Για την απώλεια της ζωής δυο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Για την απώλεια της ζωής δυο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς τους οικείους των δυο εργαζομένων, Χαράλαμπο Δευτεραίου, εργαζόμενο στην εταιρεία και Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενο σε εργολαβική εταιρεία, που έχασαν τη ζωή τους, μετά τον τραυματισμό τους στο δυστύχημα της 8ης Μαΐου, κατά τις εργασίες σε δεξαμενή στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων. Σε εκείνο το συμβάν τραυματίστηκαν συνολικά 6 εργαζόμενοι.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουν ότι η ελληνική πολιτεία αλλά και τα ΕΛΠΕ οφείλουν να στηρίξουν τις οικογένειες και των δυο εργαζομένων αλλά και να λάβουν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί άλλο παρόμοιο δυστύχημα στο μέλλον. Θυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ και γενικότερα οι πετρελαϊκές μονάδες είναι υποχρεωμένες – σύμφωνα και με την Οδηγία Σεβέζο για τις εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου – να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα κατά την εκτέλεση παρόμοιων εργασιών. Αναμένουμε, λοιπόν, σύντομα το πόρισμα των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων όπου καταλογιστούν.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην παραμένει απλώς σχολιαστής των συμβάντων αλλά να λάβει υπόψη τις συνθήκες που οδήγησαν σε ένα, ανεπίτρεπτο για μια τέτοια εγκατάσταση, δυστύχημα και να επανεξετάσει, αν χρειαστεί, τα μέτρα ασφαλείας αλλά κυρίως να ελέγξει την εφαρμογή τους τόσο στα ΕΛΠΕ όσο και στις άλλες εγκαταστάσεις που υπόκεινται στην Οδηγία Σεβέζο,. Χρειάζεται, επίσης, να παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες σε ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών για τις εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας και σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανθρώπινη ζωή, όποιο χρώμα και να έχει το δέρμα της, είναι αναντικατάστατη.

Posted on 21/05/2015 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top