Απεργία μηχανικών στις πολεοδομίες και υποστελέχωση περιβαλλοντικών υπηρεσιών

ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

δημοσιογράφος τοπικής αυτοδιοίκησης,

μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας των Πράσινων

Απεργούν μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου οι μηχανικοί στις πολεοδομίες με βασικό ζήτημα την υποστελέχωση. Από τις 168 πολεοδομίες, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν κάποιο μηχανικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 28 απασχολούν μόνο ένα μηχανικό ΠΕ ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), άλλες 28 διαθέτουν μόνο δύο μηχανικούς και 16 ΥΔΟΜ διαθέτουν τρεις μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 ΥΔΟΜ λειτουργούν με προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου.
Επιπλέον, μια πενταετία έπειτα από τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών και Τοπικών Τμημάτων Παρατηρητηρίων και Ελέγχου Δόμησης, αυτά δεν έχουν ακόμη συσταθεί.
Η απεργία αφορά ευθέως στην προστασία του Περιβάλλοντος, στον έλεγχο της δόμησης στους αιγιαλούς, στα δάση και στην ποιότητα ζωής στις πόλεις με την υπέρβαση συντελεστή δόμησης. Και είναι η κυρίαρχη πρακτική της νεοφιλελεύθερης αντίληψης υποστελέχωσης του δημόσιου τομέα με το ψευδεπίγραφο του δημοσιονομικού κόστους που επιβαρύνει την φορολογία. Μόνο που η μείωση του μισθολογικού κόστους την τελευταία δεκαετία με την μείωση του προσωπικού και την μείωση των αποδοχών κατά 65% έφερε μείωση από 21 δις στα 17 δις στις δαπάνες του κράτους σε σύνολο 95 δις και οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5 δις λόγο των αναθέσεων σε ιδιώτες.
Και όπως οι πολίτες ζουν την κατάργηση του τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, αφού το πρώτο ραντεβού κλείνεται για τον Δεκέμβριο του 2024 ή και καθόλου, έτσι ακριβώς ζουν και την προστασία του περιβάλλοντος που και αυτό έχει να κάνει με την υγεία τους βέβαια.
Με την ευκαιρία της απεργίας υπενθυμίζω παλιότερο άρθρο μου για τις μεθοδεύσεις στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και που πραγματικά αποσκοπεί η υπο-στελέχωση και η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των ελέγχων.

Posted on 23/01/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top