Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίζει πρόταση των Πράσινων για ζεστά σπίτια, χαμηλότερους λογαριασμούς, χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη

ΟΔΗΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΕΡΒD)

Οι ευρωβουλευτές ανάβουν πράσινο φως σε νομοθετική πρόταση των πράσινων για πιο ζεστά σπίτια χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη 

Στις 14 Μαρτίου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD), η οποία στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων μέσω ανακαινίσεων και στην επίτευξη ενός πλήρως κλιματικά ουδέτερου κτιριακού αποθέματος έως το 2050. Ο τριμερής διάλογος (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο – κυβερνήσεις) θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ανακαινίσουν τα κτίρια και να τα καταστήσουν πιο ενεργειακά αποδοτικά και να σταματήσουν να επιδοτούν λέβητες για ορυκτά καύσιμα αλλά και γενικότερα τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα κτίρια.
Περίπου 54 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 11% του πληθυσμού της ΕΕ πλήττεται από την ενεργειακή φτώχεια. Και αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται από την αρχή της ενεργειακής κρίσης. Η αύξηση των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα.
Ciarán CuffeΟ Ciarán Cuffe, πράσινος ευρωβουλευτής (Ιρλανδία) και εισηγητής για την Οδηγία, σχολιάζει:

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ενεργειακής φτώχειας. Επτά στα δέκα κτίρια στην ΕΕ είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά και ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται. Αντιμετωπίζοντας αυτό το πρόβλημα κατά μέτωπο, αυτή η Οδηγία μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, να μειώσει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

«Το βλέμμα μας είναι πλέον στραμμένο στις συνομιλίες με τα κράτη μέλη και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα επιτεύγματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Μόλις εγκριθεί αυτή η Οδηγία, κάθε κράτος μέλος θα καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο ανακαίνισης του κτιριακού αποθέματος που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Υπάρχουν ήδη κονδύλια της ΕΕ για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών ανακαίνισης και θα πρέπει να διατίθεται αυξημένη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του πλανήτη μας βελτιώνοντας παράλληλα την ευημερία εκατομμυρίων Ευρωπαίων».

Bas EickhoutΟ Bas Eickhout, ευρωβουλευτής των Ολλανδών Πράσινων GroenLinks και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα κλίματος επισημαίνει: “Το να γίνουν όλα τα κτίρια στην Ευρώπη πιο βιώσιμα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ταυτόχρονα, είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση όχι μόνο της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο ευρωπαϊκός νόμος πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα κτίρια στην Ευρώπη είναι κλιματικά ουδέτερα μέχρι το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, η πρόταση είναι να αυξηθεί σταδιακά η ελάχιστη ενεργειακή αποτελεσματικότητα.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) δεν το ήθελαν αυτό, μια και μόνο το 1/3 των ευρωβουλευτών της ομάδας υπερψήφισε την πρόταση, αλλά δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν, ακόμα και από κοινού με τους λαϊκιστές και τους ακροδεξιούς.
Η απόφαση είναι μια μεγάλη επιτυχία για τους Πράσινους όχι μόνο γιατί υποστήριζαν σταθερά μιας τέτοια πολιτική αλλά και η απόφαση  ήταν εισήγηση του Πράσινου ευρωβουλευτή Ciarán Cuffe που θα είναι και  επικεφαλής διαπραγματευτής για αυτήν τη νομοθεσία.
Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει απαγόρευση των επιδοτήσεων για λέβητες ορυκτών από το 2024 και σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα κτίρια έως το 2035.
Με βάση την πρόταση που ψηφίστηκε, η Επιτροπή επιτρέπεται να δώσει στις χώρες επιπλέον 5 χρόνια υπό ορισμένες προϋποθέσεις για ιστορικά κτίρια, θρησκευτικά κτίρια, μικρά κτίρια και εξοχικές κατοικίες και οι υβριδικές αντλίες θερμότητας εξαιρούνται από την απαγόρευση.
Ο Bas Eickhout συμπληρώνει: «Παρόλο που επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αποκλίνουν από τους στόχους σε έναν περιορισμένο βαθμό, με βάση την πρόταση, αυτοί οι ενδιάμεσοι στόχοι είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν θα αναβάλουν τη δράση. Για τους ανθρώπους που δεν έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν, η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει, αλλά να βοηθήσει στη ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των νοικοκυριών”.
«Η αντίσταση σε αυτή την απαγόρευση είναι τεράστια, οπότε για να αποκτήσουμε την πλειοψηφία έπρεπε να δεχτούμε εξαιρέσεις. Ωστόσο, αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο βήμα. Για να δώσουμε στις βιώσιμες τεχνικές μια δίκαιη ευκαιρία και να παρέχουμε σαφήνεια: η αντλία θερμότητας είναι το μέλλον στην Ευρώπη».

Τώρα που η θέση του Κοινοβουλίου είναι σαφής, μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη υιοθετήσει τη θέση τους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε έναν οριστικό ευρωπαϊκό νόμο πριν από το τέλος του έτους που θα κάνει τα κτίρια πιο βιώσιμα.

Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη και το 36% των εκπομπών άνθρακα. Εάν ανακαινίσουμε τα κτίρια της Ευρώπης ώστε να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και κλιματικά ουδέτερα έως το 2050, μπορούμε να περιμένουμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Θα μειώσουμε επίσης τις εκπομπές άνθρακα, κάνοντας πιο πιθανό να επιτύχουμε το στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Όχι μόνο αυτό, αλλά η Οδηγία για την Ενεργειακή Αποτελεσματικότητα των Κτιρίων – EPBD θα προωθήσει ένα πιο υγιεινό περιβάλλον μέσα στα νέα κτίρια, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τους ρύπους και το θόρυβο.

Posted on 19/03/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top