Καζακστάν: ο αυταρχικός και διεφθαρμένος Ναζαρμπάγιεφ χάνει πλέον την ασυλία αλλά τα προβλήματα διαφθοράς και αυταρχισμού παραμένουν

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ (Nazarbayev) ήρθε στην εξουσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και αναφέρονταν από το νόμο ως ο Πρώτος Πρόεδρος του Καζακστάν. Η διακυβέρνησή του έχει σημαδευτεί από διαφθορά κι ακραία αυταρχικότητα για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ορισμένα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στη φυλακή ή περιμένουν δικαστικές αποφάσεις. Ο ανιψιός του Kairat Satybaldy καταδικάστηκε σε έξι χρόνια για υπεξαίρεση. Επίσης, υπάρχουν ποινικές διαδικασίες κατά της πρώην συζύγου του Gulmira Satybaldy. Ένας άλλος συγγενής του Nazarbayev, ο Kairat Boranbayev, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, βρίσκεται υπό κράτηση από τον περασμένο Μάρτιο με κατηγορίες για υπεξαίρεση. Το δίκτυο των ιδρυμάτων του Nazarbayev ελέγχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Το τέλος της εποχής του ξεκίνησε με την παραίτησή του το Μάρτη 2019, μετά από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με σύνθημα «Σαλ, κετ» (Γέρο, φύγε). Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και κατεστάλησαν βάναυσα, αφήνοντας 238 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τελικά όμως αναγκάστηκε να φύγει.

Όμως παρέμεινε η επιρροή του αναλαμβάνοντας επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μέχρι που ο διάδοχός του Kassym-Jomart Tokayev τον απομάκρυνε από τη θέση αυτή πέρυσι, αλλά και επίτιμος γερουσιαστής και επίτιμο μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Ως συνήθως, ο …πρώην πρόεδρος αποδέχονταν τα αγάλματα που φτιάχνονταν για αυτόν με την επισήμανση ότι… “θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν τα χρήματα για αυτούς που έχουν ανάγκη”. Το ίδιο και με την απονομή του ονόματός τους σε ιδρύματα, για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο “Δεν χρειάζομαι τέτοια αναγνώριση αλλά την αποδέχομαι”

Ο Νόμος για τον Πρώτο Πρόεδρο του παρείχε ασυλία κι εμπόδιζε μέχρι τώρα τις αρχές να ερευνήσουν οτιδήποτε έκανε ο ίδιος ή τα μέλη της οικογένειάς του που μπορεί να φαινόταν παράνομο. Πρόσφατα το κοινοβούλιο του Καζακστάν ψήφισε την ακύρωση του νόμου που εμπόδιζε τις αρχές να διεξάγουν έρευνες για τον πρώην Πρόεδρο και την οικογένειά του και “προστάτευε” τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο λαός του Καζακστάν ψήφισε τον περασμένο Ιούνιο για συνταγματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφαίρεσαν τις εξουσίες από τον Ναζαρμπάγιεφ. 

Όμως η απομάκρυνση του Ναζαρμπάγιεφ δεν σημαίνει αυτομάτως και εξυγίανση του καθεστώτος στο Καζακστάν. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Posted on 23/01/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top