Εκθεση του Στεητ Ντηπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 198 χώρες

Στην έκθεση του Στεητ Ντηπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 198 χώρες για το έτος 2022 – παρουσίασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν – περιλαμβάνεται κεφάλαιο για Ελλάδα, 2022 Country Reports on Human Rights Practices: Greece Εκεί αναφέρεται:

«…Οι πολιτικές Αρχές διατήρησαν αποτελεσματικό έλεγχο της Αστυνομίας, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η κυβέρνηση διέθετε αποτελεσματικούς μηχανισμούς διερεύνησης και τιμωρίας περιπτώσεων κατάχρησης εξουσίας. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διέπραξαν κάποιες πράξεις κατάχρησης εξουσίας».

Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για:

  • σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στη φυλακή και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου,
  • περιορισμοί στην ελεύθερη έκφραση και στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντίας και συκοφαντίας,
  • αναγκαστικές επιστροφές και υποτιθέμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο,
  • ανεπαρκής έρευνα και λογοδοσία για βία λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή της ενδοοικογενειακής βίας
  • εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία που στοχεύουν μέλη εθνικών / φυλετικών / εθνοτικών μειονοτήτων,
  • εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς, queer ή ιντερσεξ άτομα.

Η κυβέρνηση έλαβε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε διαφθορά, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρξαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσουν αποτελεσματικά, ωστόσο, καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να λογοδοτήσουν όσους κρίθηκαν υπεύθυνοι”. 

Επίσης, στο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές τοποθετήσεις σε μερίδα ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται, ΜΜΕ και ιστοσελίδων αλλά και σε περιστατικά βανδαλισμών σε εβραϊκά κοιμητήρια. Υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά σε περιστατικό βεβήλωσης μνημείου αφιερωμένου στο ολοκαύτωμα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση αναφέρει ότι “Υπήρχε τουλάχιστον ένας ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση ή οι πράκτορές της διέπραξαν αυθαίρετο ή παράνομο φόνο. Στις 5 Δεκεμβρίου, ένας αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι τον Ρομά Κώστα Φραγκούλη, 16 ετών, αφού φέρεται να έφυγε από ένα βενζινάδικο αφού δεν πλήρωσε για βενζίνη 19 ευρώ (20 $). Σύμφωνα με την αστυνομία που καταδίωξε τον έφηβο, ο Φραγκούλης έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημά του και προσπάθησε να εμβολίσει τις μοτοσυκλέτες των καταδιώξεων. Ο Φραγκούλης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε μια εβδομάδα αργότερα. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Στο κεφάλαιο, “Γ. ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΒΙΑΙΗ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Ή ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ Ή ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ” αναφέρει:

Το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές. Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση της αστυνομίας, μεταξύ άλλων κατά μελών φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά (βλ. επίσης ενότητα 2.ε., Προστασία των προσφύγων και ενότητα 6, Συστημική Φυλετική ή Εθνοτική Βία και Διακρίσεις). Τοπικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να αναφέρουν περιπτώσεις κακοποίησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απώθησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και σε προαναχωρητικά κέντρα και εγκαταστάσεις κράτησης. Οι ΜΚΟ έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κυβερνητικής υπηρεσίας για τη διερεύνηση της βίας και άλλων εικαζόμενων καταχρήσεων”.

“Κατά τη διάρκεια του έτους, πολλά μέσα ενημέρωσης και αναφορές ΜΚΟ εξέφρασαν ανησυχίες για περιπτώσεις στις οποίες αστυνομικοί ή συνοριοφύλακες φέρεται να χρησιμοποίησαν βίαιες και επικίνδυνες τακτικές για να εμποδίσουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στη χώρα. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ορισμένοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές τους ξυλοκόπησαν και τους πήραν ρούχα, χρήματα και κινητά τηλέφωνα και τους άφησαν αποκλεισμένους στο Αιγαίο ή σε βραχονησίδες στη συνοριακή περιοχή του Έβρου για μέρες χωρίς πρόσβαση σε τροφή, νερό ή ιατρική παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους αποκλεισμένους ή ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση να βοηθήσουν επειδή οι βραχονησίδες δεν ήταν ελληνική επικράτεια. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι αρχές φέρεται ότι δεν ακολούθησαν τα προσωρινά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) για την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Αρκετές αναφορές ανέφεραν επίσης περιπτώσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κρύφτηκαν στη φύση αφού αποβιβάστηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φοβούμενοι ότι θα επέστρεφαν αναγκαστικά στην Τουρκία. Υπήρξαν επίσης αναφορές για άτομα που πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο ή στο Αιγαίο ή πέθαναν από αφυδάτωση ή εξάντληση. Για παράδειγμα, στις 12 Ιουλίου, το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων ανέφερε το θάνατο μιας Σομαλής γυναίκας που ζητούσε άσυλο που πέθανε από εξάντληση λόγω πείνας και δίψας αφού κρύφτηκε στα βουνά της Χίου για να αποφύγει την απέλαση. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση των μελών του κοινοβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο διαμεσολαβητής ζήτησε την κατάλληλη έρευνα. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) δημοσίευσε έκθεση για την επίσκεψή της στη χώρα τον Νοέμβριο του 2021. Η έκθεση υπογράμμισε την πιθανή απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση που προέκυψε από κρατούμενους «αφημένους να τρέμουν σε υπερπλήρες και εντελώς ακατάλληλες συνθήκες».

Στην ίδια έκθεση, η CPT διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι που ανακρίθηκαν από την αντιπροσωπεία, εκτός από ορισμένους κρατούμενους στις φυλακές Κέρκυρας, δήλωσαν ότι το σωφρονιστικό προσωπικό συμπεριφέρθηκε κατάλληλα απέναντί ​​τους. Στις Φυλακές Κέρκυρας, η επιτροπή δέχθηκε καταγγελία για “σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων (γροθιές και κλωτσιές) από ορισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους” ως τιμωρία για την αμφισβήτηση των εντολών που δόθηκαν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η έκθεση χαρακτήρισε τα κελιά της Κέρκυρας «εντελώς απαράδεκτα για να κρατούν άτομα ακόμη και για μικρά χρονικά διαστήματα», καθώς ήταν «βρώμικα, υγρά, ερειπωμένα» και «δεν είχαν τρεχούμενο νερό, δεν είχαν πρόσβαση στο φυσικό φως, κατεστραμμένους τοίχους και περιορισμένο αερισμό».

Στις 14 Ιουλίου, ένα εφετείο επικύρωσε το πόρισμα ενός κατώτερου δικαστηρίου ότι δύο αστυνομικοί ήταν ένοχοι βασανιστηρίων αφού ένας άνδρας καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από κράτηση σε αστυνομικό τμήμα το 2017. Ωστόσο, μέλη της κοινωνίας των πολιτών προσέφυγαν στο εφετείο για τη μείωση της ποινής από οκτώ έτη φυλάκισης σε ποινή τριών ετών με αναστολή”.

Βία και παρενόχληση:

  • Σε μια έκθεση της 13ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν απειλές και επιθέσεις.
  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παρακολούθηση απειλών κατά των μέσων ενημέρωσης απαριθμεί 16 ειδοποιήσεις για τη χώρα. Για παράδειγμα, εμπρηστές πυρπόλησαν τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης του Real24 στις 13 Ιουλίου.
  • Η EC εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη μη διαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για πιθανή πολιτική επιρροή στον διορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου των μέσων ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας.
  • Στις 24 Οκτωβρίου, ο ερευνητής Τάσος Τέλλογλου ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τον παρακολουθούσαν και συνέλεξαν τα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, φαινομενικά λόγω της έρευνάς του για ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Τρεις άλλοι δημοσιογράφοι έκαναν παρόμοιους ισχυρισμούς στην Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: ο Θοδωρής Χονδρογιάννος, ο Θανάσης Κουκάκης και η Ελίζα Τριανταφύλλου.

Η έκθεση αναφέρεται και στη λίστα Πέτσα και τον αδιαφανή τρόπο κρατικών επιδοτήσεων στα ΜΜΕ.

Λογοκρισία ή Περιορισμοί Περιεχομένου για Μέλη του Τύπου και άλλων Μέσων, Συμπεριλαμβανομένων των Διαδικτυακών Μέσων:

Όπως αναφέρει: “το Govwatch, η διερευνητική αποστολή του MFRR στην Ελλάδα και το Media Pluralism Monitor, κατήγγειλαν όλοι την έλλειψη διαφάνειας στη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων στα μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της εκστρατείας ενημέρωσης για τον COVID-19.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι έδωσε επιδοτήσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως ποσοτικά για την προβολή κοινού, την κυκλοφορία κ.ά, καθώς και ποιοτικά κριτήρια όπως η ασφάλεια της επωνυμίας. Η απουσία δημοσίως διαθέσιμων κριτηρίων ανάθεσης ώθησε μια ΜΚΟ, ωστόσο, να υποβάλει αίτημα απαιτώντας την αποκάλυψη των κριτηρίων. Το δικαστήριο απέρριψε αυτό το αίτημα με την αιτιολογία ότι ο αναφέρων δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ασφαλής χώρα προέλευσης/διέλευσης:

Στις 21 Φεβρουαρίου, ένα κοινό διάταγμα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όρισε 17 ασφαλείς χώρες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, Μπενίν, Νεπάλ, Γκάνα, Σενεγάλης, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο , Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Ινδία, Αρμενία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Σε παρόμοιο διάταγμα του Ιουνίου 2021, η κυβέρνηση όρισε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για αιτούντες άσυλο που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Το διάταγμα ανέφερε ότι επειδή η Τουρκία έχει μια λειτουργική διαδικασία ασύλου και δεν κάνει διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, η Τουρκία είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα. Ως εκ τούτου, οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται από άτομα από τις χώρες που διήλθαν από την Τουρκία πριν εισέλθουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να απορριφθούν ως απαράδεκτες. Αρκετές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του Greek Council for Refugees and Solidarity Now, δήλωσαν ότι «μια ασφαλής τρίτη χώρα» δεν ήταν συμβατή με τη Σύμβαση της Γενεύης. Στις 11 Μαρτίου, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, συζήτησε προσφυγές που κατέθεσαν τέσσερις Αφγανοί και οι ΜΚΟ Greek Council for Refugees and Refugee Support Aegean κατά του διατάγματος. Η απόφαση του δικαστηρίου παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων:

Υπήρξαν αναφορές για σωματική κακοποίηση και βία από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος σε βάρος μεταναστών και αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απώθησης. Στις 6 Ιουνίου, ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες χαρακτήρισε τις «απωθήσεις στην Ελλάδα» μια «ντε φάκτο γενική πολιτική». Τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς οργανισμοί έλαβαν αναφορές από αιτούντες άσυλο ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και στερήθηκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν επιστραφούν στην Τουρκία. Σε μια πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, το 93 τοις εκατό των αυτοπροσδιοριζόμενων θυμάτων απωθήσεων ανέφεραν ότι οι αρχές τους στέρησαν προσωπική περιουσία. Το 77 τοις εκατό ανέφερε ότι στερήθηκε τα έγγραφα ταυτότητάς του. Υπήρξαν επίσης αναφορές για σωματική κακοποίηση ή βία που απευθύνεται σε κρατούμενους μετανάστες και κατοίκους κλειστών ελεγχόμενων εγκαταστάσεων (βλέπε επίσης ενότητες 1.γ., Βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία και άλλες σχετικές κακοποιήσεις και 1.δ. ., Διαδικασίες σύλληψης και μεταχείριση κρατουμένων).

Στις 7 Ιουλίου, στην υπόθεση Safi and Others v. Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι οι ελληνικές αρχές παραβίασαν τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης) στην υπόθεση 11 ατόμων που πνίγηκαν στα ανοιχτά του νησιού Φαρμακονήσι μετά τη βύθιση του σκάφους τους στο 2014. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει ζωές ή να διερευνήσει σωστά το περιστατικό. Οι αναφέροντες ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές προκάλεσαν το ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας απώθησης, ενώ η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το ναυάγιο συνέβη λόγω πανικού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας ανέφερε περιστατικά κακοποίησης με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματος και εναντίον ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συμμετοχής τους στην παροχή βοήθειας σε ομάδες μεταναστών (βλ. ενότητα 6, Συστημική φυλετική ή εθνοτική βία και διακρίσεις).

Διαφθορά:

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι διατάξεις περί δωροδοκίας του Ποινικού Κώδικα τροποποιήθηκαν για να ανταποκριθούν στις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), του οργανισμού κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2021 ο Εισαγγελέας Οικονομικών Εγκλημάτων χειρίστηκε 266 υποθέσεις, κλείνοντας 81, ενώ 156 ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα. Ο εισαγγελέας άσκησε κατηγορίες σε 19 υποθέσεις.

Σε μια έκθεση της 13ης Ιουλίου, η EC σημείωσε μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, αν και δεν επαληθεύτηκαν όλες ως προς την ακρίβεια. Η EC σημείωσε επίσης ότι η χώρα δεν είχε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Στις 16 Αυγούστου, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων των Φορέων Επιβολής του Νόμου έλαβε καταγγελίες που εμπλέκουν 391 αστυνομικούς, 69 μέλη του Λιμενικού Σώματος, 346 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και 632 ιδιώτες σε παράνομες πράξεις, όπως δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις συμμοριών και σε δίκτυα λαθρεμπορίου το 2021.

Στις 11 Δεκεμβρίου, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν την Εύα Καϊλή, Ελληνίδα βουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για φερόμενη συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς. Κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αφού φέρεται να έλαβε δωροδοκίες από την κυβέρνηση του Κατάρ. Η Καϊλή αφαιρέθηκε από τα αντιπροεδρικά της καθήκοντα και από τις 31 Δεκεμβρίου παρέμεινε προφυλακισμένη στις Βρυξέλλες. Στις 12 Δεκεμβρίου, η ελληνική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας και της στενής οικογένειάς της.

«Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις απαγορεύσεις για τις υποκλοπές»

Η έκθεση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως επισημαίνεται, το Σύνταγμα και οι νόμοι της Ελλάδας απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις.

Στο κείμενο επισημαίνεται ο νόμος του 2021, ο οποίος προβλέπει μία μοναδική εξαίρεση από το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται όταν η κυβέρνηση παραβιάζει τις επικοινωνίες τους, τον λόγο «εθνικής ασφάλειας».

Στην έκθεση παρατίθενται αναφορές των ΜΜΕ για τη χρήση -από πλευράς κυβέρνησης- παράνομου λογισμικού για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Στη συνέχεια υπενθυμίζει δύο περιπτώσεις παρέμβασης στο απόρρητο και την αλληλογραφία, οι οποίες προσέλκυσαν την προσοχή των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης:

«Στις 11 Απριλίου, τα ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει το λογισμικό υποκλοπής Predator από τις 21 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, για να παρακολουθεί τον ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Ο Κουκάκης υπέβαλε καταγγελία στην Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών τον Αύγουστο του 2020 ισχυριζόμενος ότι το κινητό του ήταν υπό παρακολούθηση. Ωστόσο, η αρχή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία παρακολούθησης. Στις 28 Μαρτίου, μια αναφορά από το Εργαστήριο Πολιτών του Πανεπιστημίου του Τορόντο επιβεβαίωσε τις υποψίες του Κουκάκη. Ο Κουκάκης κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 28 Ιουλίου.

Επίσης, στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ισχυριζόμενος ότι είχε βρει το spyware Predator στο κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η καταγγελία του προκάλεσε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή, κατά την οποία ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παραδέχθηκε ότι ο Κουκάκης και ο Ανδρουλάκης είχαν παρακολουθηθεί. Αρνήθηκε τη χρήση λογισμικού Predator και ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση είχε διεξαχθεί νόμιμα με την κατάλληλη δικαστική εξουσιοδότηση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε δημόσια ότι αγόρασε ή χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Στις 5 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του επικεφαλής του επιτελείου του (σ.σ του Γρηγόρη Δημητριάδη) και του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί οποιαδήποτε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από την κυβέρνηση να προεγκρίνεται τόσο από εισαγγελέα όσο και από εισαγγελέα εφετών. Στις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για χρήση, πώληση ή διανομή spyware».

Posted on 05/04/2023 in Άρθρα, Διάλογος-απόψεις, ΝΕΑ

Share the Story

Back to Top