ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ: ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η ανακαίνιση που γίνεται στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων αυτή την περίοδο είναι μια μοναδική ευκαιρία να μπουν φωτοβολταϊκά και να γίνει ένα ζωντανό παράδειγμα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό  από ΑΠΕ.

Ακόμα και η προώθηση της ιδέας δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε ενέργεια και να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με αφετηρία την εμβληματική Δημοτική Αγορά θα αποτελούσε  οδηγό προς τα πού πρέπει να στραφούμε σε μια εποχή που η κλιματική κρίση εντείνεται, το κόστος της ενέργειας πολλαπλασιάζεται και πόλεμοι για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων και της διαδρομής τους ταλανίζουν τον πλανήτη.

  • Οι τιμές των καυσίμων πολλαπλασιάζονται, το κόστος της ενέργειας γίνεται πλέον αβάσταχτο για τα νοικοκυριά με τη συνδρομή της κερδοσκοπίας.
  • Οι πόλεμοι και οι εντάσεις για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται και η σύρραξη στην Ουκρανία απειλεί όχι μόνο τα εκατομμύρια των προσφύγων αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο με πολεμικό ή και πυρηνικό όλεθρο.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει την απόλυτη εξάρτησή μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από χώρες όπως η Ρωσία αλλά και οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου που δε φημίζονται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Με τα χρήματα που εξασφαλίζουν από εμάς για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αγοράζουμε, βοηθάμε αυτές τις χώρες να διαιωνίζουν τα δικτατορικά τους καθεστώτα, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τις εισβολές και τους πολέμους στην Ουκρανία και την Υεμένη.
  • Και κοντά σε όλα αυτά, η χρήση ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην κλιματική κρίση, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνες, συνεχώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα μεταφοράς σκόνης από την Αφρική, είναι μερικά μόνο παραδείγματα, που τα ζούμε και στον τόπο μας).

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει πλέον όλες οι δημόσιες επενδύσεις να στραφούν στην απεξάρτησή μας από αυτά τα ρυπογόνα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, τουλάχιστον στην οροφή της, τώρα που γίνεται ανακαίνισή της, μπορεί να γίνει ένα καλό παράδειγμα για το προς τα πού πρέπει να πάμε ως κοινωνία, προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να γλιτώσουμε από την κλιματική κρίση, τη ρύπανση και τους πολέμους. Άλλωστε υπάρχει ήδη από το 2006, μεταπτυχιακή διατριβή από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που αναφέρεται στη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος, ως ένα ζωντανό υπόδειγμα ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΠΕ σε παραδοσιακό κτίριο (https://dias.library.tuc.gr/view/14350).

Κι ας είναι μόνο η αρχή: Όλα τα νέα δημόσια κτήρια, όλες οι ανακαινίσεις δημοσίων κτηρίων στο εξής θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ενεργειακή τους αυτονομία με εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους και δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία, προωθώντας παράλληλα και τη συμμετοχή των πολιτών μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει και τα Χανιά.

Πράσινοι Χανίων

Posted on 16/05/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top