ΥΓΕΙΑ – Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων

Δεν θα αφήσουμε την υγεία μας στα χέρια των τηλεοπτικών πλασιέ και των κυνικών οικονομικών συμφερόντων.

Στην Ελλάδα της κρίσης οι δημόσιες δομές υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν καταρρεύσει, η θνησιμότητα έχει αυξηθεί και μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη. Τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών βιομηχανιών καθορίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα νοσοκομεία και τους ιατρούς, ενώ η εμπορευματοποίηση τη ιατρικής προκάλεσε επαχθή φαινόμενα όπως η παραοικονομία με το φακελάκι, αλλά και την πρωτιά της Ελλάδας σε καισαρικές γέννες. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας είναι προ των πυλών αν δεν προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό.

Την ίδια στιγμή η ομοιοπαθητική ιατρική, οι εναλλακτικές και φυσικές θεραπείες αντιμετωπίζονται ακόμα σαν τσαρλατανισμοί, ενώ το δικαίωμα της γυναίκας σε φυσική γέννα οδηγείται στο δικαστήριο.

Όπως μας ενδιαφέρει τι αέρα αναπνέουμε και τι νερό πίνουμε, έτσι θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και τι φαγητό τρώμε, κάτι που ορίζει την υγεία μας. Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν τη παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και υιοθέτησαν το γρήγορο και λιπαρό φαγητό με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά τα ποσοστά παχυσαρκίας και όλων των συνεπακόλουθων παθήσεων.

Η υγεία μας στα χέρια των πλασιέ βιβλίων…

Την περίοδο της κρίσης η τύχη της δημόσιας υγείας έχει αφεθεί στα χέρια τηλεοπτικών πλασιέ βιβλίων. Η συνταγή είναι γνωστή. Εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση και εγκληματική αδιαφορία για να υποβαθμιστούν οι δημόσιες δομές και να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Αντί να αντιμετωπιστεί με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο η διαφθορά στις δημόσιες προμήθειες και οι παράνομες πρακτικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών ελέγχου, προτιμήθηκε η συνταγή της κοινωνικά ανάλγητης λιτότητας, των δραματικών περικοπών και της αποσύνθεσης.

Η διάλυση του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, η δραματική μείωση των δαπανών, η κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις επιδιώξεις τις Φαρμακευτικής βιομηχανίας και του Ιατρικού κατεστημένου. Η δημόσια υγεία όμως δεν είναι ούτε θα επιτρέψουμε να γίνει εμπόρευμα!

Στο βωμό της κερδοσκοπίας, της λιτότητας και της βιομηχανοποίησης έχει θυσιαστεί όμως και η διατροφή μας. Η κακή διατροφή, το στρες της καθημερινότητας, η φτώχεια και οι κακές συνθήκες διαβίωσης αυξάνουν τις παθήσεις, τους πρόωρους θανάτους και το κόστος περίθαλψης. Επειδή είμαστε αυτό που τρώμε πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη διατροφή σαν ένα μέσο αυτό-ίασης και αυτοδιαχείρισης τη υγείας.

ΑΣΕ ΤΗN ΤΡΟΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

Τι προτείνουμε:

 • Λειτουργία σε κάθε Δήμο κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού φαρμακείου. Διοικητική αποκέντρωση των δομών υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων τηλεϊατρικής, προληπτικής ιατρικής και βοήθειας στο σπίτι σε επίπεδο περιφέρειας.
 • Αυστηρός κοινωνικός έλεγχος, με δημοσιοποίηση και διαφάνεια των νοσοκομειακών δαπανών. Διαφανείςδιαγωνισμοί για τι προμήθειες. Σύγκριση κόστους με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 • Θεσμοθέτηση και ενίσχυση της προληπτικής- φυσικής- αφάρμακης ιατρικής, της ομοιοπαθητικής και άλλων εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων και πρακτικών.
 • Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
 • Ακύρωση των συγχωνεύσεων των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Επαρκής στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Άμεση, δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • Ανάπτυξη Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του πληθυσμού από την Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία και τα Κέντρα Υγείας σε ζητήματα πρόληψης και διατροφής. Η εκπαίδευση του πληθυσμού στο να υιοθετήσει υγιείς συμπεριφορές και στάσεις είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε εξοικονόμηση πόρων.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, κλινικής χορήγησης ουσιών και υποκαταστάτων, σταδιακής απεξάρτησης, επανένταξης και υγειονομικής φροντίδας τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Δημιουργία χώρων ελεγχόμενης κλινικά χρήσης για να περιοριστεί η δημόσια προβληματική χρήση και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
 • Πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στο σύστημα υγείας (ανασφάλιστοι, μετανάστες κλπ).
 • Θέσπιση σχολικού συσσιτίου με βιολογικά τοπικά προϊόντα και βελτίωση της ποιότητας των σχολικών καντινών. Ευαισθητοποίηση μαθητών για τη σωστή διατροφή και δημιουργία σχολικών αγρόκηπων με βιολογικές καλλιέργειες.
 • Ενίσχυση των ομάδων που συγκεντρώνουν τα φαγητά που περισσεύουν από τα εστιατόρια και τους φούρνους κ.ο.κ. και προσφέρονται σε συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία. Ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφής από οικίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ. Αν επαναδιανέμαμε την τροφή που πετιέται, δεν θα πεινούσε κανείς!

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις μας για την Υγεία (κατεβάστε το αρχείο pdf)

Posted on 17/04/2014 in Θέσεις

Share the Story

Back to Top