Το καλύτερο αποτέλεσμά τους οι Πράσινοι στις εκλογές στο κρατίδιο Schleswig-Holstein. Εκτός κοινοβουλίου οι ακροδεξιοί

Οι Πράσινοι πέτυχαν το καλύτερο μέχρι σήμερα αποτέλεσμά τους στις εκλογές στο κρατίδιο Schleswig – Holstein συγκεντρώνοντας το 18,3% (αύξηση 5,4%), εκλέγοντας 14 βουλευτές και κερδίζοντας την δεύτερη θέση μεταξύ των κομμάτων του κρατιδίου. Κερδισμένοι και οι χριστιανοδημοκράτες 43,4% (αύξηση 11,4%), ενώ το ακροδεξιό AfD δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 5% και έμεινε εκτός κοινοβουλίου του κρατιδίου. Είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό αυτό και φιλικό στον Πούτιν κόμμα μένει εκτός κοινοβουλίου σε κάποιο κρατίδιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,4% (απώλειες 1,5%).

CDU (Χριστιανοδημοκράτες): 43,4 % (+11,4)
Grüne (Πράσινοι): 18,3 % (+5,4)
SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 16 % (-11,3)
FDP (Φιλελεύθεροι): 6,4 % (-5,1)
SSW (κόμμα δανέζικης μειονότητας): 5,7 % (+2,4)
AFD (ακροδεξιοί): 4,4 % (-1,5)
Die Linke (αριστερά): 1,7 % (-2)

Το αποτέλεσμα θεωρείται μια ισχυρή ώθηση στους Πράσινους που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας και επιιδιώκουν επιτάχυνση της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα συνολικά, όχι μόνο από το ρώσικο αέριο και πετρέλαιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι – οι δύο άλλοι κυβερνητικοι εταίροι – κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Image

Στο κοινοβούλιο εκλέγεται και η 39χρονη πράσινη πολιτικός και τρανς ακτιβίστρια Anna Langsch.

Κάποιοι πράσινοι υποψήφιοι μάλιστα βγήκαν πρώτοι, όπως ο Balke Jasper, που συγκέντρωσε το 34,4%, ενώ ο δεύτερος (άμεσα εκλεγόμενος) από τους χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσε 27,9%.

Image ImageImage

 

Posted on 10/05/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top