γίνει αυτό το πράσινο έργο.

Επίσης θέτει θέματα που κι άλλοι εθνικιστοί κύκλοι προβάλλουν: “Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί να υπάρχει Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή… και αυτό είναι στην πράσινη και ανθρωπιστική οπτική ξεκάθαρα”.

Η συνεργαζόμενη παράταξη …”Αττική – Πράσινη Περιφέρεια” συνεργάζεται με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ενώ ο επικεφαλής του Νίκος Παπαδάκης, είναι περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.

Ν. Παπαδάκης: Ένα ακόμη “πράσινο άλμα” της Περιφέρειας Αττικής

Αλλά ευθύνες έχουν κατά καιρούς και κάποιοι που δίνουν την δυνατότητα σε παρόμοια σχήματα να εκμεταλεύονται τις συναντήσεις με υπαρκτά σχήματα (όπως η συνεργασία που είχε ανακοινωθεί μεταξύ Πράσινης Αριστεράς, Σοσιαλιστικής Πορείας και ..Πράσινου ΚΙνήματος” ή οι συναντήσεις Οικολόγων Πράσινων και …Πράσινου ΚΙνήματος.

Στο παρελθόν να υπενθυμίσουμε ότι οι προτάσεις Λεβέντη ή Βεργή να συνεργαστούν με υπαρκτά οικολογικά σχήματα είχαν βρει πόρτα αν και η συνεργασία θα “βασίζονταν σε γερές οικονομικές βάσεις” (με το αζημίωστο δηλαδή).

 

 

 

Posted on 18/05/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top