ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ! Στη Βουλγαρία πράσινος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

του Γιώργου Ζεγκλίνα

Λίγες μόλις ημέρες μετά την την ιστορική, επισημοποίηση της συμμετοχής των Πράσινων της Γερμανίας στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ να εκλέγεται Αντικαγκελάριος και άλλους 5 Πράσινους να αναλαμβάνουν Υπουργεία, ήρθε η ώρα μιας ακόμα χώρας στην Ευρώπη όπου οι Πράσινοι συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Η νέα Κυβέρνηση Συνασπισμού της Βουλγαρίας ανάμεσα σε 4 Προοδευτικές Συμμαχίες, το Κίνημα “Συνεχίζουμε Την Αλλαγή”, το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”, τον “Συνασπισμό Για Την Βουλγαρία” (Αριστερά) και την Δημοκρατική Βουλγαρία (στην οποία συμμετέχουν οι Πράσινοι), πήρε την ψήφος εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο με 134 ψήφους υπέρ από τις 240.
Οι Πράσινοι έχουν εκλέξει 2 Βουλευτές ενώ η Δημοκρατική Βουλγαρία στην οποία συμμετέχουν έχει εκλέξει 16. Ο Μπόρισλαβ Σάντοφ, ένας από τους ιδρυτές του Κόμματος και Συμπρόεδρος του εδώ και κάποια χρόνια, καθώς και Συντονιστής των Βαλκάνιων Πράσινων εξελέγη ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Περιβάλλοντος & Υδάτων. Ο Μπόρισλαβ Σάντοφ, με πτυχίο στην Περιβαλλοντολογία από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας που αυτή την Πέμπτη έγινε39 ετών, μπορεί να θεωρεί αυτή την εκλογή ως δώρο γενεθλίων, καθώς έχει δώσει ουκ ολίγους αγώνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Περιβάλλον στην Βουλγαρία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές καμπάνιες για την προστασία του περιβάλλοντος και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την υπεράσπιση του Προστατευόμενου Πάρκου Πίριν. Μάλιστα πριν μόλις έναν χρόνο είχε δεχθεί αστυνομική βία όταν συμμετείχε σε ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφθορά της Κυβέρνησης Μπορίσοφ. Αυτή είναι η πιο σημαντική επιτυχία των Πράσινων στην Βουλγαρία και σηματοδοτεί την συνέχιση της ανόδου των Πράσινων στα Βαλκάνια, μια περιοχή στην οποία δεν είχαν σημαντική παρουσία στο παρελθόν, κάτι που όμως έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με ανάλογες επιτυχίες σε Κροατία, Μαυροβούνιο και αλλού.
Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή των Πράσινων σε ακόμα μια Κυβέρνηση θα αναδείξει την επιτυχία που έχουν επιφέρει όταν καταφέρνουν να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις, με φρέσκιες, ριζοσπαστικές αλλά εφαρμόσιμες και καινοτόμες ιδέες!
* φωτογραφίες του Μπόρισλαβ Σάντοφ. Η πρώτη από την σύλληψη του και η επόμενη από την προεκλογική εκστρατεία.

Posted on 16/12/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top