Δελφίνια και φάλαινες στην περιοχή που Total και ExxonMobil θέλουν να κάνουν εξορύξεις πετρελαίου και αερίου!

Τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που πραγματοποίησε η Greenpeace το καλοκαίρι δημοσιοποιούνται! Εντόπισε τουλάχιστον τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών, όπως φάλαινες φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, αλλά και άλλα μοναδικά είδη. Όλα αυτά στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, στην ευαίσθητη Ελληνική Τάφρο, εκεί δηλαδή όπου οι πετρελαϊκές θέλουν σύντομα να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες και εξορύξεις για πετρέλαιο και αέριο. Μάλιστα, όλα τα είδη που βρήκε η Greenpeace είναι ευάλωτα ή απειλούμενα και χρειάζονται άμεση προστασία!

Επιστήμονες που ερευνούν τα κητώδη στη Μεσόγειο ταυτοποιήσαν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων φάλαινες-φυσητήρες και τρία είδη δελφινιών, στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η Total Energies, η ExxonMobil και τα ελληνικά ΕΛΠΕ πρόκειται να ξεκινήσουν σεισμικές δοκιμές για την αναζήτηση πετρελαίου και ορυκτού αερίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace που δημοσιεύθηκε πρόσφατα[1].

Η Greenpeace προειδοποιεί για τις τρομερές απειλές για τα θηλαστικά αυτά, όπως ο εξαιρετικά δυνατός θόρυβος και η ρύπανση από τις σεισμικές εκρήξεις, ακόμα και πιθανότητα πετρελαιοκηλίδας , αν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών προχωρήσουν.

Η περιβαλλοντική οργάνωση θέτει το ερώτημα “πώς είναι δυνατόν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων να μπορούν ακόμα να κάνουν τέτοια καταστροφικά για τα οικοσυστήματά μας σχέδια”;

  • Επειδή χρησιμοποιούν διαφημιστικές καμπάνιες για να αποκτήσουν κοινωνική αποδοχή και πολιτική επιρροή, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να παίρνουν άδειες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών! “Σταματάμε την προπαγάνδα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων!” Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων χρησιμοποιούν τις διαφημίσεις και τις χορηγίες ως πράσινο “ξέπλυμα”, για να μας παραπλανήσουν και να αποσπάσουν την προσοχή μας από τις βρώμικες δραστηριότητές τους, που καταστρέφουν το κλίμα και τις κοινωνίες του πλανήτη και μας βάζουν όλο και πιο βαθιά στην κλιματική κρίση. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις και τις χορηγίες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την προπαγάνδα τους, να τους κάνουμε να λογοδοτήσουν για τις ευθύνες τους, να ενωθούμε και να αλλάξουμε τη νομοθεσία!”

Σε τι θα βοηθήσει η απαγόρευση διαφημίσεων ορυκτών καυσίμων;

  • Θα καταδικάσει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τις επικίνδυνες δραστηριότητές τους, όπως είδαμε να συμβαίνει με τις διαφημίσεις της καπνοβιομηχανίας, καταργώντας την κοινωνική και πολιτική επιρροή που έχουν. 
  • Θα βάλει τέλος σε σχέδια σαν αυτό που κινδυνεύει να συμβεί στην Κρήτη, τα οποία εκθέτουν απειλούμενα είδη σε θόρυβο, ρύπανση και άλλες επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών και των εξορύξεων.

Έχουμε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να πετύχουμε την απαγόρευση διαφημίσεων και χορηγιών από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, και έχουμε τη δύναμη να το καταφέρουμε! Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών μας επιτρέπει να προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία αν ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας!

Posted on 17/12/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top