Κάλεσμα για έναν νέο πολιτικό φορέα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε ενεργά την δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του πλανήτη. Γύρω από έναν πυρήνα συνεκτικών αξιών και πολιτικών θέσεων μπορούμε να συνεργαστούμε άνθρωποι που η αφετηρία τους ήταν διαφορετική. Ελάτε να ανοίξουμε από κοινού νέα μονοπάτια. 

Κάλεσμα για έναν νέο πολιτικό φορέα

Ιδρυτικό συνέδριο στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2018

Ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν σε κοινωνικές και πολιτικές ομάδες συναντήθηκαν στις 23 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα κι επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να απευθύνουν ευρύ κάλεσμα σε πολίτες και συλλογικότητες ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού έναν πολιτικό φορέα, με βαθιές ρίζες στην κοινωνία, που θα αλλάξει την πολιτική στη χώρα μας στη βάση αξιών, προτάσεων, εναλλακτικής προοπτικής.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ το νέο που θέλουμε να δούμε στον κόσμο! Συζητούμε δημοκρατικά για την πολιτική πρόταση: των εναλλακτικών λύσεων, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, των ενεργών πολιτών, των κινημάτων, της λιτής ευημερίας, της οικολογικής σκέψης, της αριστερής ανανέωσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων των ζώων, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της ελευθερίας του λόγου και της πληροφορίας, της κοινωνικής αλλαγής.

ΣΗΜΕΡΑ που στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, βιώνουμε μια πολύπλευρη κρίση και που τα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα φαίνονται άλυτα και αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, έχουμε ανάγκη από μια νέα ελπίδα, μια διαφορετική πολιτική.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στις πιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας για να συνδιαμορφώσουμε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση και πρακτική βιωσιμότητας, κοινωνικών και αλληλέγγυων λύσεων κι επιλογών. Μια πολιτική που βασίζεται στον ρεαλισμό αλλά και σε όραμα κι αξίες. Που επιδιώκει βαθιές αλλαγές στην καθημερινότητα και στις κεντρικές πολιτικές, στο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Μια πολιτική που δίνει λύσεις στα πιεστικά προβλήματα σήμερα αλλά θέτει και τις βάσεις για στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγές, επιδιώκει βαθιές αλλαγές με την υποστήριξη ευρύτερων πλειοψηφιών στην κοινωνία και δίνει ενεργό ρόλο στην κοινωνία, αμφισβητώντας το μονοπώλιο των κομμάτων να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Στον πυρήνα της βρίσκεται η προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, που εμπλουτίζει αλλά κι αλλάζει το παραδοσιακό αντιπροσωπευτικό μοντέλο δημοκρατίας, η αναδιάταξη των προτεραιοτήτων με στόχο τη διαγενεακή αλληλεγγύη, την πλανητική συνείδηση και τη συμφιλίωση ανθρώπου με τη φύση καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο την εξάλειψη ανισοτήτων σε ό,τι αφορά κοινωνική θέση, εισόδημα και  πρόσβαση στην εξουσία.

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ σε κοινή πορεία και δράση όσες και όσους νοιώθουν ότι χρειαζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν πολιτικό χώρο που να στηρίζει έμπρακτα και δυναμικά τη μετάβαση προς ένα νέο πολιτισμό οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, ποιότητας ζωής και σεβασμού των δικαιωμάτων. Προς ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο, που δεν θα στηρίζεται στο “όλο και περισσότερα”, αλλά στο όλο και καλύτερα. Που δεν θα βασίζεται στην απεριόριστη σπατάλη φυσικών πόρων, στη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης και στη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων αλλά στην εξοικονόμηση, στη λιτή αφθονία, στην εργασία με νόημα και στην ευημερία για όλους, για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, με συνοχή και απελευθερωτική αλληλεγγύη.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ μια πολιτική που θα προετοιμάσει την Ελλάδα για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πολιτισμικό μοντέλο, που θέλουμε να αντικαταστήσει το αποτυχημένο σημερινό. Μια μετάβαση που δεν μπορεί να είναι απομονωμένη αλλά ενταγμένη στις διεργασίες για αλλαγές σε ευρωπαϊκό και πλανητικό επίπεδο. Σήμερα που οι εθνικοί ανταγωνισμοί επανακάμπτουν, είναι ανάγκη να εργαστούμε για να ανακαινίσουμε εκ βάθρων το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, σε επικοινωνία και αλληλεγγύη με άλλους λαούς και με όσους πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τα σημερινά αδιέξοδα.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ τα δομικά προβλήματα, η διαφθορά και οι άστοχες πολιτικές οδήγησαν στην εντονότερη εμφάνιση της πολύπλευρης και βαθιάς κρίσης ενώ το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα. Η τρόικα, οι δανειστές, οι θεσμοί έχουν τις δικές τους ευθύνες για το μέγεθος της κρίσης και της χρεοκοπίας. Όμως σήμερα παρά ποτέ δεν χρειαζόμαστε νέες μυθοπλασίες και ψευδαισθήσεις, πολιτικές που κρατάνε την κοινωνία όμηρο φιλοδωρημάτων αλλά πολιτικές επιλογές που θα απαλλάσσουν τη χώρα από την κρίση αξιών, την πολλαπλή φτώχεια, την ανεργία αλλά και τη μαύρη εργασία, τη διαφθορά, την εξαθλίωση συνειδήσεων, την έλλειψη σεβασμού, τη βία, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, την καταστροφή του πραγματικού πλούτου της χώρας, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ κριτική και αυτοκριτική, για όσα οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία. Τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν έχουν μιλήσει ξεκάθαρα για τα αίτια της κρίσης. Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία συμβάλλει -όπως έγινε και όταν ήταν αντιπολίτευση- στην έντονη πόλωση και υπόσχεται επιστροφή σε μία μεγαλύτερη δόση από όσα οδήγησαν στην κρίση ενώ βασίζει την κοινωνική πολιτική της σε φιλοδωρήματα αντί σε απελευθερωτικές πολιτικές και πρακτικές. Η αντιπολίτευση ακολουθεί την δοκιμασμένη συνταγή της καμένης γης, δεν συνεισφέρει σε αλλαγή του μοντέλου άσκησης πολιτικής και δεν αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την κρίση και τη χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο διαφέρουν μεταξύ τους τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, τόσο πιο βίαια συγκρούονται. Η απουσία πολιτικών που προσφέρουν λύσεις αφήνει χώρο για λαϊκιστικά φαινόμενα, γενικευμένη απαξίωση των πάντων, βία και γραφικά προσωποκεντρικά κόμματα. Έχουμε επιλέξει συνειδητά να μη συμμετέχουμε σε κάποιο από τα “νέα” σχήματα με τις παλιές ιδέες.

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, που αναλαμβάνουμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, έχουμε κάνει τα δικά μας λάθη. Δεν έχουν, όμως, αυτά να κάνουν με όσα εγκληματικά λάθη και καταστροφικές πολιτικές χαρακτηρίζουν την πορεία των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα. Δεν παρασυρθήκαμε από τη γοητεία της εξουσίας για να ανταλλάξουμε αξίες με “καρέκλες”. Δεν καλλιεργήσαμε το μίσος και τη χωρίς όρια σύγκρουση. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να γίνουν αλλαγές αλλά μέσα από την παρουσίαση ενός καλύτερου, δίκαιου, ορθολογικού, συμμετοχικού πολιτικού σχεδίου, με ενδυνάμωση της κοινωνίας και όχι επιβάλλοντας τις αλλαγές. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, δεν θέλουμε τους πολίτες μόνο ως οπαδούς. Θέλουμε δημιουργική αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα, ώστε να γεννιούνται νέες ιδέες, όχι μίσος, αλλά πρωτίστως θα είμαστε σε συνεχή διάλογο με τις πιο ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, για να συνδιαμορφώσουμε με τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών νέα προτάγματα και διεκδικήσεις, να οικοδομήσουμε νέα μέτωπα αλλά και μια παράλληλη κοινωνία μέσα στη σημερινή κοινωνία, μετασχηματίζοντάς την από τα κάτω. Οι αλλαγές που απαιτούνται δεν θα συμβούν αν δεν πειστεί η πλειοψηφία της κοινωνίας.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ τη συμμετοχή μας στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν, στις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχήματα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με στόχο να προωθήσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, συντονισμένοι με τους Ευρωπαίους Πράσινους. Εκτιμούμε πως οι πολίτες πρέπει να έχουν  τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μια πραγματικά νέα πολιτική επιλογή απέναντι στις παλιές ρητορικές με τα νέα ρούχα, τον κυνισμό και την παραίτηση, τους αδιέξοδους δρόμους και την οπισθοδρόμηση σε βασικές κατακτήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

ΉΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ να αρθρωθεί νέος πολιτικός λόγος, που να εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη και αδιέξοδα αλλά και θα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Επιθυμούμε η απογοήτευση και η κρίση να μετατραπούν σε πραγματική δύναμη αλλαγών. Απευθυνόμαστε σε πολύ ευρύτερες δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτοπροσδιοριζόμαστε, διαμορφώνουμε τον δικό μας πολιτικό χώρο και δεν φτιάχνουμε ένα σχήμα λοξοκοιτώντας δεξιά ή αριστερά.

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ σε κοινή πορεία όλους/ες και όσους/ες πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ως κοινωνία βαθιές ανατροπές και δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς απορρυθμίσεις. Οι πράσινες επιλογές έχουν γίνει κτήμα πολύ ευρύτερων κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων. Δεν είναι μια «μόδα» των πλούσιων αλλά μια εκδημοκρατισμένη προσαρμογή στις περιορισμένες συνθήκες του πλανήτη. Επίσης η ανάγκη για σταδιακή αλλά ριζική αλλαγή της υπάρχουσας κοινωνικής οργάνωσης, όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν για τις τύχες τους και η συνεργασία θα αντικαταστήσει τον ανταγωνισμό, δεν φαντάζει πλέον ουτοπία αλλά αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.   

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ αυτών των επιλογών συνεργαζόμαστε άνθρωποι που η αφετηρία τους ήταν διαφορετική, μακριά από τον κρατισμό, τον αυταρχισμό και την αναπτυξιολατρεία, που έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλλαγής της κοινωνικής οργάνωσης, που επιστρέφουν στις αξίες της κοινωνικής χειραφέτησης, που απορρίπτουν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών, που συμμετέχουν σε νέες πρωτοβουλίες κοινωνικών πειραματισμών, αντιιεραρχικές κι αμεσοδημοκρατικές συλλογικότητες, οικο-κοινότητες, συνεργατικές συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, “απολιτίκ” που όμως υιοθετούν εναλλακτικές επιλογές στην καθημερινότητά τους, πρώην πολιτικοποιημένοι που τα παράτησαν αλλά έλκονται από μια νέα πολιτική ελπίδα.

ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ να γίνουμε άλλο ένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα αλλά ένας νέος πολιτικός και κοινωνικός φορέας με όραμα, προτάσεις και προοπτική. Απέναντι στη διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, αντιτάσσουμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ούτε η πολιτική ούτε η κοινωνία, αν δεν αλλάξουμε κι εμείς, αν δεν προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ, λοιπόν, τις διαδικασίες για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Πρώτος σταθμός ήταν η συνδιάσκεψη στις 23 Ιουνίου, το επόμενο βήμα οι συζητήσεις ανά την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και το συνέδριο στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018. Τα κείμενα αρχών και πολιτικής συγκυρίας δίνουν το αρχικό μας στίγμα αλλά είναι ανοιχτά σε συνδιαμόρφωση. Ελάτε να ανοίξουμε μαζί νέα μονοπάτια…

 

Posted on 04/07/2018 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top