50.000 άνθρωποι πέθαναν από το 2014 μέχρι σήμερα προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο

50.000 άνθρωποι – μια ολόκληρη πόλη – κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν, Μυανμάρ, Αφρική, περιοχές με πολέμους και βία, έχουν βρει το θάνατο από το 2014 μέχρι σήμερα στην προσπάθεια τους να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Οι μισοί τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, και οι μισοί από τους 50.000 μέσα ή στο δρόμο προς την Ευρώπη. Η ντροπή θα μας ακολουθεί για πάντα….

Το τραγικό ορόσημο των 50.000 θανάτων επιβεβαιώθηκε σε μια πρόσφατη έκθεση από το Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση για τους Αγνοούμενους Μετανάστες, η οποία υποστηρίζει, επίσης, ότι ελάχιστα μέτρα είχαν ληφθεί από οποιαδήποτε χώρα προέλευσης, διέλευσης ή άφιξης. «Ενώ χιλιάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί στις μεταναστευτικές διαδρομές κάθε χρόνο, πολύ λίγα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών των τραγωδιών, πόσο μάλλον για την αποτροπή τους», δήλωσε η Τζούλια Μπλακ, συν-συγγραφέας της μελέτης.

IOM Decries 50,000 Documented Deaths During Migration Worldwide

Η εθνικότητα για περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στην έρευνα για τους Αγνοούμενους Μετανάστες είναι άγνωστη, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από το 60% όσων πεθαίνουν σε μεταναστευτικές διαδρομές παραμένουν αγνώστων στοιχείων. Χιλιάδες οικογένειες μένουν «ψάχνοντας για απαντήσεις», ανέφερε ο ΔΟΜ. «Καθώς περνάει ο καιρός, δεν υπάρχουν νέα», είπε ο ΔΟΜ, επικαλούμενος έναν Μαροκινό μετανάστη στην Ισπανία το 2021, ο οποίος έψαχνε για τον αδερφό του που εξαφανίστηκε πριν από 20 χρόνια στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Από τους αγνοούμενους μετανάστες των οποίων η εθνικότητα μπορεί να αναγνωριστεί, περισσότεροι από 9.000 ήταν από την Αφρική, πάνω από 6.500 από την Ασία και άλλοι 3.000 από την Αμερική.

«Ιδιαίτερα, οι τρεις πρώτες χώρες καταγωγής – το Αφγανιστάν, η Συρία και η Μιανμάρ – χαρακτηρίζονται από βία, με πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό», ανέφερε ο ΔΟΜ.

Θανατηφόρες κληρονομιές

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 50.000 μεμονωμένους θανάτους που καταγράφηκαν σημειώθηκαν σε διαδρομές προς και εντός της Ευρώπης, με τις διαδρομές της Μεσογείου να στοιχίζουν τουλάχιστον 25.104 ζωές.

Οι ευρωπαϊκές διαδρομές αποτελούν επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό και το μεγαλύτερο ποσοστό των αγνοουμένων και των εικαζόμενων νεκρών μεταναστών, με τουλάχιστον 16.032 να έχουν καταγραφεί αγνοούμενοι στη θάλασσα και τα λείψανα των οποίων δεν έχουν βρεθεί ποτέ.

Η Αφρική είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα περιοχή για τους ανθρώπους που μετακινούνται, με περισσότερους από 9.000 θανάτους που σχετίζονται με τη μετανάστευση να έχουν καταγραφεί από το 2014. Οι περιφερειακές έρευνες στα νοικοκυριά δείχνουν ότι αυτοί οι αριθμοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Και στην Αμερική, έχουν καταγραφεί σχεδόν 7.000 θάνατοι, 4.694 από τους οποίους κατευθύνονταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο το πέρασμα των χερσαίων συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού έχει καταγράψει περισσότερους από 4.000 θανάτους από το 2014.

Ο ΔΟΜ έχει επίσης τεκμηριώσει άλλους 6.200 θανάτους σε ολόκληρη την Ασία. «Τα παιδιά αποτελούν περισσότερο από το 11% των ζωών που χάνονται στις μεταναστευτικές διαδρομές στην Ασία, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή», σύμφωνα με την έκθεση. Από τους 717 καταγεγραμμένους παιδικούς θανάτους που συνδέονται με τη μετανάστευση στην περιοχή, οι 436 ήταν πρόσφυγες Ροχίνγκια. Στη Δυτική Ασία, τουλάχιστον 1.315 ζωές έχουν χαθεί σε μεταναστευτικές διαδρομές, πολλές από τις οποίες σημειώθηκαν σε χώρες με συνεχιζόμενες συγκρούσεις, γεγονός που καθιστά την τεκμηρίωση των αγνοουμένων εξαιρετικά δύσκολη. Τουλάχιστον 522 άνθρωποι που έφτασαν από το Κέρας της Αφρικής έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη – συχνά θύματα βίας– και 264 θάνατοι από τη Συρία έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια προσπαθειών να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας.

Posted on 24/01/2023 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top