Δυναμική η δράση για την κλιματική κρίση στο Ηράκλειο

του Αριστείδη Παπαδάκη

συντονιστή της Γραμματείας, του νέου κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ

τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο, εκατοντάδες πολίτες ένωσαν τη φωνή τους με εκατοντάδες χιλιάδες σε όλον τον πλανήτη, με αφορμή την απογοητευτική 26η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που γίνεται αυτές τις μέρες στη Γλασκόβη, για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την υποκρισία, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την κλιματική κρίση και να εφαρμόσουν κλιματική δικαιοσύνη. «Για να πάρει ανάσα η Γη, πρέπει να κόψουμε τον αέρα στο σύστημα που την πνίγει!» ήταν το σύνθημα της αφίσας που καλούσε στη δράση.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί με το «παιδικό εργαστήρι για την κλιματική αλλαγή» που έγινε στο φιλόξενο γρασίδι του πάρκου Γεωργιάδη. Συμμετείχαν δεκάδες παιδιά, μαμάδες και μπαμπάδες, ήταν μια πολύ καλή στιγμή, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μετέδωσαν σε όλους την ενέργειά τους!

Το μεσημέρι έγινε η δυναμική και πολύχρωμη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πολυσύχναστης πόλης, με παλμό, με υπέροχα κρουστά, πανό, πλακάτ, ζωγραφιές, σημαίες, με ακτιβιστές που φορούσαν αναπνευστήρες όπως στη φωτογραφία της αφίσας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το «Ενάντια στη φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη Γη και την ελευθερία» και το «για να πάρει ανάσα ο πλανήτης Γη, πρέπει αυτό το σύστημα να ανατραπεί».

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παίρνουν εντολές μόνο από τις μεγάλες εταιρίες. Να σταματήσουν να πριμοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τους πολέμους, την αποψίλωση των δασών και την ερημοποίηση, όλα στο βωμό του κέρδους.

Να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι με τη δήθεν “πράσινη” ανάπτυξη, με την καταστροφή των βουνών και των νησιών με γιγαντιαία αιολικά και της αγροτικής γης με μεγα-φωτοβολταϊκά πάρκα θα σωθούμε από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Αντίθετα, πρέπει να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα και να στραφούμε στην εξοικονόμηση, στη θερμομόνωση, σε βιώσιμες ΑΠΕ όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και αιολικά σε ήδη επιβαρυμμένη γη, σε καλές δημόσιες συγκοινωνίες, αναδάσωση των καμένων, περιορισμό της υπερκατανάλωσης άχρηστων προϊόντων και τόσα άλλα που μπορούμε να κάνουμε.

Τη δράση είχαν οργανώσει η κίνηση πολιτών «ΦΥΣΗτΗΡες», η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων» και η «Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου». Το παρόν έδωσαν επίσης η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» και πολλές ακόμα ομάδες και πολίτες με τα δικά τους πανό και πλακάτ όπως ο «Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου», η «Θάλασσα Αλληλεγγύης», η «Πρωτοβουλία Πεδιάδας» από το Καστέλλι για το αεροδρόμιο και το «Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ». Τον παλμό και τη ζωντάνια της δράσης έδωσε η δική μας μπατουκάδα, η ομάδα κρουστών «Αντικρουστοί» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Posted on 06/11/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top