Συνεργασία Greenpeace, Genervest και Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας για οικιακά φωτοβολταϊκά

Απελευθερώνουμε την ηλιακή ενέργεια και μειώνουμε τον λογαριασμό του ρεύματος για πάντα

Το πρόγραμμα FREESOLAR[1] για οικιακά φωτοβολταϊκά με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης άνοιξε για αιτήσεις συμμετοχής στη Θεσσαλία

Την ώρα που εκατομμύρια συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες για αυτοπαραγωγή ενέργειας παραμένει μία τεράστια αναξιοποίητη ευκαιρία για τη χώρα μας. Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και η Genervest κάνουν την ηλιακή ενέργεια προσιτή για όλους με το πρόγραμμα FREESOLAR, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους οικιακό σύστημα φωτοβολταϊκών χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.  Με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα μπορέσουν να εκμηδενίσουν το κόστος προμήθειας και τις επώδυνες ρήτρες αναπροσαρμογής καθώς και να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η πρώτη πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας για τα 20 πρώτα νοικοκυριά και, σε συνεργασία με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)[2], η Greenpeace και η Genervest καλούν όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα FREESOLAR Θεσσαλίας να δηλώσουν συμμετοχή στο https://genervest.org/freesolar/.

Το FREESOLAR δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή (net-metering) από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, όπως ενεργειακές κοινότητες, συνεταιριστικές ενώσεις, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτικά ιδρύματα κ.α., το FREESOLAR θα δώσει την ευκαιρία σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να βρουν εύκολα χρηματοδότηση. Απώτερος σκοπός της Greenpeace και της Genervest είναι η δημιουργία στην Ελλάδα ενός πλαισίου φιλικού για επενδύσεις σε μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο και ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Για το πιλοτικό FREESOLAR στην περιοχή της Θεσσαλίας, η Genervest συνεργάζεται με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) προκειμένου να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να βοηθήσουν τα 20 ωφελούμενα νοικοκυριά να αποκτήσουν εύκολα το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα της Genervest ως ένα ενιαίο έργο της ΕΣΕΚ και θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Η ΕΣΕΚ και η Genervest, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες και εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγκατάστασης στον χώρο τους. Όσα νοικοκυριά δεν διαθέτουν κατάλληλη οροφή, είναι επίσης ευπρόσδεκτα να υποβάλλουν αίτηση. Η Genervest και η ΕΣΕΚ θα ξεκινήσουν διαδικασίες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συλλογικής αυτοπαραγωγής (virtualnet-metering) με παρόμοια οφέλη και για συμμετέχοντες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της κοινότητας.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εξαλείψεις το υψηλό κόστος προμήθειας και τις ρήτρες αναπροσαρμογής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από το να παράγεις τη δική σου ηλιακή ενέργεια”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος για θέματα ενέργειας στην Genervest.

Η δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις υφίσταται θεσμικά από το 2015. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες της αυτοπαραγωγής για την προστασία των νοικοκυριών – και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων – από το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα.

Μια σειρά εμποδίων, με σημαντικότερο την εύρεση φθηνής χρηματοδότησης και την έλλειψη ορθής πολιτικής για την ενεργειακή φτώχεια, έχουν αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από το να αποκτήσουν ένα φωτοβολταϊκό. Στην Genervest θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου.

“Για ένα δίκαιο και εκδημοκρατισμένο ενεργειακό σύστημα το οποίο θα βασίζεται στους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας θα συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής ένδειας σε τοπικό επίπεδο και θα τους βοηθήσει να πάρουν την ενέργεια στα χέρια του”, αναφέρει ο Απόστολος Κανδύλας, Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας.

Όσα νοικοκυριά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να συμπληρώσουν τη φόρμα εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος για θέματα ενέργειας στην Genervest, 6984617027

Βασίλης Φιλίππου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, 6980314061

FREE SOLAR: Οικιακα φωτοβολταϊκά με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για όλους

Το FREE SOLAR είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να σε βοηθήσει να αποκτήσεις το δικό σου φωτοβολταϊκό, με ευνοϊκούς όρους και χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, και να απαλλαγείς έως και 100% από το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας και τις περιβόητες “ρήτρες αναπροσαρμογής”. Στην πρώτη – πιλοτική – φάση του έργου, το FREE SOLAR ΄δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ιστοσελίδα genervest.org.

Τι είναι το FREE SOLAR
Το FREE SOLAR, το νέο πρόγραμμα της συμμετοχικής πλατφόρμας χρηματοδότησης Genervest και του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, είναι ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή (net-metering) από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, όπως ενεργειακές κοινότητες, συνεταιριστικές ενώσεις, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτικά ιδρύματα κ.α., το FREE SOLAR δίνει την ευκαιρία σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να βρουν εύκολα φθηνή χρηματοδότηση, χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου φιλικού για τέτοιου είδους μικρές επενδύσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία απόκτησης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος όσο πιο απλή και εύκολη γίνεται. Για όλους.

Στην πρώτη – πιλοτική – φάση του έργου, το FREE SOLAR συνεργάζεται με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) και θα αναζητήσει 20 νοικοκυριά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σκοπός είναι να δοκιμαστεί και να βελτιστοποιηθεί ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, πριν το FREE SOLAR επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Ποια είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ);
Η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) ιδρύθηκε το 2010 ως αστικός συνεταιρισμός με αρχικό σκοπό την επεξεργασία, διαχείριση και διάθεση βιομάζας μέσω της εκμετάλλευσης αγροτικών και δασικών υπολειμμάτων στην περιοχή της Καρδίτσας. Με τη θέσπιση του νόμου 4513/2018 για τις ενεργειακές κοινότητες, η ΕΣΕΚ πήρε τη σημερινή της μορφή ως Ενεργειακή Κοινότητα, στοχεύοντας στην ευρύτερη δραστηριοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ενεργειακές υπηρεσίες. Η ΕΣΕΚ αριθμεί περίπου 400 μέλη, μεταξύ των οποίων τοπικές επιχειρήσεις και 6 δήμοι του νομού Καρδίτσας, ενώ το εργοστάσιό της παράγει περίπου 1.200 τόνους βιομάζας ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΣΕΚ εδώ.

Ποια θα είναι τα πρώτα επιλέξιμα νοικοκυριά;
Στην αρχική, πιλοτική φάση, του έργου FREE SOLAR θα αναζητηθούν 20 νοικοκυριά από την περιοχή της Θεσσαλίας. Θα υπάρξουν κάποια κριτήρια, όπως η ύπαρξη διαθέσιμης οροφής στις κατοικίες.

Αν κάποιος δεν μένει στη Θεσσαλία, δεν μπορεί να συμμετέχει;
Σκοπός του FREE SOLAR είναι η δραστηριοποίηση σε όλη την Ελλάδα για να διευκολυνθούν στη χρηματοδότηση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Σύντομα το FREE SOLAR θα ανοίξει και για άλλες περιφέρειες της Ελλάδας. Αν κάποιος δεν διαμένει στη Θεσσαλία αλλά θέλει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον από τώρα, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει.

Πώς λειτουργεί η αυτοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά;
Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης του οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος, υπογράφεται σύμβαση 25ετούς διάρκειας με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και τον προμηθευτή ενέργειας του καταναλωτή. Κατά τη λειτουργία του φ/β, ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας καταναλώνεται επί τόπου, ενώ η περίσσεια ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο και πιστώνεται για μελλοντική χρήση. Στο τέλος μιας δεδομένης χρονικής περιόδου γίνεται ο συμψηφισμός μεταξύ της συνολικής παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, υπολογιζόμενη σε κιλοβατώρες. Για την ενέργεια που καταναλώθηκε επί τόπου, ο συμψηφισμός αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος της κιλοβατώρας (κόστος προμήθειας, συμπεριλαμβανομένων και των ρήτρων αναπροσαρμογής εφόσον υπάρχουν) καθώς και σε κάποιες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλος δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ). Για την ενέργεια που διοχετεύθηκε στο δίκτυο και καταναλώθηκε αργότερα, ο συμψηφισμός γίνεται μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος.

Ποιο το όφελος από ένα φωτοβολταϊκό;
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια και να απαλλαγούν πλήρως από το δυσβάσταχτο κόστος της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Για ένα τυπικό νοικοκυριό με μέση ετήσια κατανάλωση 5.000 kWh, το οποίο κατά μέσο όρο πληρώνει ετησίως περίπου 1.200 €, η λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού μπορεί να επιφέρει όφελος 800-900 € ετησίως.*

*Για ένα τυπικό προφίλ μιας μέσης οικιακής κατανάλωσης με τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ και με μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας στην 25ετία 0,15 €/kWh. Προφανώς, περίοδοι με υψηλότερο κόστος προμήθειας (όπως είναι η τωρινή) επιφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος και γρηγορότερη απόσβεση της επένδυσης. Διαβάστε περισσότερα για το net-metering και δείτε συγκεκριμένα παραδείγματα (σελ. 29-31) στον σχετικό Οδηγό για το net-metering του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Πώς λειτουργεί η χρηματοδότηση;
Στην πρώτη πιλοτική φάση, τα επιλεγμένα έργα θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα ως ένα ενιαίο έργο της ΕΣΕΚ και η χρηματοδότηση θα αναζητηθεί από μικρούς και μεγάλους επενδυτές, με ευνοϊκούς όρους και επιτόκιο έως 6%. Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα υπάρξει μία αρχική περίοδος χάριτος έως 9 μήνες προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της εγκατάστασης και η σύνδεση του φωτοβολταϊκού. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φωτοβολταϊκού και θα προκύψει από την εξοικονόμηση χρημάτων από τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Το ύψος των δόσεων θα είναι μικρότερο από το ετήσιο όφελος του ωφελούμενου ώστε να υπάρχει καθαρός κέρδος από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Ποια είναι η διαδικασία της εγκατάστασης;

Μετά τη συλλογή των αιτήσεων, τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα ειδοποιηθούν από συνεργάτη της Genervest και θα πραγματοποιηθεί ένας αρχικός έλεγχος της διαθέσιμης επιφάνειας που θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εύρεσης του κεφαλαίου θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για την εγκατάσταση και τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με το δίκτυο. Η διαδικασία σύνδεσης συνήθως διαρκεί 6 με 9 μήνες.

Αν κάποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση δεν έχει διαθέσιμη ταράτσα, μπορεί να υποβάλλει αίτηση;
Ναι. Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν 20 νοικοκυριά που έχουν διαθέσιμη οροφή. Ωστόσο, για τους αιτούντες που δεν έχουν οροφή (π.χ. διαμένουν σε πολυκατοικίες), η Genervest θα προσπαθήσει να τους βρει χώρο σε μελλοντικό φωτοβολταϊκό έργο συλλογικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering) από την ΕΣΕΚ. Το virtual net-metering λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το απλό net-metering. Δεν απαιτεί διαθέσιμη οροφή αφού αφορά σε κοινό
φωτοβολταϊκό έργο για τα μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας, το οποίο εγκαθίσταται μακριά από τα σημεία κατανάλωσης των μελών.

Posted on 13/05/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top