Μαύρο χρήμα στην υγεία με τη βούλα της κυβέρνησης

  Του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γενικού Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη

Μέσα στα πολλά (ομολογημένα και μη) μέτρα οικονομικής φύσης που έχει πάρει η κυβέρνηση, είναι και ένα το οποίο, εκτός του ότι σοκάρει, ταυτόχρονα προάγει και θεσπίζει το μαύρο χρήμα.

Όλοι θυμόμαστε τη συλλογή των αποδείξεων εξόδων διαβίωσης που κάναμε προκειμένου να τις υποβάλλουμε με την φορολογική μας δήλωση και να εκπέσουν από τα εισοδήματά μας. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ακόμη και έξοδα σουπερμάρκετ και άλλα συναφή (για να μη φοροδιαφεύγουν οι μαγαζάτορες), αλλά κυρίως οι αποδείξεις γιατρού και φαρμακείου. Τώρα όλα αυτά πάνε, είναι για πέταμα. Τίποτε δεν περνάει πια στην εφορία.

Το κακό είναι διπλό. Πέρα από τον φουκαρά τον ασθενή του οποίου τα έξοδα υγείας – θεραπείας δεν αναγνωρίζονται, θεσπίζεται και “νομιμοποιείται” το μαύρο χρήμα. Πώς; Απλούστατα, με την προτροπή του γιατρού, δεν περνάς από τη γραμματεία της κλινικής ή του θεραπευτηρίου με τα βιβλιάριά σου κλπ., αλλά πηγαίνεις κατευθείαν στο γιατρό την ώρα του ραντεβού. Αφού τελειώσεις, σου σκάει ο γιατρός το παραμύθι: “τώρα ή θα πάτε κάτω στη γραμματεία και θα πληρώσετε 120 ευρώ με τα χαρτιά που θα σας κάνω, ή θα δώσετε στη γραμματέα μου ή σε εμένα 50 ευρώ και είστε εντάξει” !!! Ποιος είναι αυτός που θα δώσει 120 όταν με 50 “καθαρίζει”; Μου έτυχε τουλάχιστον τέσσερις φορές το τελευταίο εξάμηνο αυτό το σκηνικό σε κλινικές και θεραπευτήρια όπως η Ευρωκλινική και το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. (Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από χρόνια, χειρουργήθηκα στο τελευταίο από σκωληκοειδίτιδα και έμεινα σε μονόκλινο δωμάτιο χωρίς να πληρώσω ούτε ένα ευρώ).

Μια άλλη πλευρά της ιστορίας αυτής είναι ότι το βιβλιάριο υγείας σου παραμένει “παρθένο”, εσύ να φαίνεσαι υγιέστατος, ενώ μπορεί να τρέχεις συνέχεια σε διάφορους γιατρούς. Και αν σε κάποιον γιατρό πεις ότι κάποτε πέρασες το τάδε ή έκανες τις τάδε εξετάσεις, θα σου πει που είναι αυτά που μου λέτε εγώ δεν τα βλέπω στο βιβλιάριό σας!

Μετρημένοι στα δάχτυλα (του ενός χεριού) οι γιατροί που δεν τα κάνουν αυτά. Πρόσφατα έκανα δύο ακτινογραφίες στη σπονδυλική στήλη, καπάκι η μια με την άλλη, και μία αξονική και πλήρωσα συνολικά 20 ευρώ! Πρέπει να είσαι πολύ έντιμος για να μην υποκύψεις στον πειρασμό του μαύρου χρήματος. Και καλά, επί ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκε και κυριάρχησε, στα κρυφά βέβαια, το μαύρο χρήμα και το γρηγορόσημο, εδώ όμως πρόκειται για προτροπή και ενθάρρυνση του μαύρου χρήματος με νόμο! Θα μας πουν ότι η κατάργηση των ιατρικών αποδείξεων ήταν απαίτηση των “θεσμών”. Μέγα ψέμα… Οι θεσμοί προτείνουν περικοπές εξόδων, το από πού και το πώς θα γίνουν αυτά, είναι θέμα της κυβέρνησης να το αποφασίσει.

Η απόλυτη κοινωνική αναλγησία από μια κυβέρνηση από την οποία περιμέναμε ευαισθησία στα θέματα υγείας. Είναι φανερό πως με τη νομοθέτηση του μέτρου αυτού αρκετοί θα αποφεύγουν τους γιατρούς, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους αφού τα έξοδα αυτά δεν θα μειώνουν την εφορία τους και η πιθανότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους να φτάσουν στο αφορολόγητο όριο δεν υπάρχει πια.

Θα μου πείτε η κυβέρνηση της “αριστεράς” φταίει που υπάρχουν άρρωστοι και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στον τόπο αυτόν;

Posted on 06/07/2018 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top