Ελένη Μέλλου: εκπαίδευση και ανακύκλωση προτεραιότητες για την συμμετοχή μου ως υποψήφια

Η Ελένη Μέλλου από το 2007 και έως το 2013, που συνταξιοδοτήθηκε, διετέλεσε Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην Ανατολική Αττική.

Είναι μητέρα τριών ενήλικων αγοριών (Χάρης – μουσικός, Δήμος – μηχανολόγος και Βαγγέλης – οικονομολόγος), που εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό. Ο μουσικός γιος της Χαράλαμπος (Χάρης) επιστρέφει σύντομα στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.

Γεννήθηκε το 1958 στους Αγίους Θεοδώρους, Καρδίτσας. Αποφοίτησε το 1978 με άριστα από τη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας, όπου εισήχθη χωρίς εξετάσεις λόγω που είχε τελειώσει με άριστα το εξατάξιο τότε 2 ο Γυμνάσιο Θηλέων Καρδίτσας. Εργάστηκε σε ιδιωτικά και δημόσια Νηπιαγωγεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αγγλία και Καλιφόρνια). Τελείωσε με άριστα το 1987 τη διετούς
μετεκπαίδευση στη Μαράσλειο Ακαδημία Δημοτικής Εκπαίδευσης (Μ.Δ.Δ.Ε.), όπου γνώρισε και παντρεύτηκε το δάσκαλο Ιωάννη Μαυρομμάτη (PhD).

Tο 1993 τελείωσε με επιτυχία το διδακτορικό της, με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και με επιτυχημένη συμμετοχή στη viva το 1993, στο Bristol University School of Education, UK. Το ερευνητικό της θέμα ήταν «Η σχέση ανάμεσα στο θεατρικό παιχνίδι και στη δημιουργικότητα στα νήπια».

Το 1996 αποσπάσθηκε στα ελληνικά Νηπιαγωγεία της Μεγάλης Βρετανίας και των Η.Π.Α., όπου εργάστηκε στο πρόγραμμα «Παιδεία Ομογενών». Σχεδίασε πρόγραμμα σπουδών για τα Ελληνικά Σχολεία της Αμερικής. Έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει πολλές εκπαιδευτικές εργασίες σε εκπαιδευτικά περιοδικά της Αγγλίας, Αμερικής και Ελλάδας.

Είναι συγγραφέας της Παιδικής σειράς: «Περιπέτειες με την Οικογένεια της Ανακυκλωσούλας» και συγκεκριμένα δύο παιδικών βιβλίων μέχρι τώρα, μe τίτλους «Για να σώσουμε τη φύση, ανακύκλωση ας αρχίσει» και «Εμπρός για ανακύκλωση, γιατί έχουμε αργήσει» (Akakia Publications, 2017), αντίστοιχα.

Εργάζεται το διάστημα αυτό για να ολοκληρώσει το τρίτο βιβλίο της σειράς που σύντομα θα ανακοινωθεί. Τα βιβλία αυτά ευαισθητοποιούν παιδιά και γονείς για την Ανακύκλωση και την προστασία γενικά του Περιβάλλοντος.

Το 2012 ολοκλήρωσε την επιμέλεια του τρίτομου συλλογικού έργου με γενικό τίτλο: «Βοήθημα εκπαιδευτικού μικρών παιδιών. Θεωρία και Πράξη», με χορηγίες από ιδιωτικά σχολεία, το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου οι εκπαιδευτικοί το έκριναν για πολύ χρήσιμο. Ο τρίτος τόμος του τρίτομου συλλογικού έργου, με υπότιτλο: “Projects & Δημιουργικότητα», έχει κείμενα που αφορούν το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπως και κείμενα που αφορούν την Υγεία και τον Πολιτισμό. Μέσα από τα κείμενα αυτά, γενικά, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν και καλλιεργείται η δημιουργική και η κριτική τους σκέψη, όπως και η διά βίου μάθηση. Το παραπάνω Βοήθημα μπορούν να το συμβουλεύονται οι εκπαιδευτικοί μικρών παιδιών για να βρίσκουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα που τους απασχολού και δημιουργικές ιδέες όσον αφορά το παιδαγωγικό τους έργο. Το τρίτομο έργο παρουσιάστηκε 5 φορές μέχρι σήμερα (στα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», στο Υπουργείο Παιδείας, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και στο Λονδίνο), υπό μορφής ημερίδας. Η πρώτη έκδοση ενίσχυε μέχρι πρόσφατα οικονομικά τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και από τη στιγμή που επιστράφηκαν τα δικαιώματα, επειδή η Προσχολική Αγωγή αποτελεί τη βάση της εκπαίδευσης, το έργο προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα Νηπιαγωγεία της Ελλάδας και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών επιθύμησαν τη συνέχεια του έργου αυτού και αποφασίστηκε η δημιουργία του δωρεάν ηλεκτρονικού περιοδικού με τίτλο, «Μάθε για το Παιδί» (mathegiatopaidi.blogspot.com), του οποίου η Ελένη Μέλλου (PhD), έχει τη γενική επιστημονική επιμέλεια. Έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα 10 τεύχη. Στο παραπάνω μπλογκ αναρτάται και ο τέταρτος τόμος που είναι η σμικρογραφία του τρίτομου έργου με χορηγό την εκτυπωτική εταιρεία On Demand.

Την προηγούμενη τετραετία υπήρξε υποψήφια δημοτική Σύμβουλος στο δήμο Σαρωνικού με το συνδυασμό ΝΕΑ ΠΝΟΗ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Τσιγαρίδα και στις φετεινές εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής με το συμμαχικό οικολογικό κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ.

Posted on 07/10/2023 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top