Ο χαιρετισμός του συν-εκπροσώπου των Πράσινων Θανάση Γούναρη στο Συνέδριο των Οικολόγων-Πράσινων

Ο χαιρετισμός του συν-εκπροσώπου των Πράσινων Θανάση Γούναρη στο Συνέδριο των Οικολόγων-Πράσινων που έγινε 6 και 7 Νοεμβρίου 2021.

Φίλες και φίλοι Οικολόγοι Πράσινοι,

λίγο πριν ενώσουμε τις φωνές μας και εμείς για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Δράσης για το Κλίμα με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας στο Σύνταγμα και όπου αλλού σήμερα στον πλανήτη γίνονται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, σας μεταφέρω τον χαιρετισμό των Πράσινων και τις ευχές μας για επιτυχία στο συνέδριό σας.

Οι Πράσινοι έχουμε σοβαρούς λόγους να είμαστε ειλικρινείς στις ευχές μας αυτές.

Στις περισσότερες χώρες, η οικολογική και κλιματική κρίση έχει κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο αυτές τις μέρες, αλλά και τα τελευταία χρόνια θα συμπλήρωνα .

Η Ευρώπη κάνει ήδη βήματα, έστω ανεπαρκή έστω αντιφατικά , αλλά κάνει .

Αν τα άλλα πράσινα κόμματα ενισχύονται στις χώρες τους και διευρύνουν την απήχησή τους, είναι επειδή έχουν πείσει για την αξιοπιστία των προτάσεών τους και για την ικανότητά τους να τις υλοποιούν, με ορατά αποτελέσματα για όλους και όλες.

Στα βήματα αυτά της Ευρώπης συμμετέχει εκ των πραγμάτων και η Ελλάδα.

Έχουμε όμως μια κυβέρνηση που βλέπει το κλίμα και το περιβάλλον κυρίως ως καλό επικοινωνιακό σκηνικό για άλλες επιλογές. Έχουμε επίσης και μια αντιπολίτευση με σοβαρότατα δυστυχώς οικολογικά ελλείμματα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κυβέρνηση των εξορύξεων και του λιγνίτη, η τωρινή είναι κυβέρνηση του ορυκτού αερίου.

Χωρίς ισχυρό και αξιόπιστο λοιπόν πράσινο πόλο, η μετάβαση στη χώρα μας δεν κινδυνεύει να είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά και στρεβλή.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα επιτακτικά τις πράσινες προτάσεις, ίσως περισσότερο παρά ποτέ.

Είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε;

Μπορεί σήμερα κάποιο από τα υπάρχοντα σχήματα να σηκώσει μόνο του, άμεσα, όλο αυτό το βάρος;

Να καλύψει σε λίγους μήνες το κενό που έχει δημιουργηθεί καθώς ο πολιτικός μας χώρος βγαίνει από μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο;

Αυτά που μας συρρίκνωσαν και μας χώρισαν, είναι πολλά, είναι σοβαρά και κράτησαν χρόνια.

Δεν έγιναν σε μια στιγμή ,ούτε μπορούν να αναιρεθούν εύκολα και γρήγορα.

Για την αποτίμησή τους ακόμα συνεχίζουμε να έχουμε μεταξύ μας σοβαρές πολιτικές διαφωνίες.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν καμιά πλευρά δεν μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από την άλλη.

Υπάρχει όμως και η θετική όψη: αντίθετα με άλλους πολιτικούς χώρους, αποφύγαμε μια καταστροφική και συστηματική δημόσια αντιπαράθεση που πιθανότατα θα μας απαξίωνε συνολικά.

Ακόμη σημαντικότερο, είναι ότι συγκλίνουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο αυτόνομη μπορεί η πολιτική οικολογία να προχωρήσει και να προσφέρει ουσιαστικά στην κοινωνία.

Το κοινό αυτό συμπέρασμα, δημιουργεί λοιπόν και μια κοινή ευθύνη για το μέλλον.

Ο εσωτερικός κομματικός πατριωτισμός κάθε πλευράς, είναι κατανοητός και σεβαστός.

Χρειαζόμαστε όμως τον ίδιο τουλάχιστον πατριωτισμό και για τις πράσινες ιδέες και τον πολιτικό μας χώρο συνολικά.

Οι περιστάσεις απαιτούν σήμερα μια δυναμική που να υπερβαίνει κατά πολύ αυτή που μπορεί να πετύχει από μόνη της κάθε πλευρά

Δεν μιλάμε εδώ για μια απλή εκλογική σύμπραξη των δύο κομμάτων μας.

Μιλάμε για δυναμική που σημαίνει πάνω από όλα να συναντηθούμε με καινούργιο κόσμο, αλλά και να συσπειρώσουμε ξανά όσους ανένταχτους του χώρου μας αναζητούν δρόμους να ενεργοποιηθούν και πάλι, και δε θα συσπειρώνονταν ποτέ γύρω από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Σημαίνει κάτι που να ξεπερνά κατά πολύ την πρόσφατη κληρονομιά του χώρου μας και να μας θωρακίζει αποτελεσματικά απέναντι σε ότι θα μπορούσε να εκτρέψει την προσοχή της κοινωνίας από όσα έχουμε να προτείνουμε σήμερα .

Σημαίνει επίσης πολιτική αφήγηση, πρόγραμμα και πρωτοβουλίες που να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες όσων θεωρούν ότι δεν έχουν πια κάτι σημαντικό να περιμένουν από εμάς .

Σημαίνει, τέλος, να αφήσουμε για τα επόμενα χρόνια ανοικτό και το ενδεχόμενο μιας ενοποίησης, στηριγμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που ελπίζουμε να οικοδομηθεί μέσα από μια έντιμη εκλογική συνεργασία.

Και όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν γρήγορα, άμεσα, γιατί μας χρειάζεται όλος ο απαραίτητος χρόνος για κάθε επόμενο βήμα, γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια της παραμικρής καθυστέρησης.

Φίλες και φίλοι Οικολόγοι Πράσινοι,

είναι επείγον να κεφαλαιοποιήσουμε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει:
Την αρχική ομόφωνη πρόταση συνεργασίας από το συνέδριο των Πράσινων, τον περασμένο Απρίλιο.

Τις πρώτες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο και την αναγνώριση της πολιτικής ισοτιμίας στις δικές σας αποφάσεις.

Τα όσα συμφωνήσαμε και οι δύο πρόσφατα, με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, για re-branding και για σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στο 2021.

Να λοιπόν για ποιους σοβαρούς λόγους είναι ειλικρινείς οι ευχές μας, οι ευχές των Πράσινων, για την επιτυχία του συνεδρίου σας.

Καλή επιτυχία λοιπόν, και καλή αντάμωση από Δευτέρα στον κοινό μας αγώνα για τη φύση το περιβάλλον τα ζώα και τους ανθρώπους .

Για την ίδια τη ζωή !!

Posted on 05/11/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top