Πολιτική κοινωνικής και οικονομικής ένταξης ή πολιτική αποκλεισμού της ένταξης;

Μια σειρά εκθέσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν πλήττονται μόνο τα άτομα αλλά και οι κοινωνίες από την απουσία κοινωνικής ένταξης των πιο ευάλωτων, αλλά και η κοινωνία και η οικονομία. Στην Ελλάδα απουσιάζει – παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες – μια πολιτική αποτελεσματικής ένταξης των διαφόρων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και οι πρόσφυγες. οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο. Οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με ιδεοληψίες και αναποτελεσματικότητα αλλά και με θεσμικό ρατσισμό και συνειδητές πολιτικές αποκλεισμού που βλάπτουν όμως όχι μόνο τα άτομα και τις συγκεκριμένες ομάδες αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Υπάρχουν, ζουν και εργάζονται στη χώρα μας χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν “αόρατοι” γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να είναι ορατοί, να ενταχθούν στην κοινωνία, να πολιτογραφηθούν και να αποκτήσουν κανονικά δικαιώματα ως ισότιμοι πολίτες.

Πρόφατα είδαμε σε απευθείας μετάδοση την πολιτογράφηση στο Μέγαρο Μαξίμου ως έλληνες πολίτες τιμητικά της μητέρας και του αδελφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πόσοι όμως έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή ζουν πολλά χρόνια χωρίς να έχουν αποκτήσει στοιχειώδη δικαιώματα;

Στις 22 Απριλίου 2021 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πολύ σημαντική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ορίζει τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες/σες την ελληνική ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης. Με την Απόφαση αυτή θεσπίζονται για πρώτη φορά συγκεκριμένα και πολύ αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζει πως όσοι επιθυμούν να γίνουν Έλληνες πολίτες πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν επαρκές ετήσιο εισόδημα «το οποίο θα τους εξασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνουν το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας». Το επαρκές ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται από τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη με βάση το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Οι αιτούντες/σες πρέπει να αποδείξουν αυτό το επαρκές εισόδημα όχι μόνο για το προηγούμενο έτος αλλά για περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής που απαιτούνται για την αίτηση πολιτογράφησης.

Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες ΕΕ, σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους αδειών διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την
υποβολή της αιτήσεως […]».

Ακόμη, όσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, αναφέρεται μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση «η σύναψη γάμου με Έλληνα/ίδα πολίτη από γεννήσεως». Εισάγεται δηλαδή η έννοια του γένους ως διακριτικό σημείο διαχωρισμού των Ελλήνων πολιτών, σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ελλάδος που σε καμία διάταξη δεν προβαίνει στον ως άνω διαχωρισμό των πολιτών.

Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα αποδεικνύονται μέσω δικαιολογητικών που θα κατατίθενται στις Διευθύνσεις Ιθαγένειας.

Σημειώσεις για τα κριτήρια:

  • Πολλές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τα κριτήρια αυτά. Δείτε χαρακτηριστικά την  τοποθέτηση της οργάνωσης Generation 2.0 RED και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μήπως τελικά καταργείται η πολιτογράφηση;» (27/04/2021) και «Ιθαγένεια σε αποκλεισμό» (07.05.2021).
  • Ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 650 ευρώ μηνιαίως. Ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού ετησίως
    υπολογίζεται σε 9.100 ευρώ (650 x 14 μισθοί).

Δείτε επίσης

  • μια ενδιαφέρουσα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα της κοινωνικής ένταξης εδώ
  • την έκθεση της οργάνωσης Genration 2.0 “ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – Καταγραφή και ανάδειξη ζητημάτων στη διοικητική διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας” εδώ

Posted on 20/11/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top