Δράση για το Κλίμα στα Χανιά: Η κλιματική κρίση επηρεάζει την Κρήτη, τα Χανιά, το χωριό μας

Δράση για το Κλίμα” στα Χανιά: “Δεν επηρεάζει κάποιον ξένο μακριά από τον τόπο μας η κλιματική κρίση. Επηρεάζει την Κρήτη, επηρεάζει τα Χανιά, επηρεάζει το χωριό μας

Συγκέντρωση – “Δράση για το Κλίμα” στα πλαίσια των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την Κλιματική Κρίση πραγματοποιήθηκε στις 6.11, στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων στις 12 το μεσημέρι. Στο σημείο στήθηκε μικροφωνική που ενημέρωνε τους πολίτες για τους λόγους που πρέπει να κινητοποιηθούν για την κλιματική κρίση ενώ ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ και μοίραζαν πληροφοριακό υλικό. Ο Αντώνης Καλογεράκης, διπλωματούχος μηχανικός και μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων μίλησε για τους λόγους για τη σημερινή κινητοποίηση:

 Ο Αντώνης Καλογεράκης, μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων

“Αντιδρούμε με βάση και τα μηνύματα της COP26 για την κλιματική κρίση. Προσπαθούμε να δώσουμε μια πνοή ζωής στον πλανήτη, να αντιδράσουμε όσο μπορούμε κι εμείς από τα Χανιά, να εκφράσουμε αυτό το μήνυμα για την κλιματική κρίση.

Τα Χανιά έχουν επιβαρρυνθεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε γίνει κι εμείς γνώστες και από πρώτο χέρι έχουμε δει τι σημαίνει κλιματική κρίση, είδαμε  καταστροφές και ακραία φαινόμενα οπότε έιναι χρέος μας να αντιδράσουμε και να πούμε ένα μεγάλο όχι στα ορυκτά καύσιμα.

Λύσεις υπάρχουν.

Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο πλέον. Πώς θα μπορέσουμε απο τις μικρότερες ώς τις μεγαλύτερες γενιές η ζωή μας να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο περιβάλλον γίνεται. Η κλιματική κρίση δεν περιμένει κανέναν. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ο καθένας από την πλευρά μας”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων ο κ. Καλογεράκης είπε:

“Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει. Σίγουρα το όχι στα ορυκτά καύσιμα πρέπει να συνδέεται με εναλλακτικές προτάσεις. Και αυτή η εναλλακτική μπορεί να είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική, αλλά πρέπει να γίνει λελογισμένα και με τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό ήταν το μεγάλο σφάλμα που έγινε και στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Πρέπει ο κόσμος ενεργά να συμμετέχει και μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Το ζήτημα είναι να έρθει η ενεργειακή δημοκρατία και να την κάνει βίωμά του ο κάθε πολίτης. Αν ο καθένας βάζει μια ανεμογεννήτρια όπου θέλει σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο και σίγουρα θα διαταραχθεί και η βιοποικιλότητα.

Το ερώτημα είναι αν εμείς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με τρόπους φυσικούς και κοντά στο περιβάλλον. Με φωτοβολταϊκά στα κτίρια, με ενεργειακό συμψηφισμό, με μικρές ανεμογεννήτριες κοντά σε υπάρχουσες υποδομές μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και με τέτοιο αέρα που έχουμε εδώ είναι κρίμα να σκεφτόμαστε οποιαδήποτε άλλη λύση.

Η τεχνολογία υπάρχει, το θέμα είναι πώς θα φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ΑΠΕ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και βέβαια την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι κρίμα, είναι αμαρτία να έχουμε τόσο δυναμικό εδώ στην Κρήτη και να υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που να μην έχουν θέρμανση τον χειμώνα”.

Σχετικά με όσους αμφισβητούν ότι υπάρχει κλιματική κρίση και όσους δε μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι ο κ. Καλογεράκης είπε:

“Έχουμε δει την πόλη μας να πλήττεται από ακραία φαινόμενα, από έντονες λ.χ. πλημμύρες. Αυτά τα φαινόμενα, τα επίπεδα βροχόπτωση που καταγράφονται υπό κανονικές συνθήκες θα τα είχαμε σε περίοδο μηνών τώρα τα βιώνουμε σε λίγες ώρες με καταστρεπτικές συνέπειες.

Και οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα μετά τη δεκαετία του ’60 έχουν αυξηθεί αλματωδώς και συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων άμεσα. Γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε σε άλλους τρόπους.

Και οι καύσωνες που είχαμε το καλοκαίρι, είναι και αυτές ένα ενδεικτικό φαινόμενο. Και τα επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και του χειμώνα με τις καταστροφές που προκαλούν, όπως των ιστορικών γεφυριών εδώ στα Χανιά, πρέπει να κτυπήσουν ένα καμπανάκι για το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, τώρα.

Δεν επηρεάζει κάποιον ξένο μακριά από τον τόπο μας η κλιματική κρίση. Επηρεάζει την Κρήτη, επηρεάζει τα Χανιά, επηρεάζει το χωριό μας. Και γι’ αυτό οι δράσεις πρέπει να είναι σε τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο επίπεδο”.

 Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ εδώ

ενώ και οι φωτογραφίες είναι από την εφημερίδα

Posted on 06/11/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top