Η Ολλανδία πρωταθλήτρια στην ενέργεια από φωτοβολταϊκά στις στέγες και ενεργειακές κοινότητες, η Ελλάδα χαμηλά

του Βλάση Οικονόμου

Η Ολλανδία αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα παρά την έλλειψη ηλιοφάνειας.
Το 2022 η Ολλανδία κατάφερε και έσπασε κάθε ρεκόρ παράγοντας περισσότερο από 1 kW από ηλιακή ενέργεια ανά κάτοικο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι προϊον ενεργειακής δημοκρατίας, δηλαδή από φωτοβολταϊκά στις στέγες και ενεργειακές κοινότητες για αυτοκατανάλωση και ένα μικρό μέρος ανήκει μόνο σε μεγάλες εταιρείες.

“Η ηλιακή ενέργεια στην Ολλανδία είχε εγκατεστημένη ισχύ περίπου 18.849 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2021. Περίπου 3.938 MW νέας ισχύος εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022”.

Ακολουθούν Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Ισπανία.

Σχεδόν το 80% της ηλιακής ενέργειας που εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία το 2017 αφορούσε μικρά συστήματα ισχύος κάτω των 10 kW, ένα μεγάλο μέρος ήταν ηλιακά φωτοβολταϊκά στην ταράτσα κτιρίων. Τα μεγαλύτερα συστήματα άνω των 500 kW αντιπροσώπευαν μόλις το 6,9% του συνόλου. Μέχρι το τέλος του 2018 τα ιδιωτικά συστήματα στέγης κατοικιών είχαν εγκατεστημένη ισχύ 2.307 MW, τα συστήματα στέγης επιχειρήσεων 1.662 MW, ενώ τα ηλιακά πάρκα έφταναν τα 444 MW

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω στην κατάταξη παρά το μεγαλύτερο δυναμικό, και κανονικά θα έπρεπε να είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τους άλλους.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "The Netherlands now has more than 1 kilowatt of solar capacity per inhabitant Per capita combined utility and rooftop solar PV capacity, 2022 (Watts) 250 Netherlands 500 750 Germany 1,000 Denmark Belgium Luxembourg Estonia Spain Greece Malta Portugal Source: SolarPower Europe"
Το αποτέλεσμα αυτό βέβαια είναι και διάχυτο και στην κοινωνία καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποστηρίζει τέτοια έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που μπορεί να βλέπει τα οφέλη άμεσα, χωρίς την παρουσία πολύ μεγάλων εταιρειών.
Εξάλλου, όπως φάνηκαν και στις περιφερειακές εκλογές το κόμμα των αγροτών και των πρασίνων ήταν οι μεγάλοι νικητές που κάτι δείχνει.
Ίσως είναι καιρός και στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι οι μόνες μας πηγές που θα μας φέρουν πραγματικό πλούτο (και μείωση κόστους) δεν είναι ουτε τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ούτε οι εξορύξεις, αλλά ο εθνικός μας πλούτος – η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ΑΠΕ.
Πρέπει και οι Δήμοι να καταλάβουν την αναγκαιότητα της ενεργειακής δημοκρατίας για να μπορεί κάθε δωρεάν kW να αντιστοιχεί στον πολίτη και στις ανάγκες του.

 

Posted on 19/03/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top