Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στο πλευρό των πολιτών της Γεωργίας που αγωνίζονται για μια ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

 

 

 

 

 

της Benedetta De Marte

Γενικής Γραμματέα των Ευρωπαίων Πρασίνων

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Viola von Cramon, ευρωβουλευτής και μακροχρόνια φίλη της Γεωργίας, και εγώ ταξιδέψαμε στην Τιφλίδα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Οικογένειας στους γενναίους ανθρώπους που πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν για έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τους «ξένους πράκτορες» ρωσικής έμπνευσης. Χάρη στις επιτυχημένες διαμαρτυρίες τους, η κυβέρνηση της Γεωργίας απέσυρε τον νόμο.

Το θάρρος και η δέσμευσή τους με ενέπνευσαν πραγματικά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είχα την ευκαιρία να συναντήσω ακτιβιστές και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Μου εξήγησαν ότι ο νόμος για τους ξένους πράκτορες απειλούσε την ελευθερία της έκφρασης και την ικανότητα των ΜΚΟ και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης να λειτουργούν ελεύθερα στη Γεωργία.

Αλλά αυτοί και οι χιλιάδες Γεωργιανοί πολίτες που ενώθηκαν μαζί τους στους δρόμους δεν αντιτάχθηκαν απλώς σε έναν και μόνο νόμο. πάλευαν για το μέλλον τους ως μέρος της ΕΕ και τη λαχτάρα τους για μια ισχυρότερη δημοκρατία και περισσότερα θεμελιώδη δικαιώματα. Η δύναμή τους και η προσήλωσή τους στις κοινές μας αξίες με ενέπνευσαν πραγματικά και ήταν προνόμιο να τους γνωρίσω!

Δυστυχώς, παρά τις επιτυχημένες διαμαρτυρίες, η γεωργιανή κυβέρνηση συνεχίζει να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο τη χώρα να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ. Ενώ ο νόμος έχει καταργηθεί, υπάρχουν φόβοι ότι η κυβέρνηση θα εισαγάγει άλλη επιζήμια νομοθεσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της Γεωργίας στην ΕΕ.

Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την πορεία της Γεωργίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ειδικά στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

Στεκόμαστε σε σταθερή αλληλεγγύη με την κοινωνία των πολιτών και τις πολιτικές οργανώσεις όπως οι Νέοι Πράσινοι και ο Mtsvaneebi που αγωνίζονται για ένα πιο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας.

Είναι σαφές ότι αυτός ο αγώνας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της γεωργιανής κοινωνίας για δημοκρατία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

 

Posted on 06/04/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top