Η σφαγή 8000 αμάχων στην Σρεμπρένιτσα, ταμπού στην δημόσια συζήτηση στη χώρα μας

Συμπληρώθηκαν ήδη 23 χρόνια από τη σφαγή 8000 αμάχων, γυναικών και παιδιών μέσα σε λίγες ώρες στην Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη σφαγή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως «γενοκτονία». Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από την μεγάλη αυτή σφαγή αμάχων στην Βαλκανική γειτονιά μας, αλλά παραμένουν 3 ανοικτά θέματα για την δική μας κοινωνία:

  • ΔΕΝ συζητήθηκε ποτέ ευρέως αυτή η σφαγή 8000 αμάχων, κυρίως νέων ανθρώπων, και πώς “καλύφθηκε” ενημερωτικά και δημοσιογραφικά το θέμα είτε την εποχή εκείνη είτε αργότερα όταν έφτασαν στην δημοσιότητα πολλά στοιχεία και ιδιαίτερα εντοπίστηκαν μαζικοί τάφοι.
  • ΔΕΝ έγινε ποτέ αυτοκριτική για το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα υποστήριξε άκριτα Σέρβους πολιτικούς και παραστρατιωτικούς που ευθύνονται για αυτή τη σφαγή, στη λογική ότι “οι Σέρβοι είναι αδέλφια μας”. Αντιθέτως σε πολλές περιοχές οργανώνονταν εκδηλώσεις αδελφοποίησης και αποθέωσης “εγκληματιών πολέμου”, όπως αποδεικνύεται
  • ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε έρευνα που να καταλήξει σε αποτελέσματα για την πιθανή εμπλοκή Ελλήνων παραστρατιωτικών – φιλικά διακείμενων και σχετιζόμενων με τη Χρυσή Αυγή – και να αποδοθούν ευθύνες, αν και έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά στοιχεία. Μάλιστα φαίνεται ότι στοιχεία για την συμμετοχή της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς» και την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια σχετικών δικών στη Χάγη, ενώ όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο φαίνεται να περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για τη Χρυσή Αυγή.

newego LARGE t 420 54519086 type12713

Η σφαγή στην Σρεμπρένιτσα ήταν για μία εν ψυχρώ μαζική εκτέλεση πληθυσμών μη σερβικής καταγωγής της ανατολικής Βοσνίας από σερβικές δυνάμεις του Κάρατζιτς, του Σέσελι αλλά και του Αρκάν. Σε αυτή την «επιχείρηση» όμως συμμετείχαν και «Έλληνες εθελοντές» που ήταν στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και γενικότερα ακροδεξιοί. Χάρη τη δουλειά μιας ομάδας ερευνητών δημοσιογράφων του XYZ Contagion https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες, κινηματογραφικά και φωτογραφικά τεκμήρια για τους συμμετέχοντες Έλληνες αλλά και για την σύνδεσή τους με την Χρυσή Αυγή και ακροδεξιές ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι παραστρατιωτικοί – γνωστοί πλέον με τα ονόματα και τον ρόλο τους – «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά» συμμετείχαν στις επιθέσεις των παραστρατιωτικών του Αρκάν και του Σέσελι, όπως και της διμοιρίας Bijeljina του μισθοφορικού 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (που καταδικάστηκαν από 43 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, 1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, ενώ 4 απ’ αυτούς καταδικάστηκαν σε 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου). Στο σώμα αυτό υπηρετούσαν και δύο Έλληνες της ΕΕΦ.

tafoi

Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία δεν συζήτησε ποτέ για το τι έγινε στην Σρεμπρένιτσα ακόμα και όταν οι υπεύθυνοι κατέληξαν στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τα πολιτικά κόμματα και η ελληνική πολιτεία δεν καταδίκασαν τη σφαγή, σαν να μην έγινε στη γειτονιά μας αλλά ούτε βοήθησαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αν και υπήρχαν στοιχεία τόσο για μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες και ξέπλυμα χρήματος στη χώρα μας, ούτε ασχολήθηκαν με τους Έλληνες ενόπλους που συμμετείχαν στον πόλεμο και στην εθνο-κάθαρση. Αυτό εξηγείται ίσως από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα στάθηκαν στο πλευρό των πολιτικών υπευθύνων και πρωταγωνιστών του εγκλήματος.

Η σφαγή αυτή θα βαραίνει τη συνείδηση κάθε δημοκράτη στην Ευρώπη αφού έγινε μπροστά στα μάτια Ολλανδών κυανόκρανων που δεν παρενέβησαν γιατί δεν το επέτρεπε ο κανονισμός «εμπλοκής» τους ακόμα και όταν έβλεπαν ότι οι Σέρβοι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί έσερναν μαζικά σε χωράφια, στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, κι εκτελούσαν μαζικά δεμένους κρατουμένους και αιχμαλώτους.

Η έρευνα του XYZ Contagion έφερε στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα. Τώρα κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του μπροστά σε αυτή την συμμετοχή και Ελλήνων σε αυτό το έγκλημα. Κανείς δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα».

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συνεχίζουμε να ζητάμε από τις δικαστικές αρχές αλλά και την ελληνική πολιτεία να διερευνήσουν:

– τα στοιχεία που έχουν έρθει στην δημοσιότητα από την ερευνητική ομάδα του XYZ Contagion για το ρόλο των «Ελλήνων εθελοντών» στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα και στον ευρύτερο πόλεμο στη Βοσνία, αλλά και σε τι είδους επιχειρήσεις συμμετείχαν. Να συνεργαστούν γενικότερα με το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

– να ρίξουν φως στη σύνδεση των Ελλήνων συμμετεχόντων στον πόλεμο μέσω της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς» και στη σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή αλλά και νεοναζιστικές – ακροδεξιές ομάδες.

Αποκαλυπτικό βίντεο για τους «Έλληνες εθελοντές» στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

Posted on 14/07/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top