Στην Ευρώπη, 1 στα 5 θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική εκμετάλλευση και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των παιδιών και συνιστούν σοβαρά εγκλήματα που δεν γνωρίζουν σύνορα. Η συνεχής αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, που επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19, υπογραμμίζει τη σημασία της εναρμονισμένης εθνικής νομοθεσίας και της διεθνούς συνεργασίας για την πρόληψη αυτών των αδικημάτων, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για το σκοπό αυτό.

Ιστορικό

Η 18η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική κακοποίηση – μια ετήσια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης που ευαισθητοποιεί και διευκολύνει την ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη πρόληψης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και την προστασία των παιδιών από αυτά τα εγκλήματα.

Οι εκδηλώσεις του 2022 είναι αφιερωμένες στη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη – επίσης μια προτεραιότητα για την ΕΕ, η οποία εκφράζεται στη στρατηγική της για το 2021 για τα δικαιώματα του παιδιού. Οι δραστηριότητες εστιάζονται στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών κάθε παιδιού θύματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης και στην αποφυγή της εκ νέου θυματοποίησης.

Οι πράξεις κατάχρησης δεν αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μέτρηση της πραγματικής κλίμακας του φαινομένου και ο γνωστός αριθμός περιπτώσεων αντιπροσωπεύει ακριβώς την κορυφή του παγόβουνου. Μια πρόσφατη έκθεση της UNICEF εκτίμησε ότι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών επικρατεί σε όλες τις χώρες του κόσμου και ότι 1 στα 8 παιδιά παγκοσμίως έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση κάποια στιγμή στη ζωή του.

Στην Ευρώπη, περίπου 1 στα 5 παιδιά εκτιμάται ότι είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας και μεταξύ 70 και 85% των παιδιών θυμάτων γνωρίζουν τον θύτη τους. Το ένα τρίτο των κακοποιημένων παιδιών δεν λένε ποτέ σε κανέναν για την κακοποίηση. Οι λόγοι περιλαμβάνουν αισθήματα ντροπής και ενοχής, φόβο μήπως δεν τα πιστέψουν, δεν ξέρουν σε ποιον να τα πουν ή δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την κακοποίηση, για παράδειγμα.

Με την ταχεία ψηφιοποίηση των κοινωνιών μας, η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών εμφανίζεται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), έχει καταγράψει μια δραματική αύξηση στις αναφορές διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών την τελευταία δεκαετία. Ο αριθμός των αναφορών παγκοσμίως αυξήθηκε από 1 εκατομμύριο το 2010 σε περισσότερες από 21,7 εκατομμύρια το 2020 και εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ των 29,3 εκατομμυρίων το 2021, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 85 εκατομμυρίων εικόνων και βίντεο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Internet Watch, η Ευρώπη – όπου φιλοξενήθηκε πάνω από το 60% αυτού του υλικού το 2021 – παραμένει η μεγαλύτερη υποδοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Europol παρατήρησε μια αύξηση του (ήδη τεράστιου) όγκου CSAM που μοιράζεται στο Διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης προληπτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών σε όλη την Ευρώπη.

Διεθνείς και ευρωπαϊκές προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Διεθνές νομικό πλαίσιο

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, που προβλέπει την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή της (σεξουαλικής) εκμετάλλευσης και κακοποίησης, και κακομεταχείρισης.

Το 2007, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε μια Σύμβαση για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (CETS αριθ. 201). Γνωστή ως «Σύμβαση Λανζαρότε», αυτή ήταν η πρώτη διεθνής πράξη που καθιέρωσε τις διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ως ποινικά αδικήματα. Επιπλέον, απαιτεί από τα μέρη να υιοθετήσουν την κατάλληλη νομοθεσία και μέτρα για την πρόληψη αυτών των αδικημάτων, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010 και έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Νομικό πλαίσιο της ΕΕ

Το κύριο νομικό μέσο της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας είναι η Οδηγία 2011/93/ΕΕ. Η Οδηγία έχει ποινικοποιήσει διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, έχει εναρμονίσει αυτά τα ποινικά αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει θεσπίσει ελάχιστες κυρώσεις.

Επιπλέον, το άρθρο 25 της Οδηγίας, σχετικά με την κατάργηση και τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστότοπους που περιέχουν ή διαδίδουν CSAM, συμβάλλει στην καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Η Οδηγία για τα Δικαιώματα των Θυμάτων – Οδηγία 2012/29/ΕΕ -, που εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα, συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο, καθώς υιοθετεί μια προσέγγιση ευαίσθητη στα παιδιά και απαιτεί να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ενημερώσει και τις δύο νομοθετικές πράξεις το 2023.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ειδικά στο διαδίκτυο, είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων στην τρέχουσα ατζέντα της ΕΕ και ένας από τους στόχους της νέας στρατηγικής της Ένωσης για την ασφάλεια της ΕΕ για το 2020 έως το 2025.

Τον Ιούλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ορίζοντας οκτώ πρωτοβουλίες με στόχο την πλήρη εφαρμογή και ανάπτυξη του νομικού πλαισίου της ΕΕ, τον εντοπισμό των κενών που απομένουν, την ενίσχυση της αντίδρασης επιβολής του νόμου, την ενίσχυση της πρόληψης, τη συμμετοχή της βιομηχανίας και υποστήριξη της διεθνούς πολυμερούς συνεργασίας.

Στις 11 Μαΐου 2022, η Επιτροπή πρότεινε νέα νομοθεσία που θεσπίζει την υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών επιγραμμικής επικοινωνίας να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν το CSAM. Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον προσωρινό κανονισμό του 2021 που προβλέπει προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΕ για το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ώστε να καταστεί δυνατή η ανίχνευση, η αναφορά και η αφαίρεση σε εθελοντική βάση. Η πρόταση προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η πρόταση παρουσιάστηκε μαζί με μια ενημερωμένη στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά, με στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά μπορούν να πλοηγηθούν στο ψηφιακό περιβάλλον με ασφάλεια – προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος είναι η υιοθέτηση του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), που ενημερώνει τους κανόνες που διέπουν τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η DSA θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς ειδοποίησης και δράσης για διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του CSAM.

Διεθνής συνεργασία μέσω οργανισμών, πρωτοβουλιών και δικτύων της ΕΕ

Οι υπηρεσίες της ΕΕ, όπως η Europol, υποστηρίζουν τη συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ των κρατών μελών, για να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της (διαδικτυακής) σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Η πρωτοβουλία «Σταματήστε την παιδική κακοποίηση – εντοπισμός αντικειμένου», που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό της προέλευσης αντικειμένων που συνδέονται με ποινικές έρευνες, αποτελεί παράδειγμα των προσπαθειών συνεργασίας της Ευρωπόλ με την κοινωνία γενικότερα. οδήγησε στον εντοπισμό πολλών θυμάτων, καθώς και παραβατών.

Η Eurojust υποστηρίζει τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, για να διευκολύνει τη δίωξη των δραστών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε διασυνοριακές υποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί και υποστηρίζει επίσης διάφορες πρωτοβουλίες και δίκτυα, όπως η πύλη καλύτερου Διαδικτύου για παιδιά, η ευαισθητοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο και το INHOPE, ένα δίκτυο τηλεφωνικών γραμμών που καταπολεμούν το διαδικτυακό CSAM αναλύοντας και αναφέροντας παράνομο περιεχόμενο.

Η Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναπτύσσει πολιτικές και πρακτικές λύσεις για να καταστήσει τον ψηφιακό κόσμο ασφαλή για τα παιδιά και στοχεύει στην πρόληψη της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και μακροχρόνιας βλάβης.

Το Internet Watch Foundation (IWF), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, παρέχει μια ανοιχτή γραμμή για την αναφορά περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο παγκοσμίως και ευαισθητοποιεί μέσω εκστρατειών πρόληψης.

Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει όλες τις μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και υποστηρίζει την Επιτροπή στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων τόσο εκτός σύνδεσης όσο και στο διαδίκτυο. Στα ψηφίσματά του, το Κοινοβούλιο προτρέπει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την Οδηγία 2011/93/ΕΕ και ζητά καλύτερη προστασία των παιδιών, καθώς και μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την αύξηση της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο Διαδίκτυο, και καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ αρχών επιβολής του νόμου και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων Ανοιχτών Γραμμών.

Το ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και χαιρετίζει το έργο της Europol για την πρόληψη, ιδίως τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στο έγγραφο που έχει προετοιμαστεί και απευθύνεται στα μέλη και το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως βασικό υλικό για να τους βοηθήσει το κοινοβουλευτικό τους έργο.  © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2022.  http://www.europarl.europa.eu/thinktank (internet)  http://epthinktank.eu (blog)

Posted on 21/11/2022 in Δελτία Τύπου, ΝΕΑ

Share the Story

Back to Top