Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, δίκαιη ανταμοιβή προσωπικού

Με την πολιτική των τελευταίων ετών που έχει ακολουθηθεί, η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, το κλείσιμο μονάδων Υγείας, η απουσία μιας σωστής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η ανεπαρκής στελέχωση των υπαρχόντων νοσοκομείων έχει δημιουργήσει μια κατάσταση υπέρ – λειτουργίας, υπέρ – εργασίας καθώς και κόπωση, σωματική και ψυχική, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υπεραυξημένες ανάγκες μιας νοσηλευτικής μονάδας και έτσι να δημιουργείται από τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτή, η εντύπωση, πως οι επαγγελματίες Υγείας δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους.

Η αλήθεια είναι πως στην καθημερινότητα τους οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό Υγείας, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Και για αυτή τη δουλειά δεν έχουν την κατάλληλη οικονομική ανταμοιβή. Όπως συμβαίνει και με τους άλλους κλάδους και στον ιατρικό τομέα υπάρχει σοβαρή μείωση μισθών και μη απόδοση των εφημεριών.

Ως συνδυασμός «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» στηρίζουμε τους ειδικευόμενους ιατρούς του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» στην προσπάθεια που κάνουν για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων εφημεριών, οι οποίες είναι απλήρωτες από τον Δεκέμβρη του 2013. Στηρίζουμε την άποψη των ιατρών πως είναι αδύνατο να μειωθεί το προσωπικό που υπάρχει σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου για κάθε κλινική, γιατί έτσι επιπλέον μειώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών, αυξάνεται ο χρόνος αναμονής των ανθρώπων που προσέρχονται στην εφημερία και τέλος οι ιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την τεράστια προσέλευση.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το συνδυασμό «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», δήλωσε: «Στον τομέα της Υγείας δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Χρειάζονται υπηρεσίες οι οποίες θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, θα παρέχονται γρήγορα και άμεσα σε κάθε πολίτη και θα βασίζονται σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι ανήθικο, ιατροί και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, καθημερινά να κοπιάζουν και να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους, χωρίς αυτή η προσπάθεια να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, επιβράβευση ή απολαβή. Δεν ευθύνονται οι επαγγελματίες Υγείας για την υπάρχουσα κατάσταση αλλά το διοικητικό και πολιτειακό καθεστώς. Η υγεία είναι ένα αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και υποψήφιος με το συνδυασμό «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», δήλωσε: «Το ελληνικό σύστημα υγείας έπρεπε να βελτιωθεί, ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση. Όμως στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, με ευθύνη της κυβέρνησης, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, επιδεινώνεται. Χωρίς αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να νοιώθει το προσωπικό ότι ο κόπος τους αμείβεται ικανοποιητικά, θα γινόμαστε μάρτυρες της επιδείνωσης της δημόσιας υγείας κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στην επιδείνωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Αυτό το ξέρουν όλοι οι σχετικοί διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Ίσως η κυβέρνηση έχειάγνοια».

Posted on 17/04/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top