Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γενικού Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη
Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, έχει δημιουργηθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις που δέχονται πολύ τουρισμό, ένα κίνημα εναντίον των τουριστών από τους ντόπιους κατοίκους. Το κίνημα “tourist go home”. Με τον τρόπο αυτό και με πανώ σε μπαλκόνια και γκράφιτι στους τοίχους, οι κάτοικοι θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους (και καμιά φορά την απόγνωσή τους), για τον τεράστιο αριθμό τουριστών που κατακλύζουν την πόλη τους, αλλοιώνοντας έτσι τον κοινωνικό της ιστό, καταργώντας την καθημερινότητα των κατοίκων και καθιστώντας τους ξένους μέσα στην ίδια τους την πόλη.
Τελευταίο “κρούσμα” στη σειρά, το Ντουμπρόβνικ, μία μικρή μεσαιωνική πόλη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με υπέροχη αρχιτεκτονική, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική. Η εντός των τειχών παλιά πόλη έχει περίμετρο μόλις 2 χλμ., και δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι 10.000 επισκέπτες την ημέρα, τους οποίους αποβιβάζουν διάφορα κρουαζιερόπλοια που κάνουν τον γύρο της Αδριατικής. Κατάσταση που μοιάζει με μαζική διαδήλωση με βήμα σημειωτόν στα σοκάκια της πόλης. Οι κάτοικοι δεν άργησαν να αντιδράσουν με σφυρίχτρες και πανό “tourist go home” στους προβλήτες του λιμανιού όταν προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια. Επιπλέον οι τουρίστες αυτοί, τα κάνουν όλα μέσα στα πλοία: τρώνε, πίνουν, χορεύουν, κάνουν μπάνιο στις πισίνες των πλοίων και ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες. Στο δίωρο-τρίωρο που επισκέπτονται τις πόλεις, εφορμούν λυσσασμένα στα καταστήματα τουριστικών ειδών, αγοράζουν διάφορα αναμνηστικά (συχνά made in china), για να κοσμήσουν το σπίτι τους όταν επιστρέψουν και να καμαρώσουν, “Ναι πήγα και εκεί”.
Venice, Italy – October 4, 2015: “No Grandi Navi” peaceful and unpolitical protesters at the bank of the Giudecca Canal during a demonstration to block a cruise ship inside the port. The Protest was organised by Venetians and environmentalists who are opposed to cruise ships crossing the St Mark’s Basin.
Αντίστοιχα κινήματα “tourist go home”, εμφανίστηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Βαρκελώνη και αλλού, με τους κατοίκους της Βαρκελώνης να πρωτοπορούν με μηνύματα σαν το παρακάτω, δίνοντας στα πλαίσια της τεράστιας προσφυγικής κρίσης των ημερών μας ένα σαφές πολιτικό μήνυμα αλληλεγγύης.
Εμείς από τη μεριά μας πανηγυρίζουμε (και ίσως καλά κάνουμε για την ώρα) για τη φετινή αναμενόμενη μεγάλη αύξηση (30 εκατομμύρια, λόγω και των προβλημάτων στην Τουρκία) του τουρισμού στη χώρα μας. Πανηγυρίζουμε για τις 8 χιλιάδες τουρίστες την ημέρα που ξεβράζουν τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο. Συνεχίζουμε να κατακλύζουμε τα νησιά μας με πανομοιότυπα νέα “κουκλίστικα” συγκροτήματα κατοικιών (άσπροι φρεσκοσοβατισμένοι τοίχοι, μπλε παντζούρια, πισίνα), καταστρέφοντας την ποικιλία της ντόπιας λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Όμως ο τουρισμός, όταν (παρα)γίνεται μαζικός και όταν φεύγει από τον έλεγχο των ντόπιων κοινωνιών για να πάει στα χέρια μεγαλοκαρχαριών, μετατρέπει τις ντόπιες γυναίκες σε καθαρίστριες ξενοδοχείων και τους άντρες σε σερβιτόρους “μουσσάκα” με εποχικούς μισθούς πείνας, και δημιουργεί τοξίνες με ενδεχόμενη συνέπεια τη δημιουργία κινήματος “tourist go home”.
Όσο για το κίνημα “refugees welcome”, αυτό θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε και τώρα, ανεξάρτητα του τουρισμού. Μόνο καλό θα μας κάνει.