Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου: Να πούμε στοπ στα “ορυκτά των συγκρούσεων”!

Press Publica

Του Νίκου Χρυσόγελου

Συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων

www.chrysogelos.gr

www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

Πολλοί ανησυχούν που κύματα μεταναστών και προσφύγων θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, αν και το ποσοστό αυτών που πετυχαίνουν να φτάσουν στην ήπειρό μας είναι μικρό σε σχέση με το σύνολο μεταναστών αλλά και προσφύγων παγκοσμίως.  Ελάχιστοι, πάντως, ενδιαφέρονται για τα αίτια που αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και να αναζητήσουν είτε μια καλύτερη ζωή (μετανάστες) ή άσυλο και προστασία της ζωής τους (πρόσφυγες). Πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι και οι ίδιοι μέσω των καταναλωτικών επιλογών τους (κι όχι μόνο αφηρημένα οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης) μπορούν και να συμβάλουν, χωρίς να το γνωρίζουν, στο ξεσπίτωμα αυτών των ανθρώπων.

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητιέται αυτές τις μέρες μια σημαντική έκθεση που αφορά στα ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων. Η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης μετάλλων και άλλων πολύτιμων στοιχείων για τα καταναλωτικά προϊόντα μας οδηγεί στην υπερβολική εκμετάλλευση, στη βία, στην σεξουαλική σκλαβιά και σε απαράδεκτες συνθήκες υποχρεωτικής εργασίας σε ορυχεία χιλιάδες ανθρώπους που ζουν γύρω από αυτά στην Αφρική, όπως για παράδειγμα στο Κονγκό (Democratic Republic of the Congo) ή σε άλλες περιοχές.

Η υπόθεση των «ματωμένων διαμαντιών» έγινε γνωστή χάρη και στην προβολή σχετικής ταινίας. Αλλά δεν είναι μόνο τα διαμάντια, αλλά και ο χρυσός, και το πετρέλαιο και άλλα σπάνια ορυκτά που ευθύνονται για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εκμετάλλευσης πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Για παράδειγμα, η εξόρυξη και το εμπόριο πολύτιμων ορυκτών από το Κονγκό (Democratic Republic of the Congo), περιοχές της Κεντρο-Αφρικανικής  Δημοκρατίας ή τμήματα της Κολομβίας ελέγχονται από ένοπλες ομάδες και παραστρατιωτικούς που βρίσκονται ακόμα και μέσα στον στρατό. Αυτά τα «ορυκτά των συγκρούσεων» που καταλήγουν σε είδη καθημερινής χρήσης όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, κοσμήματα ή το πετρέλαιο για το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας μπορεί να στάζουν αίμα κι να ευθύνονται για τον πόνο ή και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Καλούμε τους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των ελλήνων, να ψηφίσουν μια ισχυρή απόφαση ώστε να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να ελέγχουν ολόκληρη την αλυσίδα προμηθειών τους, να διασφαλίζουν ότι τα ορυκτά και γενικά οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν δεν προέρχονται από πηγές που χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τη βία και την απάνθρωπη εκμετάλλευση. Οι  ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν διστάζουν να επισημαίνουν ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές δεν πρέπει να αδιαφορούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιλογές τους στα θέματα της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος. Μπορούμε ακόμα να πιέσουμε τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν όχι απλώς υπέρ εθελοντικών σχημάτων αλλά υπέρ ισχυρών δεσμεύσεων που θα πρέπει να έχουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να σταματήσουν το εμπόριο με περιοχές συγκρούσεων.

Ζητάμε και από τους ευρωβουλευτές και από τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών να:

  • Υιοθετήσουν νομικές δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις ώστε να είναι υποχρεωμένες να ταυτοποιούν και να περιορίζουν τα ορυκτά που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων
  • Διασφαλίζουν ότι αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για κάθε εταιρεία που εισάγει προϊόντα στην ΕΕ ώστε να αποκλειστεί ότι σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους μπορεί να περιέχουν πρώτες ύλες και ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς προϊόντων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ. Η σύνδεση του εμπορίου με κανόνες ηθικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας καθώς και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και σε άλλες χώρες και ηπείρους.

Αν θέλουμε «να μένουν οι άνθρωποι στον τόπο τους», πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας ως πολίτες. Αλλιώς, απλώς κρύβουμε τον ρατσισμό μας πίσω από ωραίες εκφράσεις.

http://www.presspublica.gr/na-poume-stop-sta-orykta-ton-sygkrouseon/

Posted on 19/05/2015 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top