Οι κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που οδηγούν και στις εκλογικές επιτυχίες των Πράσινων

O Ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, Σβεν Γκίγκολντ, δήλωσε πρόσφατα στην Εφ.ΣΥΝ: …
Ούτε οι Γερμανοί Πράσινοι, ούτε οι Βαυαροί Πράσινοι μετακινήθηκαν πολιτικά προς τη Δεξιά. Εάν δείτε το πρόγραμμά τους, δεν υπάρχει τέτοια μετατόπιση. Δεύτερον, οι Σοσιαλιστές χάνουν πολύ προς τα εμάς, επειδή έχουμε ένα πολύ κοινωνικό πρόγραμμα και οι δύο ηγέτες μας έχουν καταστήσει τους Πράσινους ένα σύγχρονο κοινωνικό κόμμα.

Όμως επειδή καθοδηγούμαστε έντονα από τις αρχές μας, γινόμαστε ελκυστικοί σ’ αυτό που ονομάζεται χριστιανοκοινωνική ψήφος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αισθάνεται ισχυρό δέσιμο με την Εκκλησία, ο οποίος όταν βλέπει την (σκληρή) πολιτική προς τους πρόσφυγες λέει: «Αυτό είναι απαράδεκτο για μένα και θα ψηφίσω τους Πράσινους. Θέλω αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη». Φυσικά υπάρχει μια συζήτηση στη Γερμανία για το κατά πόσον οι Πράσινοι είναι διαφορετικοί από τα άλλα κόμματα.

Δεν είμαστε, όπως λένε κάποιοι, φιλελεύθερο οικολογικό κόμμα. Είμαστε ξεκάθαρα ένα κοινωνικό κόμμα, με πρόγραμμα αναδιανομής, αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους φτωχούς στη Γερμανία, υπέρ των μεγαλύτερων δαπανών στην Ευρώπη και του μοιράσματος του κινδύνου με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη.

Δεν τα εγκαταλείψαμε όλα αυτά. Απλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, ενώ η Αριστερά -ο εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη και λιμνάζει. Δεν μπήκαν στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας επειδή είναι ασυνεπείς στη στάση τους προς τους μετανάστες και την Ευρώπη“.

Αυτές οι θέσεις αντιπροσωπεύουν πλήρως και τους Πράσινους- Αλληλεγγύη.

Μια ακόμα μεγάλη διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια την ουσία της πολιτικής είναι

  • η δέσμευσή μας σε μια πολιτική συμμετοχικής δημοκρατίας και όχι αυταρχισμού και πολιτικής χωρίς αρχές,
  • η δέσμευσή μας στα θέματα της πράσινης στροφής της οικονομίας και της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα για προστασία του κλίματος
  • η δέσμευσης μας για μια καινοτόμα κι αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, μια πολιτική για την ενδυνάμωση των πολιτών που έχουν βρεθεί στην ανεργία ή στην φτώχεια καθώς και δημιουργία καινοτόμων εργαλείων για να μπορέσουν να βγουν από την φτώχεια και την ανεργία και να σταθούν στα πόδια τους γερά. Δεν συμφωνούμε με μια πολιτική που εξαντλείτε σε επιδόματα φτώχειας και κρατά τους ανθρώπους παθητικούς περιμένοντας κάποιο επίδομα, για να το πούμε λίγο διαφορετικά θα θέλαμε να ενισχύονται με καινοτόμα εργαλεία ώστε να αναλαμβάνουν δράσεις και να δημιουργούν ευκαιρίες σε κοινωνικά σημαντικούς τομείς και σε πράσινες μορφές οικονομίας, για να βγούμε πραγματικά από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Posted on 30/10/2018 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top