Ελβετίδες ηλικιωμένες γυναίκες οργανώνονται και προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα θέματα του κλίματος

Μετά από ανάλογες προσφυγές νέων στα εθνικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα θέματα του κλίματος, τώρα έρχονται αυτο-οργανωμένες Ελβετίδες κυρίες να μηνύσουν τη χώρα τους για τα θέματα της κλιματικής κρίσης. Οι Climate Seniors (Senior Women for Climate Protection Switzerland ή KlimaSeniorinnen) είναι γυναίκες άνω των 64 ετών από την Ελβετία που αποφάσισαν να μηνύσουν την Ελβετία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη εκτεταμένες ζημιές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας όπως και άλλες χώρες δεν κάνει αυτά που χρειάζονται για αυτό και με αυτόν τον τρόπο απαιτούν από αυτήν να αναλάβει άμεσα δράση για την κλιματική αλλαγή. Η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί την άνοιξη και αποτελεί ορόσημο στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη!

Οι απειλητικοί καύσωνες, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες θα γίνουν ο κανόνας, εκτός εάν λάβουμε άμεσα μέτρα. Παρά τις επιστημονικές γνώσεις, “η Ελβετία μαζί με τις περισσότερες άλλες χώρες δεν κάνει όσα χρειάζεται για να αποτρέψει τέτοιες καταστροφές” λένε. “Επειδή οι κυβερνήσεις, με την αδράνειά τους, παραβιάζουν βασικά δικαιώματα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τις οδηγούν στα δικαστήρια. Αυτό που διακυβεύεται είναι ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς κλιματική κατάρρευση. Με την αγωγή μας απαιτούμε από τις ομοσπονδιακές αρχές να διορθώσουν την πορεία της ελβετικής κλιματικής πολιτικής, επειδή οι τρέχοντες κλιματικοί στόχοι και μέτρα δεν επαρκούν για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ασφαλές επίπεδο. Δεδομένου ότι μόνο άτομα με νομική υπόσταση μπορούν να κάνουν μήνυση, δημιουργήσαμε την Ένωση Ηλικιωμένων για το Κλίμα. Έτσι οι νομικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από μεμονωμένα πρόσωπα. Γιατί όμως οργανωθήκαμε ηλικιωμένες γυναίκες; Επειδή οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε έντονους και συχνούς καύσωνες. Προφανώς, γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες, τα άτομα με ασθένειες καθώς και τα μικρά παιδιά υποφέρουν επίσης από καύσωνα και άλλες κλιματικές επιπτώσεις. Εστιάζοντας στην αποδεδειγμένη ιδιαίτερη ευαισθησία των ηλικιωμένων γυναικών, απλώς ενισχύουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της αγωγής μας, κάτι που είναι τελικά καλό για όλους“.

Στις 24 με 26 Ιανουαρίου θα βρεθούν στην Αθήνα. Την Τρίτη 24/1, οδηγοί της “Σχεδίας” θα μας ξεναγήσουν στις αόρατες διαδρομές της πόλης, και αργότερα στο καφέ της “Σχεδίας” φοιτητές του ΕΚΠΑ από τα τμήματα Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και ΜΜΕ αλλά και από το ερευνητικό κέντρο Refugee and Migration Studies Hub καθώς και εθελοντές της Greenpeace, θα γνωρίσουν από κοντά και θα συζητήσουν με τις KlimaSeniorinnen. Την Τετάρτη 25/1, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση ανοιχτή για τα ΜΜΕ και το κοινό με θέμα “Οι KlimaSeniorinnen στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η σημασία της προσφυγής για το κλιματικό κίνημα, τις ευάλωτες ομάδες και τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Η εκδήλωση θα γίνει στο Goethe-Institut Athen, 7-9 μμ με πρωτοβουλία της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της GREENPEACE.
Την Πέμπτη 26/1, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και συζήτηση με ομάδες οικο-φεμινισμού, καθώς και γυναικεία κινήματα και οργανώσεις.

Οι KlimaSeniorinnen στην επίσκεψή τους θα συζητήσουν με εθελοντές αλλά και φορείς οργανώσεων και ευαισθητοποιημένων ομάδων για την υπόθεσή τους και και για τη σημασία ενός ισχυρού κλιματικού κινήματος και τη στενή σχέση του με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσπάθεια των γυναικών αυτών είναι μία ιδανική ευκαιρία για έναν γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και βιωμάτων! Έχουν ήδη ταξιδέψει σε διάφορες χώρες να μεταφέρουν το μήνυμα.

Posted on 17/01/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top