«Κόκκινη κάρτα» από την ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να μην στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα ευρωπαϊκά κονδύλια

 του Μιχάλη Ψύλου

Ούτε οι Ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά δίνει τα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης -κάπου 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα πάρει η χώρα- στους λίγους ισχυρούς. Στις μεγάλες και δυναμικές επιχειρήσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πρόβλημα να δανειστούν από τις τράπεζες.

Συνταρακτική η αποκάλυψη της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Euractiv ότι η Γερμανία, αλλά και αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, ζήτησαν από μόλις μία κυβέρνηση -την ελληνική- διευκρινίσεις για το πώς επιλέγει τις εταιρείες για τη χορήγηση των φθηνών δανείων, αλλά και τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το είχε αποκαλύψει την περασμένη Δευτέρα με άρθρο του στο newscenter ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων, περίπου 12 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, προβλέπεται να καταλήξει σε δανεισμούς μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Όμως δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Αντίθετα διογκώνεται. Αυξάνεται η ανισότητα, δεν καταπολεμείται η ανεργία, μειώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας των μικρομεσαίων» . Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Χρειάστηκε να υπάρξει ευρωπαϊκή κατακραυγή για να πιεστεί η κυβέρνηση και να αλλάξει «φραστικά» το κείμενο που έστειλε στην Κομισιόν, προκειμένου να εγκριθεί την προσεχή Τρίτη από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, όπως δηλώνει στο Euractiv, πηγή της ΕΕ.

Δεν πρόκειται φυσικά για πραγματική «στροφή». Με τον πρωθυπουργό να μαδάει καθημερινά την … μαργαρίτα, αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει τα χειρότερα, η στήριξη αφειδώς και μονομερώς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί «εμβολιασμός επιβίωσης». Όσο για τους μικρομεσαίους; Ας πρόσεχαν και ας γίνονταν και αυτοί «μεγαλομεσαίοι» ή μεγάλοι, βρε αδελφέ. Ουδείς νοιάζεται… «Οι μικρομεσαίοι  στο απόσπασμα», όπως έγραψε ο  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Με την πανδημία τα «λουκέτα» και οι επαπειλούμενες πτωχεύσεις  να θυμίζουν πλέον… γεωμετρική πρόοδο, η κυβέρνηση κωφεύει ακόμη και στις προειδοποιήσεις  της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πτωχεύσεις. Όπως κωφεύει και στις εκκλήσεις των μικρομεσαίων για «κούρεμα» χρεών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας .

Κι όμως! Είμαστε σε μια περίοδο που σε όλη τη Ευρώπη το κλίμα αλλάζει. Η ανάγκη για μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική γίνεται επιτακτική- όπως έδειξε η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να σπάσει μετά από 20 χρόνια τον στενό κορσέ του «έως 2%» πληθωρισμού για να υπάρξει ανάπτυξη. Για δεκαετίες, το κύριο μέλημα των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν να να αποφευχθεί ο υπερβολικός πληθωρισμός. Στην προηγούμενη χρηματοπιστωτική  κρίση επίσης, η ΕΚΤ καθυστέρησε να υιοθετήσει αντισυμβατικά μέτρα. Σήμερα, όπως γράφει ο Economist σε κύριο άρθρο του «μπορεί η παγκόσμια ανάπτυξη να επιστρέφει γρήγορα, αλλά η ανάκαμψη από την πανδημία θα  είναι άνιση και εύθραυστη».

Και η Λαγκάρντ πήρε το όπλο της: Εννέα χρόνια αφότου ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε με αξιομνημόνευτο τρόπο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας , η Κριστίν Λαγκάρντ εφαρμόζει και πάλι το δόγμα του «σούπερ Μάριο». Παραμερίζοντας τους ιέρακες της λιτότητας και  δίνοντας ανάσες στους Ευρωπαίους πολίτες

Και στην Ελλάδα; Δυστυχώς, η σύγκριση προκαλεί κατάθλιψη: Η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες εμμονές και στις εξυπηρετήσεις των ισχυρών φίλων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να ασπάζεται μια άλλη πολιτική: Το δόγμα «ΤΙΝΑ» της Μάργκαρετ Θάτσερ: There is no alternative”- Δεν υπάρχει εναλλακτική» στον νεοφιλελευθερισμό…Μόνο που 40 χρόνια μετά, η «ΤΙΝΑ» πετάχτηκε πλέον στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας…Και μαζί της, όλοι οι δογματικά προσκολλημένοι οπαδοί της…

Photo by Nate Bell on Unsplash

Posted on 15/07/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top