Το νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βγήκε στη διαβούλευση με 97 άρθρα, τελικά ψηφίστηκε με 178, μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την αντίθεση πολλών φορέων, επιστημονικών ενώσεων καιπεριβαλλοντικών οργανώσεων και διαδήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Σύνταγμα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας απέσυρε από το νομοσχέδιο το τρίτο κεφάλαιο για τις χρήσεις στις περιοχές Natura “ώστε να τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση”. Οι διατάξεις αφορούσαν στις επιτρεπόμενες χρήσης γης στις προστατευόμενες περιοχές. Η απόσυρση έγινε ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου εξελισσόταν στην ολομέλεια, ενώ υπήρξε και μια σειρά «νομοτεχνικών βελτιώσεων», μεταξύ των οποίων και η επιβολή πλαφόν στο μηνιαίο πάγιο των λογαριασμών ρεύματος.
Tα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
- Απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων.
- Θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων,
- Απλοποίηση των χρήσεων γης
- Ρύθμιση θεμάτων Πράσινου Ταμείου και Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
- Ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις,
- Ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και έργων ηλεκτρικής ενέργειας,
- Ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας.
Με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται ζητήματα για την “περιβαλλοντική αδειοδότηση με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, όπως και για την επίλυση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων” ενώ “προβλέπονται διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και καθορίζεται η χρηματοδότηση έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.
Το νομοσχέδιο, μέσω διατάξεων του …..Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζει επίσης ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών της Θράκης και, πέραν αυτών, περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν ζητήματα των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Υγείας. Για άλλη μια φορά έχουμε κακή νομοθέτηση, εντελώς άαχετες διατάξεις εισέρχονται σε ένα νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, που ρυθμίζουν εντελώς διαφορετικά αντικείμενα.
Η τωρινή κυβέρνηση (όπως έκακαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) συνεχίζει να απαξιώνει το ρόλο του κοινβουλίου και των βουλευτών.