Νίκος Χρυσόγελος: Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον κ. Μητσοτάκη είτε για μετριασμό της κλιματικής κρίσης είτε για προστασία από τις επιπτώσεις της κι ανθεκτικότητα. Παραπλανά στα θέματα κλιματικής κρίσης

 

 

 

 

 

 

του Νίκου Χρυσόγελου

π. ευρωβουλευτή ΠΡΑΣΙΝΟΙ / EFA

υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου Αθηναίων

με την παράταξη Αθήνα Τώρα, και το Χάρη Δούκα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζεται ότι όλα αντιμετωπίζονται με μια καλή επικοινωνιακή πρακτική και όλα μπορεί να αφομοιώνονται από τους πολίτες, αρκεί να τα πλασάρεις σωστά. Ιδιαίτερα σε θέματα κλιματικής κρίσης έχει πει και κάνει τόσα διαφορετικά πράγματα που αν τα έπαιρνε στα σοβαρά κάποιος θα ζαλίζονταν με την αντίθεση λόγων και έργων, ιδιαίτερα σε θέματα κλιματική κρίση και ασφάλεια, πολιτική προστασία, υγεία, οικονομία, τουρισμός. Στη Ειδική “Φιλόδοξη” Σύνοδο του ΟΗΕ που συγκάλεσε ο Γεν. Γραμματέας Α. Γκουτέρες ζήτησε “Παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ξοδεύουμε “ψίχουλα” για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετανάστευση είναι δύο ζητήματα που θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας… Εάν πετύχει η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, καθιστώντας τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Θα το πράξουμε αυτό γιατί, εν μέρει τουλάχιστον, η παγκόσμια κοινότητα και η προσέγγιση που ακολουθεί προς τα δύο αυτά ζητήματα ουσιαστικά οδηγεί σε αποτυχία. Πάρα πολύ ρητορική με πολύ λίγη πράξη...”, ήταν η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Άγνοια ή δούλεμα; Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη από την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (22/9/2023) 

Αγνοεί ή μας δουλεύει ο πρωθυπουργός μιλώντας για “παγκόσμια συμμαχία”, αφού από το 2015 οι χώρες έχουν υπογράψει (και έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν) την Παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα! Δυστυχώς δεν μοιάζει με άγνοια, αφού ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έργα ορυκτών καυσίμων και έχει υπογράψει νέες παραχωρήσεις για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ξηρά, συνεργάζεται σταθερά με την ExxonMobil που θεωρείται ένας από τους μεγάλους υπεύθυνους της αλλαγής του κλίματος, ενώ συμμετείχε στην “μαύρη συμμαχία” 10 χωρών για να βαφτιστούν οι επενδύσεις σε αέριο και πυρηνικά ως “πράσινες” και να βάλουν χέρι οι πετρελαϊκές στα ταμεία για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Και όμως, ενώ ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων (της κλιματικής κρίσης) (!!!), είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι, διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Αυτό συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων. Ξοδεύουμε “ψίχουλα” για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία, των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλιματική κρίση: έχει ή δεν έχει τελικά επιπτώσεις; 

Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών: “Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι άνευ προηγουμένου. Η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται. Η άνιση μάχη με τη φύση είναι μία μάχη που δίνουμε στον ευρωπαϊκό νότο και στη Μεσόγειο και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα και πολλοί φίλοι μας και γείτονες στη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις. Θέλουμε μία πιο συντονισμένη απόκριση“, τόνισε.

Στις 27.09.2023 ξεκίνησε η πρώτη ακρόαση σε σχέση με την προσφυγής 6 νέων και παιδιών από την Πορτογαλία – την είχαν καταθέσει πριν από 3 χρόνια – στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον 32 χωρών της Ευρώπης, 27 της ΕΕ κι άλλων πέντε, Νορβηγίας, Τουρκίας, Ρωσίας, Ελβετίας και Βρετανίας. «Αυτό που περιμένω από τις κυβερνήσεις είναι να αναλάβουν δράση για το κλίμα, για κάτι που είναι πραγματικό, όχι για κάτι που είναι δευτερεύον και τριτεύον. Είναι ένα πρωταρχικό πρόβλημα, επειδή παραβιάζει τα δικαιώματά μας».

Ελληνική κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στο ΕΔΔΑ: “η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή”!

Μια σημαντική δίκη διεξάγεται από τις 27 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο με επίκεντρο την κλιματική κρίση. Έξι νέοι από την Πορτογαλία, ηλικίας μεταξύ 9 και 24 ετών, προσέφυγαν στο δικαστήριο με στόχο να υποχρεώσουν 32 κράτη (τα 27 της ΕΕ αλλά και Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία, Ρωσία και Τουρκία) να προχωρήσουν σε άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να προστατέψουν το κλίμα αλλά και την ανθρωπότητα. Η νομική βάση της προσφυγής είναι ότι τα κράτη δεν υλοποιούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν, μεταξύ άλλων, τα θεμελιώδη δικαιώματα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.

Οι κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική, κατέθεσαν στο δικαστήριο κείμενα “αντίκρουσης” της κατηγορίας με τα οποία αρνούνται τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, υποστηρίζοντας ότι “η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή”. Πιο συγκεκριμένα όμως, με βάση τις “θέσεις” της ελληνικής κυβέρνησης, που κατατέθηκαν προς στο δικαστήριο,δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που έχει αυτή στην ανθρώπινη ύπαρξη“. Ειδικότερα, στο σχετικό κείμενο αναφέρεται: «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί, δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή ή υγεία. Σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται πως “παρά τις μελέτες των τελευταίων δέκα ετών σχετικά με την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο, δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτής και των επιπτώσεων που έχει στη ζωή ή/και στην υγεία ενός ατόμου» (αναλυτικές δημοσιεύσεις στον The Guardian και σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ). Μάλιστα στο ίδιο κείμενο αναφέρεται τι πρωτοφανές: «O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του αναφέρει πως οι όλο και αυξανόμενες θερμοκρασίες φαίνεται πως θα έχουν αντίκτυπο στη θνησιμότητα ολόκληρου του πλανήτη, ωστόσο υφίσταται μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσο η στάθμιση της τελικής θνησιμότητας θα είναι θετική ή αρνητική»!!!

To ethnos.gr υπέβαλε ερώτημα σχετικά με το θέμα και στο ΥΠΕΝ, την πλευρά του οποίου διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, σημειώνοντας: «Ως χώρα παράγουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ως εκ τούτου, αυτά που εμείς πρέπει να κάνουμε για την επίλυση ενός τέτοιου θέματος δεν είναι πολλά.  Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε τον πρώτο κλιματικό νόμο 4936/2022 με τον οποίο έθεσε οικειοθελώς εθνικούς στόχους και πήρε συγκεκριμένα μέτρα, όπως το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Η ΕΕ παράλληλα είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία, χώρες του Κόλπου, που θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο φιλοδοξίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα».

Κλιματική κρίση και τουρισμός: μια εντελώς άστοχη ανάλυση του πρωθυπουργού! Όχι, δεν είναι ευκαιρία για τον τουρισμό η κλιματική κρίση

Μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Televion το πρωτοφανές “Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία για εμάς να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο“.  Ο πρωθυπουργός μοιάζει εντελώς άσχετος με το θέμα, πώς μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ότι προωθεί με αξιοπιστία μια στρατηγική για το κλίμα (περιορισμού και προσαρμογής) που βασίζεται σε επιστημονική γνώση και πολιτική δέσμευση και όχι σε αερολογίες; Αν ο πρωθυπουργός της χώρας παρουσιάζει αφελής ή και επικίνδυνες απόψεις, πώς μπορούμε να αναθέσουμε την διοίκηση δήμων και περιφερειών σε ανθρώπους που είναι ακόμα πιο αδιάφοροι, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης που έχει στα χέρια του και μια συγκροτημένη και σοβαρή στρατηγική για το κλίμα και την ανθεκτικότητα αλλά και αποτελέσματα και προτάσεις για δράση για το κλίμα στα σχολεία (και στα δύο έχω συμμετάσχει και ξέρω την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει) ενώ η Αθήνα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα για το κλίμα, όπως το C40; 

Συνέντευξη στην BLOOMBERG TELEVISION (22/9/2023)

  • Δημοσιογράφος: «Ποια πιστεύετε ότι είναι η μακροπρόθεσμη τροχιά για τον ελληνικό τουρισμό, αν πρόκειται να δούμε αυτό το κλίμα, εξαιρετικά ζεστό;»
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λοιπόν, διαφωνώ με αυτήν την υπόθεση. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη ζεστή Μεσόγειο και θέλουν να έρθουν στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή τους αρέσει να περνούν χρόνο στην παραλία. Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία για εμάς να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο  και να δημιουργηθούν κι άλλες ευκαιρίες». Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ. Να σημειώσουμε ότι αυτή δόθηκε μετά από μεγάλες καταστροφές, πυρκαγιές και πλημμύρες, στη χώρα μας, όχι κάπου μακριά!

Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη: 

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λουξεμβούργο, δημοσιεύει έκθεση που εκτιμάει τον περιφερειακό αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή τουριστική ζήτηση (Matai et al., 2023) σύμφωνα με την οποία:

  • Στο σενάριο υπερθέρμανσης +1,5°C, η Ελλάδα προβλέπεται να παρουσιάσει μείωση -0,91% της τουριστικής ζήτησης σε επίπεδο χώρας σε σύγκριση με το παρόν (2019)
  • Στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά +2,0°C προβλέπεται μείωση της τουριστικής ζήτησης κατά -1,51%.
  • Στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά +3,0°C προβλέπεται μείωση της τουριστικής ζήτησης κατά -4,07%
  • Στο σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά +4,0°C προβλέπεται μείωση της τουριστικής ζήτησης κατά -7,26% μείωση.

Προσωπικά θα έλεγε ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές και η μείωση θα είναι πολύ πιο σημαντική.

Η , καθηγήτρια Αειφόρου Τουρισμού στο Ινστιτούτο Griffith, ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό κέντρο για τον τουρισμό στην Αυστραλία και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου και η ίδια συνεργάτιδα του Διακυβερνητικής Πάνε για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Διατήρησης της Κληρονομιάς της Νέας Ζηλανδίας και κάτοχος του βραβείου Ulysses του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει σχετικά με τις απειλές που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για τους τουριστικούς προορισμούς και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην τουριστική βιομηχανία η παγκόσμια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και η αύξηση της έντασης και συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτά που έζησαν πολλές περιοχές του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Στο άρθρο της μαζί με την που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό “The Conversation” τέλος Ιουλίου 2023 «Οι τουρίστες συρρέουν στη Μεσόγειο σαν να μην συμβαίνει η κλιματική κρίση. Η φετινή ζέστη και οι φωτιές θα επιβάλλουν την αλλαγή» (“Tourists flock to the Mediterranean as if the climate crisis isn’t happening. This year’s heat and fire will force change”). Επικαλείται μάλιστα τις πυρκαγιές στη Ρόδο – δεν είχαν ξεσπάσει ακόμα πυρκαγιές σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στον Έβρο – και διατυπώνει την άποψη ότι το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» οδεύει προς το τέλος του: «οι αγαπημένοι προορισμοί διακοπών δεν είναι πλέον ασφαλείς καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται». «Πολλοί από εμάς αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις διακοπές με ζεστό καιρό: από κάτι που αναζητούμε, σε κάτι που φοβόμαστε». Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει ορόσημο σημαντικών αλλαγών στον παγκόσμιο τουρισμό. Επισημαίνει μάλιστα και μια διάσταση που δεν έχει καν συζητηθεί ακόμα: “Για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – πολιτικής προστασίας, οι τουρίστες αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση. Οι ντόπιοι κατανοούν καλύτερα από τους τουρίστες τους κινδύνους και τις οδούς διαφυγής. Επιπλέον, οι τουρίστες δεν μιλούν την τοπική γλώσσα. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολο να μπορούν  να βοηθήσουν σε σύγκριση με τους ντόπιους

Στο άρθρο αυτό αναλύονται και αλλαγές στον τουρισμό που ήδη συμβαίνουν: “Η εντεινόμενη κλιματική κρίση σημαίνει ότι πολλοί από εμάς πλέον εστιάζουμε περισσότερο στο τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αποφεύγοντας, ας πούμε, τις πτήσεις. Η πίεση για αλλαγή αυξάνεται επίσης. Η Delta Airlines διώκεται για την ανακοίνωσή της να είναι ουδέτερη για τον άνθρακα χρησιμοποιώντας αντισταθμίσεις, για παράδειγμα. Βουνά όχι παραλίες: ο μελλοντικός τουρισμός μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικός Μπορείτε ήδη να δείτε προσπάθειες προσαρμογής στις αλλαγές σε πολλές χώρες. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο εγχώριος ορεινός τουρισμός αυξάνεται, προσελκύοντας ανθρώπους από το ζεστό και υγρό Μιλάνο και τη Ρώμη, όπου ο αέρας είναι πιο δροσερός – ακόμα κι αν το χιόνι εξαφανίζεται. Η Κίνα, η οποία δεν κάνει τα πράγματα κατά το ήμισυ, επενδύει σε ορεινά θέρετρα. Ο στόχος εδώ είναι να προσφέρουν πιο δροσερές εναλλακτικές, όπως η επαρχία Jilin της βόρειας Κίνας, σε παραθαλάσσιες διακοπές για τους κατοίκους μεγαλουπόλεων όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Ορισμένες ορεινές χώρες είναι απίθανο να αδράξουν την ευκαιρία επειδή δεν θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τουριστικού φόρου. Οι χώρες που στοχεύουν στο μέλλον θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες. Υπάρχουν όμως όρια στην προετοιμασία και την προσαρμογή. Οι καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο θα είναι όλο και λιγότερο ελκυστικές, καθώς η περιοχή είναι ένα hotspot θέρμανσης, που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Ιταλία και η Ισπανία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συνθήκες ρεκόρ ξηρασίας, που απειλεί τις προμήθειες τροφίμων και νερού. Το μέλλον του τουρισμού θα είναι πολύ διαφορετικό“.

Σε συνέντευξή της σε ελληνικό μέσο η αναλύει πώς θα επηρεαστούν οι επιλογές προορισμών στο άμεσο μέλλον: «Ο κόσμος θα αποφεύγει τα πολύ ζεστά μέρη, και ακόμη περισσότερο εάν υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα από πυρκαγιές ή ξηρασία. Επίσης, οι τουρίστες θα αποφεύγουν να ταξιδεύουν τον Αύγουστο, καθώς οι θερμοκρασίες γίνονται τόσο καυτές, που δεν είναι ευχάριστο να κάνεις οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν ήδη καταγράψει μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον για την “ενδιάμεση” (shoulder) σεζόν – για την Ευρώπη οι μήνες Μάιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος – σε σύγκριση με μια ή δύο δεκαετίες πριν. Αυτή είναι μία τάση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο πιθανά. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι θερμοκρασίες που είδαμε φέτος τον Ιούλιο θα μπορούσαν να συμβαίνουν κάθε 2-5 χρόνια σε έναν κόσμο όπου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Τώρα, βρισκόμαστε ήδη σε παγκόσμια άνοδο 1,2 βαθμών και είναι πιθανό να περάσουμε τον 1,5 βαθμό πριν το 2030. Ήδη, από το 2021 είχε καταγραφεί αύξηση των ταξιδιών σε ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά την ενδιάμεση σεζόν».

Είμαστε στην αρχή των μεγάλων αλλαγών στο κλίμα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις παντού

Ότι ζούμε τώρα είναι απλώς η αρχή. Ακόμα και πιο βόρειες χώρες πλήττονται από τις υψηλές θερμοκρασίας. Το να πιστεύει κάποιος – και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας – ότι η κλιματική κρίση απλώς …θα φέρει περισσότερους τουρίστες το φθινόπωρο, μοιάζει απίστευτο! Είμαστε ακόμα στην … ασφαλή ζώνη του 1,2 βαθμού Κελσίου, δεν έχουμε ιδέα τι πρόκειται να συμβεί με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 ή 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, αφού σήμερα ζούμε φαινόμενα που τα απαισιόδοξα σενάρια εκτιμούσαν ότι θα συμβούν προς τα τέλη του αιώνα και όχι το 2022 ή το 2023.

Το δίλημμα των εκλογών του Οκτωβρίου

Θα δώσετε τα κλειδιά σε ανθρώπους που ευθύνονται για άστοχες και αναποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα και για το ότι δεν προετοιμάστηκε η χώρα για την κλιματική κρίση ή θα γυρίσουμε σελίδα τουλάχιστον σε κρίσιμες περιφέρειες και πόλεις με ανάληψη της διοίκησης από ευρείες συμμαχίες όπου συμμετέχουν και οι πράσινοι, ιδιαίτερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη, Θεσσαλία κ.α. Φυσικά είναι σημαντικό σε κάθε δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο να εκλεγούν άνθρωποι που γνωρίζουν και δεσμεύονται να προωθήσουν πολιτικές για το κλίμα, το πράσινο, την κοινωνική συνοχή, την δημοκρατία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και κάτι άλλο, δεν είναι η κλιματική κρίση άλλη μια ευκαιρία για να μοιραστούν δις μεταξύ “φίλων” εργολάβων που έτσι κι αλλιώς έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση υποδομών, σπατάλη χρημάτων, άστοχες πολιτικές. Θα πρέπει να είμαστε εκεί για να μην χρησιμοποιηθεί το κλίμα όχι μόνο ως μια εύκολη δικαιολογία για κάθε στραβό και ανάποδο αλλά και για να μην χρησιμοποιηθεί ως η κότα που γεννάει χρυσά αυγά για εργολαβίες και “έργα” κάθε άλλο παρά φιλικά στο κλίμα.

 

Posted on 07/10/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top