του Νίκου Χρυσόγελου
συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Αυτές τις μέρες πάρα πολλοί παρακολουθούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Μουντιάλ #worldcup2018. Έχουν αγωνία για το ποια ομάδα θα νικήσει, ενθουσιάζονται ή απογοητεύονται. Οι ειδήσεις και τα σόσιαλ μίντια είναι γεμάτα από σχόλια για τον ένα ή τον άλλο παίκτη, την απόδοση κάθε ομάδας.
Μήπως όμως η πολιτική μπορεί να μάθει από το ποδόσφαιρο, έστω σε κάποια σημεία; Συχνά λέμε ότι το κοινοβούλιο μετατράπηκε σε γήπεδο (όπως τις προάλλες) ή η πολιτική ποδοσφαιροποιήθηκε, οι κομματικοί στρατοί συμπεριφέρονται ως χούλιγκαν και άλλα τέτοια. Πόσο όμως βλέπουμε λίγο πιο βαθιά; Ποιες είναι σήμερα οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου που αγωνίζονται στο γήπεδο; Οι φοβικοί, λαϊκιστές ή και ρατσιστές θα πρέπει να νοιώθουν κάπως άβολα με τις συνθέσεις των εθνικών ομάδων που “κατεβαίνουν” στο γήπεδο!!!
O Nacer Chadli είναι ο Βέλγος ποδοσφαιριστής (αλλά έπαιζε παλιότερα στην Εθνική Μαρόκου!) που έστειλε το Βέλγιο στους 8 του Μουντιάλ. Αν κοιτάξει κάποιος τη σύνθεση των περισσότερων εθνικών ομάδων διαπιστώνει ότι το Βέλγιο δεν έχει μόνο βέρους Βέλγους, η Ελβετία δεν έχει μόνο βέρους Ελβετούς. Οι Βέλγοι, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί έχουν περίεργα επίθετα που καμία σχέση δεν έχουν με κλασσικά βέλγικα, σουηδικά ή ελβετικά επίθετα, όπως για παράδειγμα δείχνει αυτή η σύνθεση της εθνικής Βελγίου….
Αυτό συμβαίνει γιατί σε όλες οι εθνικές ομάδες αποτυπώνεται πλέον η ποικιλία καταγωγών που υπάρχει σε μια χώρα.
Μάλιστα πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή παικτών με μεταναστευτική καταγωγή σε σχέση με το ποσοστό μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα αυτή. Ενδεικτικός είναι ο πιο πίνακας που δείχνει την “μεταναστευτική” σύνθεση των ομάδων σε σχέση με το ποσοστό πληθυσμού που έχει μεταναστευτικό ιστορικό στην συγκεκριμένη χώρα.
Χωρίς μετανάστες και πρόσφυγες ακόμα και οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ θα ήταν εντελώς …διαφορετικές.
Γιατί αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο; Δηλαδή να δούμε πώς θα δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για ουσιαστική κοινωνική κι επαγγελματική ένταξη προσφύγων και μεταναστών αφού τους χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα στα τεχνικά, κοινωνικά, ιατρικά, νοσηλευτικά και βοηθητικά επαγγέλματα, στις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα κα. Αντί να αποκλείουμε και να στερούμε, είναι καλύτερα να στοχεύσουμε στο πώς θα εντάξουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην οικονομία ώστε να ενισχυθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο ταμείο από έσοδα που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια έξυπνη κι αποτελεσματική πολιτική. Είναι όπως οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου αξιοποιούν τους παίκτες με μεταναστευτικό και προσφυγικό ιστορικό για να δυναμώσει η ομάδα.
Το κρίσιμο είναι μια κοινωνία να μπορεί να αναδεικνύει τις ικανότητες και τα ταλέντα των μελών της, όπως κάποιες φορές γίνεται στις ομάδες ποδοσφαίρου. Για να επιτυγχάνει νίκες απέναντι σε μεγάλες ομάδες προβλημάτων