Διακήρυξη της Βαλένθια των εκλεγμένων πράσινων αυτοδιοικητικών στην Ευρώπη “Πρασίνισμα από τη βάση προς τα πάνω”

Η πανδημία της COVID-19 έδειξε ξεκάθαρα ότι οι δήμοι βρίσκονται ή πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των κρίσεων, υγειονομικών, κλιματικής, οικονομικών, κοινωνικών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ανθεκτικούς δήμους και περιφέρειες για να οδηγήσουν στην ανάκαμψη και να προετοιμαστούν για μελλοντικούς κλυδωνισμούς, συνεχίζοντας να διαμορφώνουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και όλες!

Στη διάσκεψη Greening from the Ground Up Conference #GreeningFromTheGroundUp στις 7-8 Μαΐου, δήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό από κοινού. Έθιξαν θέματα δημιουργίας χώρου για τους νέους και τα παιδιά, τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών, φιλικές προς το κλίμα λύσεις, την ιεράρχηση του ανοίγματος στην  διαφορετικότητα και της κοινωνικής ένταξης, το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους και όλες χωρίς να μένει κάποιος ή κάποια πίσω.

Περισσότερα για τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα εδώ

Είμαστε περήφανοι και περήφανες που έχουμε περισσότερους από 16.000 Πράσινους τοπικούς συμβούλους, άνδρες και γυναίκες, σε όλη την Ευρώπη – τώρα συνδεδεμένους μέσω του δικτύου των Πράσινων αυτοδιοικητικών – Local Councillors Network – και  300 πράσινους δημάρχους που εργάζονται για την προώθηση της βιώσιμης ευημερίας και για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες στους δήμους και στις περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στην συνέλευση των Πράσινων αυτοδιοικητικών που συμμετέχουν στο δίκτυο που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας 7 και 8 Μαΐου 2022 συνυπέγραψαν και καλούν και άλλους αυτοδιοικητικούς να συνυπογράψουν την διακήρυξη για πράσινες και ανθεκτικές πόλεις. Από την Ελλάδα συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο Φίλιππος Γκανούλης εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

«Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και τις τοπικές κοινότητες με δημόσιες πολιτικές και χρήσιμα μέτρα, που στοχεύουν σε επενδύσεις για ένα πιο δίκαιο, πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον. Τόσο η κλιματική όσο και η υγειονομική κρίση έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα ανθεκτικών Δήμων και Περιφερειών για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την καινοτομία.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι περισσότερο από ποτέ παρόντες σε τοπικό επίπεδο και δεσμεύονται να ωθήσουν τις εξελίξεις προς μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική Ευρώπη και να την προετοιμάσουν για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις. Χιλιάδες τοπικοί εκλεγμένοι σύμβουλοι και δήμαρχοι προωθούν πράσινες καινοτόμες λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους –λύσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα, τη βιοποικιλότητα, την ενεργειακή εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, τα διατροφικά συστήματα, την κοινωνική συνοχή, την συμπεριληπτικότητα κ.α.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να παίξουν πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών και έτσι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος τους επίσης είναι ζωτικός στην εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων διακηρύσσει:

  1. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όλοι οι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί ιθύνοντες να αναγνωρίσουν τη σημασία μιας μακροπρόθεσμης προσέγγισης προς την ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόλεις και οι κοινότητες θα είναι όλο και λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον και θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια.

  1. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Οι πολιτικοί ιθύνοντες σε όλα τα επίπεδα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Δήμων να αποτελούν ρυθμιστές προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος και να χρησιμοποιούν, κατά την κρίση τους, τους επαρκείς οικονομικούς πόρους.

  1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Οι τοπικές διοικήσεις να στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή, οι πολίτες και η δημοκρατία.

  1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι Δήμοι να αναγνωρίσουν και να εκπληρώσουν το σημαντικό τους ρόλο στην προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, υποστηρίζοντας την ενεργειακή επανάσταση και τη βιώσιμη κινητικότητας και προστατεύοντας τα εδάφη και την βιοποικιλότητα.

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι να εστιάσουν στην περιβαλλοντική και κλιματική ανθεκτικότητα, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ευζωίας και της δυνατότητας επιβίωσης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες ή οι καύσωνες.

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι να εστιάσουν στην κοινωνική ανθεκτικότητα, ενδυναμώνοντας την κοινωνική κατοικία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία, το σύστημα παροχής υγείας, το σύστημα φροντίδας οικογένειας και ηλικιωμένων, τον πολιτισμό και το σύστημα προστασίας νέων, οργανώνοντας καταφύγια για άστεγους και πρόσφυγες.

  1. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Να αναγνωριστεί ο ρόλος των Δήμων και Περιφερειών στην ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών και να τροποποιηθούν οι νόμοι έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτοι στη λύση προβλημάτων. Διανύοντας την εποχή της ψηφιακής μεταρρύθμισης, είναι επίσης ζωτικό να χρησιμοποιηθούν ψηφιακές υπηρεσίες για να υποστηρίξουν αυτές τις καινοτόμες πολιτικές.

  1. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εστιάσουν περισσότερο στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά όλες τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν, ειδικά στους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ανθεκτικότητα των πόλεων και των περιφερειών.

  1. ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ

Όλοι οι πράσινοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και οι δήμαρχοι και οι ακτιβιστές της Ευρώπης να συνεργαστούν για ανταλλαγή εμπειριών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και ανθεκτικότητα.΄

  1. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι Δήμοι να διευκολύνουν τη δημιουργία τοπικών ιδιωτικών και κοινοτικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, έτσι ώστε να ενισχύεται η τοπική ανθεκτικότητα».

 

Posted on 16/05/2022 in Δελτία Τύπου, Δράσεις

Share the Story

Back to Top