Ο βιασμός γυναικών από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Ο βιασμός γυναικών από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες χρησιμοποιήθηκε συχνά ως “όπλο” για τον εξευτελισμόόχι μόνο των γυναικών αλλά και των “εχθρών”. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιήθηκε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο κυρίως από τους Σέρβους εναντίων γυναικών από τη Βοσνία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρεται από την έρευνα – μία από πολλές χιλιάδες -του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Μετάφραση από http://www.icty.org/en/press/gang-rape-torture-and-enslavement-muslim-women-charged-ictys-first-indictment-dealing

Το βασανιστήριο ενός κοριτσιού: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ FWS-87

(για λόγους προστασίας αναφέρεται με ένα κωδικό και όχι με το όνομά της)

Ενώ όλες οι γυναίκες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο υπέστησαν φρικτές και αδιάκοπες κακοποιήσεις, το βασανιστήριο που υπέστη το νεαρό κορίτσι που αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως FWS-87 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του μοντέλου των παραβιάσεων που βιώνουν αυτές οι γυναίκες.

Ήταν μόνο 15 ετών όταν συνελήφθη πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1992, ο Εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η FWS-87 υποβλήθηκε σε βασανιστήρια ρουτίνας τουλάχιστον οκτώ μήνες, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών, και την υποδούλωση στα χέρια των κατηγορούμενων, όπως οι JANKOVIĆ, JANJIĆ, KOVAĆ, VUKOVIĆ, ZELENOVIĆ, KUNARAC και STANKOVIĆ και αμέτρητοι άλλοι άγνωστοι στρατιώτες.

Η FWS-87 για πρώτη φορά βρέθηκε υπό κράτηση στο συγκρότημα Buk Bijela στον ποταμό Ντρίνα περίπου στις 3 Ιουλίου του 1992. Εκεί, ανακρίθηκε από τον Dragan ZELENOVIĆ και τρεις άγνωστους στρατιώτες, καθένας από τους οποίους τη βίαζε με τη σειρά. Ένας από τους στρατιώτες έβαλε ένα πυροβόλο όπλο στο κεφάλι της, καθώς ο ίδιος την βίαζε. Η FWS-87 υπέστη έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που ακολουθήθηκε από βαριά κολπική αιμορραγία.

Μεταξύ 3 και 13 Ιουλίου του 1992, η FWS-87, μαζί με τουλάχιστον 72 άλλους Μουσουλμάνους κατοίκους της Φότσα, μεταφέρθηκαν στο Γυμνάσιο της Φότσα. Η FWS-87 ήταν μία από τις πολλές γυναίκες που, από τη δεύτερη ημέρα της κράτησής τους, κακοποιήθηκε σεξουαλικά, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών κάθε βράδυ, από ομάδες στρατιωτών, είτε σε τάξη, είτε σε δωμάτια ή σε κοντινά διαμερίσματα. Οι στρατιώτες ήταν μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας και αναφέρονται ως «Οι Φρουροί του Cosa», μετά τον τοπικό διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας, Cosovic. Μεταξύ των δραστών ήταν οι κατηγορούμενοι JANKOVIĆ, ZELENOVIĆ, JANJIĆ και VUKOVIĆ.

Οι στρατιώτες απείλησαν να σκοτώσουν τις γυναίκες, αν προβάλλουν άρνηση. Οι γυναίκες που προσπάθησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν.

Στις περίπου 6 ή 7 Ιουλίου του 1992 η FWS-87 βιάστηκε από τον VUKOVIĆ, ενώ άλλες κρατούμενες γυναίκες ταυτόχρονα βιάζονταν στο ίδιο δωμάτιο.

Μεταξύ 8 και 13 Ιουλίου, ο κατηγορούμενος Dragan ZELENOVIĆ οδήγησε μια ομάδα στρατιωτών που κακοποίησε σεξουαλικά την FWS-87 και μια άλλη νεαρή γυναίκα στο Γυμνάσιο της Φότσα τουλάχιστον πέντε φορές επιπλέον με εκείνη που περιγράφεται ανωτέρω.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η FWS-87 μεταφέρθηκε από το Γυμνάσιο σε ένα κοντινό διαμέρισμα που άνηκε στον ZELENOVIĆ για τουλάχιστον πέντε φορές. Εκεί, βιάστηκε από τους Zoran VUKOVIĆ και Dragan ZELENOVIĆ.

Οι βιασμοί γυναικών στην διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία
https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_during_the_Bosnian_War

Posted on 31/07/2016 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top