Πώς 6000 Σαρδέλες – Sardine αλλάζουν το κοινωνικο-πολιτικό τοπίο στην Ιταλία

6000 Sardine (λογοπαίγνιο με το Sardine – σαρδέλες, αλλά και τα μικρά ψαράκια, μεταφορικά και οι “μικροί”, οι συνηθισμένοι πολίτες) πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κοινωνικής και δημοκρατικής ζωής. Προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη ως πολιτική πρακτική: αντίδοτο στην αδιαφορία και μια μορφή αντίστασης στον λαϊκισμό, την κυριαρχία και τον ατομικισμό.

Πετυχαίνουν αυτή την αποστολή μοιράζοντας “ακαταμάχητες” (irresistible) προσκλήσεις για να συμμετάσχουν μαζί τους σε διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

The upper half of the face of a man wearing a stars and stripes top hat.Ο Andrea Garreffa λέει, «Το irresistible – ακαταμάχητο – δεν είναι μια προσχηματική λέξη. Το χρησιμοποιούμε με πρόθεση. Αν προσέξουμε την αφήγηση και τους συμβολισμούς, μαζί με μια ζεστή ανθρώπινη και προσωπική πινελιά, οι προσκλήσεις μπορεί πραγματικά να είναι ακαταμάχητες. Εάν μια πρόσκληση γίνει αποδεκτή από μάζες ανθρώπων, τίθεται το έδαφος για να αναδιαμορφώσει τη συλλογική φαντασία, άρα την πραγματικότητα και την πορεία της ιστορίας. Η Ιταλία στερείται ακαταμάχητων προσκλήσεων» (αναφέρεται στην ταινία “Ακαταμάχητος – Ιrresistible”,  παραγωγή 2020,  του Jon Stewart πολιτική κωμωδία που περιστρέφεται γύρω από την καμπάνια που διοργανώνει ένας Δημοκρατικός επικοινωνιολόγος – strategist – για έναν υποψήφιο  σε μια μικρή πόλη όπου πλειοψηφούν ακροδεξιοί).

Οι 6000 Sardine – Σαρδέλες γεννήθηκαν στις 14 Νοεμβρίου 2019 για να έχουν αντίκτυπο στις περιφερειακές εκλογές της Emilia-Romagna, που διεξήχθησαν στις 26 Ιανουαρίου 2020. Όλα ξεκίνησαν όταν οι παλιοί φίλοι Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni και Andrea Garreffa, κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι του  διαμερίσματος που μοιράζονταν κάποτε, και αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να χτίσουν ένα τείχος ενάντια στο αυξανόμενο κύμα φασιστικών και ρατσιστικών μηνυμάτων που έστελνε το κόμμα Lega (πρώην Λέγκα του Βορρά) που κέρδιζε μεγάλη επιρροή το 2018/19.

Αποφάσισαν να καλέσουν τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της Μπολόνια την ίδια ώρα και ημερομηνία που η Lega είχε αποφασίσει να ξεκινήσει την εκστρατεία της από ένα αθλητικό κέντρο. Όταν η Λέγκα και ο ηγέτης της Σαλβίνι είχαν επισκεφθεί την Μπολόνια στο παρελθόν, η αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων ήταν βίαιη. Ήθελαν να το αποφύγουν αυτό με κάθε κόστος, για να αποτρέψουν τον Σαλβίνι από το να ισχυριστεί ότι είναι θύμα «βίαιων κομμουνιστικών αντιδράσεων από τη Μπολόνια».

Για το σκοπό αυτό, οργάνωσαν το πιο περιεκτικό «πάρτι» που μπορούσαν, έτσι ώστε άνθρωποι όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι παππούδες, γιαγιάδες, οικογένειες και φίλους, να μπορούν να συγκεντρωθούν και να δείξουν ειρηνικά στην πόλη και σε όλη την Ιταλία ότι:

  • Η Λέγκα δεν ήταν ευπρόσδεκτη στη Μπολόνια
  • Οι πολίτες θα μπορούσαν να οργανωθούν ειρηνικά για να το διαδηλώσουν
  • Ήταν περισσότεροι από τους ανθρώπους του αθλητικού κέντρου και δεν υπήρχε τρόπος να χειραγωγηθούν οι πληροφορίες με fake news.

Η πρόσκλησή τους λειτούργησε πολύ καλά και οι συνέπειες ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους, φέρνοντας την πρωτοβουλία 6000 Sardene – σαρδέλες στην προσοχή της εθνικής πολιτικής και τόσο του εθνικού όσο και του διεθνούς τύπου. Στη συνέχεια ένιωσαν την ευθύνη να διατηρήσουν το μήνυμα ισχυρό μέχρι την ημέρα των εκλογών και δέχτηκαν πολλές προσκλήσεις να παρευρεθούν σε αυθόρμητες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πλατείες σε όλη την Ιταλία.

Λίγο για το πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης: Η Ιταλία διοικείται από τον Mario Draghi, έναν τραπεζίτη. Ο Nicola Zingaretti παραιτήθηκε από την ηγετική του θέση στο PD (κεντροαριστερό κόμμα). Η Rossella Muroni, πρώην πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente, χτίζει δυναμική για να δημιουργήσει μια ισχυρή περιβαλλοντική κοινοβουλευτική δύναμη. Ο Matteo Salvini και η Giorgia Meloni περιμένουν τις επόμενες εκλογές για να καταλύσουν τη συναίνεση γύρω από μια ατζέντα κοινωνικής οργής και μίσους. Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, οι 6000 Σαρδέλες αισθάνονται το επείγον:1) Εκπαίδευση των εαυτών τους και των ακτιβιστών για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις. 2) “Οργανώστε και κρατήστε ζωντανό ένα ισχυρό δίκτυο”.

Ένα από τα 6000 μότο της “Σαρδέλας”, από την αρχή κιόλας του κινήματος είναι το «facciamo banco», που σημαίνει «έλα να μαζευτούμε» στον «κόσμο των ψαριών». Η διαφορετικότητα και η διασταύρωση είναι θεμελιώδεις πυλώνες του Μανιφέστου τους, συγκεκριμένα στο άρθρο 6 . Η οικοδόμηση διατομεακών κινήσεων μπορεί επίσης να οριστεί ως η δευτερεύουσα αποστολή τους, εκτός από την προώθηση της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής που αναφέρουν: «χτίζουμε γέφυρες, σε αντίθεση με τείχη και φραγμούς».

Το «Scuola di mobilitazione politica » (Σχολείο Πολιτικής Κινητοποίησης) είναι ένα συνεχιζόμενο έργο, ενώ το σχολείο ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου 2021. Οι Mattia & Andrea έδωσαν μια διάλεξη για το πώς κατάφεραν να «οδηγήσουν» στους ανώμαλους δρόμους που οδηγούν από τις δημόσιες πλατείες στην τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικότερα.

Τι ακολουθεί;

Η επιχορήγηση από το “Guerrilla Foundation”

Η εκστρατεία που ξεκίνησε από το «Politici per caso» έχει ως στόχο να εισαγάγει τις συνελεύσεις πολιτών στο ιταλικό πολιτικό και νομικό σύστημα. Έχουν γραπτή πρόταση νόμου και τώρα πρέπει να συγκεντρώσουν 50.000 υπογραφές μέσα στους επόμενους 6 μήνες, κάτι που δεν είναι εύκολο, δεδομένης της πανδημίας και της νομικής αδυναμίας για συλλογή των υπογραφών ψηφιακά (η Ιταλία σιγά σιγά θα φτάσει εκεί, το 2022).

H Πρωτοβουλία 6000 Sardine, συνεργάστηκε με το «Politici per caso» για να τους βοηθήσει να εξηγήσουν στην ιταλική κοινή γνώμη τι είναι οι συνελεύσεις πολιτών, γιατί χρειάζονται, πώς λειτουργούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης και πώς μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Όλα αυτά προφανώς απαιτούν χρόνο, προσπάθεια, συντονισμό και τελευταία, αλλά όχι ασήμαντα, κονδύλια, επομένως αυτό είναι το κύριο έργο για το οποίο το ίδρυμα Guerrilla στηρίζει οικονομικά την πρωτοβουλία. Το Guerrilla είναι ένα ίδρυμα που “βοηθά τους ακτιβιστές και τα κινήματα βάσης να δημιουργήσουν θύλακες αντίστασης, που θα συμβάλουν σε μεγαλύτερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς προς μια ζωντανή, κυκλική οικονομία με μια βαθιά δημοκρατική κοινωνία που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική και οικολογική ευημερία“.

Εκτός από το 6000 Sardine – Σαρδέλες στηρίζουν και 3 άλλα έργα:

1) Συντονισμός της εκστρατείας «AssembraMenti» μαζί με τη ΜΚΟ Rinascimento Green, για τη διοργάνωση του πρώτου γύρου πειραματικών συνελεύσεων πολιτών στην Emilia-Romagna και την Καλαβρία με θέμα «Κλίμα, εργασία και ένταξη». Όπως εξηγούν: Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία. Τρεις λέξεις που μοιάζουν να περιγράφουν τρία διαφορετικά πλαίσια, αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αλληλένδετα. Σήμερα η κοινωνία μας καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και την οικονομική κρίση και την κρίση υγείας και κλίματος. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ένα κοιτάζοντας το άλλο γιατί η επιστήμη και η εμπειρία μας δείχνουν πώς αυτά τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους

2) Υποστήριξη της εκστρατείας MeglioLegale (Καλύτερα Νόμιμο)  για τη αλλαγή της ιταλικής συντηρητικής νοοτροπίας που ποινικοποιεί τη χρήση κάνναβης. Το Better Legal είναι μια νέα καμπάνια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την αποποινικοποίηση της χρήσης άλλων ουσιών. Είναι μια πρωτοβουλία που περιλαμβάνει βουλευτές και γιατρούς, επιχειρηματίες και δικηγόρους, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες για να ανοίξει μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση για το θέμα

3) Κάνοντας το «Orti Popolari», που ξεκίνησε στη Μπολόνια τον Ιούλιο του 2020, ένα αναπαραγόμενο μοντέλο αστικής γεωργίας που βοηθά τους ανθρώπους να ανακτήσουν την επαφή με τη φύση και την υπαίθρια κοινωνική δραστηριότητα

 

Posted on 13/01/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top