Σε επίπεδα ρεκόρ το διοξείδιο του άνθρακα. Η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε σε ύψος ρεκόρ: 410,28 μέρη στο εκατομμύριο. Η υψηλότερη συγκέντρωση εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο εκείνο που συμβάλλει δραστικά στην ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην δραματική αλλαγή του κλίματος.

Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να εφαρμόσουμε την Παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για την Προστασία του Κλίματος και να πετύχουμε μετά από αιώνες ίσως την επανασταθεροποίηση του κλίματος. Μέχρι τότε (και πολλές πολλές γενεές μετά από εμάς) θα διαπιστώνουμε όλο και πιο συχνά όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως για παράδειγμα οι καύσωνες). Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς πλέον μια πραγματικότητα θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις άμυνες των κοινωνιών και των πόλεων απέναντι σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, λαμβάνοντας υπόψη τα μαθήματα που μας δίνει η ίδια η φύση (προσαρμογή σε συνεργασία με τη φύση, όχι κόντρα στη φύση)

Η χώρα μας έχει κάνει ελάχιστα για την μείωση της δικής της συμμετοχής στην αλλαγή του κλίματος – ακόμα και αν λόγω μεγέθους, οικονομίας και κρίσης – είναι αυτή μικρή. Αλλά έχει πολλαπλή σημασία να βρεθούμε στην πρωτοπορία των χωρών και οικονομιών που θα βγουν τάχιστα από την οικονομία του άνθρακα – την οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα -και να μπούμε στην οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μοντέλα κοινοτικής παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας. Αυτή η μεγάλη αλλαγή στην παραγωγή ενέργειας δεν έχει τεράστια σημασία μόνο για το κλίμα και το περιβάλλον αλλά και για την αναζωογόνηση της οικονομίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όσο η χώρα παραμένει μόνο στα λόγια υπέρμαχος της προστασίας του κλίματος, τόσο κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω και εκτός των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται.

Και η ευθύνη προώθησης των αλλαγών δεν είναι μόνο στις πλάτες της (εκάστοτε) κυβέρνησης, είναι και στα χέρια των κοινωνικών δυνάμεων, των παραγωγικών φορέων, των πολιτών. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η προστασία του κλίματος και η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα είναι μια τεράστια πρόκληση για να προωθήσουμε πράσινες και κοινωνικές πολιτικές, τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές, νέα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης που θα μας βγάλουν πραγματικά από την βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Ας διαμορφώσουμε και υλοποιήσουμε μια κλιματική πολιτική που θα στοχεύει και στην έξοδο από την δημοσιονομική κρίση. Είναι καιρός να δούμε την πραγματικότητα, και να βγάλουμε το κεφάλι μας από την άμμο.

Posted on 12/07/2017 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top