Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και χρησιμοποιεί «μέσα τρομοκρατίας» λέει με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλειά του στις 23 Νοεμβρίου 2022. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν περαιτέρω διεθνή απομόνωση της Ρωσίας και απαγόρευση θεσμών που συνδέονται με το ρωσικό κράτος στην ΕΕ και διαδίδουν προπαγάνδα ενώ ζητούν να ολοκληρωθεί το ένατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας.
Η έκθεση βασίστηκε και στην τελευταία ενημέρωση από την Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις θηριωδίες που διέπραξε το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον Ουκρανών αμάχων. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι σκόπιμες επιθέσεις και οι θηριωδίες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, η καταστροφή πολιτικών υποδομών και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες και εγκλήματα πολέμου. Υπό το πρίσμα αυτό, αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που «χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας».
Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ όσο και η Γερουσία έχουν περάσει Ψηφίσματα που καλούν τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να προσθέσει τη Ρωσία στη λίστα, την οποία μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνει. Στις 18 Οκτωβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξήγαγε μια συζήτηση σχετικά με τον ορισμό της Ρωσίας ως κρατικού χορηγού τρομοκρατίας. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα εθνικά κοινοβούλια τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν μη δεσμευτικά ψηφίσματα που κηρύσσουν τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας. Το Λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του στις 11 Μαΐου 2022, το κοινοβούλιο της Λετονίας ακολούθησε το παράδειγμά του στις 11 Αυγούστου 2022, το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε το ψήφισμά του στις 18 Οκτωβρίου και η Πολωνική Γερουσία στις 26 Οκτωβρίου 2022.
Στις 13 Οκτωβρίου 2022, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε το ψήφισμα 2463 (2022), καλώντας τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να κηρύξουν το σημερινό ρωσικό καθεστώς τρομοκρατικό.
Απαιτείται νομικό πλαίσιο της ΕΕ
Καθώς η ΕΕ δεν μπορεί επί του παρόντος να ορίσει επισήμως κράτη ως χορηγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θέσουν σε εφαρμογή το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης της Ρωσίας σε έναν τέτοιο κατάλογο. Αυτό θα πυροδοτούσε μια σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα είχε βαθιές περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «Wagner Group», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα, (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ..
Το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, ακόμη και όταν πρόκειται για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να μειωθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με τη Ρωσία, να περιοριστούν οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους εκπροσώπους στο απόλυτο ελάχιστο και να κλείσουν και να απαγορευθούν τα ρωσικά κρατικά όργανα στην ΕΕ που διαδίδουν προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών του Κρεμλίνου εναντίον Ουκρανών αμάχων, το ψήφισμα “καλεί περαιτέρω τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας”. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης “οι χώρες της ΕΕ να αποτρέψουν, να διερευνήσουν και να διώξουν ενεργά οποιαδήποτε παράκαμψη των τρεχουσών κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ”.
Φωτο: @ UKRAINE_YASUYOSHI–CHIBA_AFP