Πράσινοι προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Καιρός να εξελιχθούμε, απαγόρευση των κλουβιών για ζώα εκτροφής

«Καιρός να εξελιχθούμε»

ανοικτή επιστολή των Πράσινων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. την πανευρωπαϊκή κατάργηση των κλουβιών.

Θετική ψήφο για την πανευρωπαϊκή κατάργηση των κλουβιών στην κτηνοτροφία, στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 19 Ιουλίου, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το νέο κόμμα των Πράσινων. Την ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό συνυπογράφουν οι συν-εκπρόσωποι των Πράσινων Θανάσης Γούναρης και Αλία Παπαγεωργίου.

Στην ανοικτή επιστολή οι Πράσινοι τονίζουν τη σημασία και την απήχηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέρμα στα Κλουβιά», αλλά και τη θετική ανταπόκριση των επίσημων ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συντριπτική υπερψήφιση του σχετικού ψηφίσματος στο ευρωκοινοβούλιο στις 10 Ιουνίου και την ανακοίνωση της Κομισιόν στις 30 Ιουνίου, που υιοθετείται το αίτημα για πλήρη κατάργηση των κλουβιών μέχρι το 2017.

Σειρά έχει τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου, όπου θα συζητηθεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Κομισιόν, μαζί με το σχέδιο μετάβασης. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη θέση, οι Πράσινοι την καλούν να ακούσει τη φωνή των πολιτών και να στηρίξει στη Σύνοδο τις θετικές προτάσεις της Κομισιόν.

Όπως τονίζουν οι Πράσινοι στην επιστολή, «η ελληνική εκτατική και βιολογική κτηνοτροφία, που αποτελεί μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας και δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, έχει να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα από μια τέτοια μετάβαση. Το ίδιο ισχύει και για κάθε ευρωπαϊκή ρύθμιση που βελτιώνει τη μεταχείριση των ζώων. Αντίθετα, το μοντέλο της εντατικής κτηνοτροφίας και η υποβάθμιση της ευζωίας των ζώων έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με διατροφικά σκάνδαλα που έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών σε όλη την Ευρώπη».

Υπολογίζεται ότι πάνω από 300 εκατομμύρια παραγωγικά ζώα στην Ε.Ε. κάθε χρόνο περνούν βασανιστικά όλη τους τη ζωή, ή το μεγαλύτερο μέρος της, σε κλουβιά. Για την κατάργηση των κλουβιών έχει δημιουργηθεί ισχυρό πανευρωπαϊκό ρεύμα: το μήνυμα της εκστρατείας «καιρός να εξελιχθούμε», συνδέεται και με τις ευρύτερες προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος.

«Η επίσημη θέση της Ελλάδας οφείλει να είναι με το ρεύμα αυτό», τονίζουν οι Πράσινοι, «όπως υπαγορεύουν οι αξίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας, αλλά και τα στενά συμφέροντα της χώρας, για τα προϊόντα της και τη διεθνή εικόνα της».

Ακολουθεί το κείμενο της Ανοικτής Επιστολής:

Προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό

Κοινοποίηση:
κ. Σ. Ντουντουνάκη
κ. Κ. Μαρίνου

Θέμα: Για την ελληνική θέση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, για την απόφαση της Κομισιόν για απαγόρευση χρήσης κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα

κύριε Υπουργέ,

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Τέρμα στα Κλουβιά» είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία του θεσμού και το νέο κόμμα των Πράσινων την έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Στις 10 Ιουνίου 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σχετικό υποστηρικτικό ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία: 558 υπέρ, 37 κατά και 85 αποχές. Ανάλογες τοποθετήσεις έχει καταθέσει και η Επιτροπή των Περιφερειών.

Σε ανακοίνωσή της στις 30 Ιουνίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να υποβάλει νομοθετική πρόταση έως το 2023 για σταδιακή κατάργηση της χρήσης κλουβιών για εκτρεφόμενα ζώα και πουλερικά. Η Επιτροπή εξετάζει τη δυνατότητα σχετικής νομοθεσίας με ορίζοντα το 2027.

Στην επικειμένη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, στις 19 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τους υπουργούς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, καθώς και το σχέδιο για τη μετάβαση. Οι Πράσινοι ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή των πολιτών και να στηρίξει στη σύνοδο την απόφαση της Κομισιόν για ευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης κλουβιών στην κτηνοτροφία από το 2027.

Η ελληνική εκτατική και βιολογική κτηνοτροφία, που αποτελεί μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας και δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, έχει να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα από μια τέτοια μετάβαση. Το ίδιο ισχύει και για κάθε ευρωπαϊκή ρύθμιση που βελτιώνει τη μεταχείριση των ζώων. Αντίθετα, το μοντέλο της εντατικής κτηνοτροφίας και η υποβάθμιση της ευζωίας των ζώων έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με διατροφικά σκάνδαλα που έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών σε όλη την Ευρώπη.

Σημαντικό είναι ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν περιλαμβάνει και πιθανές δυνατότητες χρηματοδότησης των κτηνοτρόφων για τη διευκόλυνση της μετάβασης, όπως τα eco-schemes. Εξετάζει επίσης τρόπους διασφάλισης, ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα να συμμορφώνονται και αυτά με τα πρότυπα της ΕΕ για την ευζωία των ζώων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αθέμιτου ανταγωνισμού.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 300 εκατομμύρια παραγωγικά ζώα στην Ε.Ε. κάθε χρόνο περνούν όλη τους τη ζωή, ή το μεγαλύτερο μέρος της, σε κλουβιά. Εκεί αποστερούνται κάθε αίσθηση αυτονομίας και εμποδίζονται στις περισσότερες βασικές τους συμπεριφορές.

Εναλλακτικές λύσεις χωρίς κλουβιά, οικονομικά βιώσιμες, είναι ήδη σε χρήση σε πολλές χώρες. Καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη και τη χώρα μας δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην καλή διαβίωση των ζώων, εκατοντάδες διεθνείς εταιρίες τροφίμων δεσμεύονται ήδη για μη χρήση κλουβιών στην παραγωγή των ζωικών προϊόντων που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν. Μονομερή νομοθετικά βήματα προς το τέλος των κλουβιών, έχουν ήδη γίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες:

  • Κλουβιά κάθε μορφής για ωοτόκες όρνιθες απαγορεύονται ή θα απαγορευτούν σε Αυστρία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Βαλλονία (Βέλγιο), Σλοβακία.
  • Κλουβιά κύησης ή τοκετού χοιρομητέρων πρόκειται να απαγορευθούν ή να περιοριστούν στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστρία.
  • Περιοριστικοί κανόνες για κλουβιά για κουνέλια, ισχύουν σε Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Φλάνδρα (Βέλγιο) και Σουηδία.

Για την κατάργηση των κλουβιών στην κτηνοτροφία, έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό ρεύμα, τόσο ανάμεσα στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα. Το μήνυμα ότι «είναι καιρός να εξελιχθούμε», συνδέεται και με τις ευρύτερες προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος.

Η επίσημη θέση της Ελλάδας οφείλει να είναι με το ρεύμα αυτό, όπως υπαγορεύουν οι αξίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας, αλλά και τα στενά συμφέροντα της χώρας, για τα προϊόντα της και τη διεθνή εικόνα της.

Οι Πράσινοι καλούμε λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει, στη Σύνοδο της 19ης Ιουλίου, τόσο την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Τέρμα στα Κλουβιά», όσο και την επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τερματισμό της χρήσης κλουβιών στην εκτροφή ζώων μέχρι το 2027.

Με εκτίμηση

Οι συν-εκπρόσωποι του κόμματος
Θανάσης Γούναρης, Αθήνα
Αλία Παπαγεωργίου, Βρυξέλλες

Posted on 15/07/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top