Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο “TheOpinnion”  

Η Πολιτική Οικολογία έχει συχνά κατηγορηθεί από τμήμα της δογματικής Αριστεράς για «ρεφορμισμό», «ανώδυνη κριτική στο σύστημα», «υποταγή στον καπιταλισμό» και για άλλα συναφή «αμαρτήματα», για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ευαγγελίζεται μια μεσσιανική ουτοπία όπου όλα με ένα μαγικό ραβδί θα αλλάξουν προς το ιδεατό, αλλά παλεύει εδώ και τώρα να δώσει λύσεις και απαντήσεις, να προλάβει τα χειρότερα και να σώσει έστω και λίγο από το αύριο που κλέβουν από εμάς και από τις επόμενες γενιές. Ο πράσινος χώρος δεν αρκείται στο ΟΧΙ και στη στείρα αντιπολίτευση, αλλά τοποθετείται πάντα επί του πρακτέου, προτείνοντας, παράλληλα, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις που στιγμή, όμως, δεν χάνουν την επαφή με το ευρύτερο όραμα και τον κόσμο που οραματιζόμαστε!

Την ανάγκη για μια ισχυρή πράσινη και οικολογική φωνή που θα κάνει λόγο για ευρύτερη αλλαγή ρότας και θα αντιπαραβάλλει μια πειστική εναλλακτική αντιπρόταση την αποδεικνύουν, εξάλλου, με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές, απότοκα της κλιματικής αλλαγής, αλλά – κυρίως – της εγκληματικής αδιαφορίας της Κυβέρνησης και των Περιφερειών έναντι της επέλασης και των συνεπειών της τελευταίας. Η κοινωνία και η ελληνική γη συνεχίζουν να βαδίζουν γυμνές στ’ αγκάθια περιμένοντας τη δεδομένη επερχόμενη καταστροφή κι ο λαός βυθίζεται εκ νέου σε ψευδαισθήσεις υλικού ευδαιμονισμού και υπερκαταναλωτισμού, με τους αρμόδιους φορείς να στέκουν αδιάφοροι, ενδιαφερόμενοι μονάχα για το πελατειακό κράτος και τους ισχυρούς «ημέτερους». Αλήθεια, πώς θα διαχειριζόμασταν στον τόπο μας μια τέτοιου μεγέθους φυσική κρίση, με τη διοίκηση Τζιτζικώστα να μας έχει ανοχύρωτους/-τες και να επιμένει προγραμματικά μόνο στο άχρωμο και ανούσιο «φαίνεσθαι», δίχως να έχει υιοθετήσει ούτε μία από τις δεκάδες προτάσεις που οι περιφερειακές παρατάξεις της Πολιτικής Οικολογίας έχουν καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Οικολογία Αλληλεγγύη» παλαιότερα και η «Οικολογία: Πράσινη Λύση» κατά τη θητεία της την τελευταία τετραετία;

Στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, η «Οικολογία: Πράσινη Λύση» ζητά ξανά την ψήφο των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, κόντρα στο αντιδημοκρατικό όριο Βορίδη του 3% (που, εξάλλου, και το 2019 η παράταξη είχε υπερβεί) κι έχοντας ως προίκα την πολύ έντονη δραστηριότητα των δύο περιφερειακών της συμβούλων κατά την πολυτάραχη τετραετία που μεσολάβησε. Καμαρώνοντας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας κι αποτελώντας τη μοναδική αυθεντικά και σταθερά παρούσα οικολογική παράταξη μέσα στην τοπική κοινωνία και τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς αγώνες της, η «Οικολογία: Πράσινη Λύση» δεν αρκείται στις ανούσιες κραυγές διαμαρτυρίας, αλλά καταθέτει στους ψηφοφόρους ένα πρόγραμμα πλήρες και κοστολογημένο, με προτάσεις ξεκάθαρες και συγκεκριμένες που όχι μόνο ανακουφίζουν άμεσα συμπολίτες μας και δείχνουν τον οδικό χάρτη για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αλλά και διατηρούν ακέραιη την οραματική ματιά της Πολιτικής Οικολογίας.

Η αλλαγή σίγουρα δεν έρχεται σε μια μέρα ούτε, φυσικά, εξαντλείται στην ψήφο και την κάλπη. Αντιθέτως, αν κάποιο άτομο θεωρήσει πως απλά ψηφίζοντας ολοκληρώνει την κοινωνική του αποστολή, τότε το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυστοπικό και δυσοίωνο. Ως «Οικολογία: Πράσινη Λύση», θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και δραστήριους τόσο μαχητικά και κινηματικά όσο και στο πεδίο των πειστικών και ρεαλιστικών λύσεων και αντιπροτάσεων που θα κάνουν τη ζωή όλων μας καλύτερη στο εδώ και στο τώρα! Με την αναβαθμισμένη και ενισχυμένη παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα υπάρχει, παράλληλα με τον αναγκαίο ακτιβιστικό και κοινωνικό αγώνα, και η θεσμική εκείνη φωνή που θα προειδοποιεί και θα δείχνει έναν άλλο δρόμο για τη ζωή και το μέλλον του οικοσυστήματος που μας περιβάλλει, αλλά και όλων των πλασμάτων (ανθρώπινων και μη) που το κατοικούν! Ενεργοποιούμαστε – Συμμετέχουμε – Στηρίζουμε την ΟΙΚΟΛΟΓΊΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ! Γιατί, όποια κι αν είναι η ερώτηση, η λύση είναι πάντα πράσινη και οικολογική!

Την παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση» και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Φίλιππο Γκανούλη υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πράσινη Ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνώρισε την μοναδική πράσινη οικολογική φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και τους αγώνες της για μια καλύτερη και ποιοτικότερη Περιφέρεια για τους πολίτες […]

Την παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση» και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Φίλιππο Γκανούλη υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πράσινη Ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνώρισε την μοναδική πράσινη οικολογική φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και τους αγώνες της για μια καλύτερη και ποιοτικότερη Περιφέρεια για τους πολίτες της.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επίσημα δηλώνουν την υποστήριξή τους στην Οικολογία – Πράσινη Λύση τονίζοντας πως «οι εν ενεργεία περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης αγωνίζονται για τα Πράσινα ζητήματα τα τελευταία 4 χρόνια. Οι πράσινες φωνές σε περιφερειακό επίπεδο είναι το κλειδί όταν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πανταχού παρούσες!».

Δείτε εδώ το σχετικό Tweet: https://twitter.com/europeangreens/status/1699765652569894924

ΥΓ. Καλούμε τον Απόστολο Τζιτζικώστα να πάψει να καπηλεύεται το όνομα της Οικολογίας, εκμεταλλευόμενος φαιδρές ανακοινώσεις μειοψηφιών χωρίς κανένα αυτοδιοικητικό έρεισμα. Άλλωστε αν η διοίκηση της Περιφέρειας είχε εφαρμόσει τις προτάσεις της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης τα τελευταία 4 χρόνια, θα είχε γίνει αισθητό από τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.