25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Μια πανδημία μέσα στην πανδημία
Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική βία, trafficking, γενετήσιος ακρωτηριασμός και παιδικός γάμος, όλα συνιστούν μορφές βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και αγγίζουν όλες τις χώρες του πλανήτη μας! Μία στις 3 γυναίκες έχει υποστεί κακοποίηση, χτυπηθεί, βιαστεί ή έχει απειληθεί, συχνά από κοντινά και οικογενειακά πρόσωπά της. Συνολικά πάνω από 1.000.000.000 γυναίκες.
Σύμφωνα με έρευνες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες UN WOMEN από την έναρξη της πανδημίας η βία ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί. Είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία. Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να πλήττει (και) τις υπηρεσίες υγείας, έχουν φτάσει στα όρια τους βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες, όπως και τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Η παρέμβαση για να σταματήσει η βία ενάντια στις γυναίκες δεν μπορεί να περιμένει πότε θα περάσει η πανδημία. Υπήρχε και πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν παρέμβουμε.
Υπάρχουν πολλές δολοφονίες γυναικών, που βγαίνουν μέσα από ένα κλίμα τσαμπουκά, μαγκιάς, αντιμετώπισης της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο, όχι μόνο τώρα στην κρίση. Είναι καιρός να δούμε το θέμα σοβαρά, δεν είναι αστείο ή μεμονωμένες περιπτώσεις. Χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας πέφτουν θύματα βίας, πολλές κακοποιήσεις και δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών περνάνε στα ψιλά, απασχολούν μόνο τα αστυνομικά ρεπορτάζ, όχι και την κοινωνία και την πολιτική. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να αναπαράγουν ανόητες αντιλήψεις περί «εγκλημάτων πάθους», “οικογενειακές τραγωδίες” ή “εκπυρσοκρότηση κατά λάθος”. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση (δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας και εφαρμογής της αλλά και αλλαγής κουλτούρας) και συλλογική προσπάθεια για να σταματήσει αυτό. Είναι υπόθεση όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών.
Πρέπει να σταματήσουμε τη βία ενάντια στις γυναίκες. Επειδή θέλουμε μια κοινωνία με λιγότερη βία, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλες και όλους. Για κάθε γυναίκα που έχει κακοποιηθεί υπάρχει τουλάχιστον ένας άνδρας που την έχει κακοποιήσει.
Άνδρες και γυναίκες πρέπει να αγωνιστούμε για να σταματήσει η βία ενάντια στις γυναίκες, για να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη, πιο συνεκτική κι ανθεκτική
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδο-οικοογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, το Vouliwatch παρουσίασε:
• Ένα infographic με στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών
και
• Μία έρευνα με αναλυτικά στοιχεία και τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για παράδειγμα, μόλις πέρυσι και μετά από έντονη δημόσια διαβούλευση κατοχυρώθηκε στη χώρα μας ο ορισμός του βιασμού με την έννοια της μη συναίνεσης και μόλις πριν από 2 χρόνια κυρώθηκε η #Σύμβαση_της_Κωνσταντινούπολης που επιβάλλεi δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών, απαιτώντας και την κατάρτιση των επαγγελματιών που ασχολούνται με θύματα βίας.