Μάρτυρες κλιματικής θύελλας, του Στέλιου Ευριπιώτη. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για ανήσυχους πολίτες

Ο τίτλος του βιβλίου σε βάζει κατευθείαν στο θέμα: “Μάρτυρες κλιματικής θύελλας”. Περιεκτικός, άμεσος, ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Μάρτυρες, το βιώνουμε δηλαδή. Κλιματική θύελλα, δεν μιλάμε πλέον για κάτι που θα έρθει στο μέλλον, το βλέπουμε μπροστά μας, είναι μια θύελλα. Μεταφορικά και ουσιαστικά μια και τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης εντείνονται, κάνουν πιο δυναμικά την εμφάνισή τους και στην δική μας κλιματική ζώνη. Μάλιστα “οπτικοποιεί”  την κλιματική κρίση με μια εικόνα που είναι χαρακτηριστική των επιπτώσεων της, έντονες θύελλες.

Σήμερα πια, η κλιματική αλλαγή είναι παντού παρούσα. Το επιβεβαιώνουν κάθε στιγμή οι μεγάλες και κατακλυσμιαίες αλλαγές του κλίματος, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι κατακρημνίσεις, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, η εξαφάνιση των ειδών στο ζωικό και φυτικό βασίλειο, ακόμη και η θανατηφόρα πανδημία Covid-19. Το ομολογούν απερίφραστα χιλιάδες εξειδικευμένοι επιστήμονες απ’ όλη τη γη, αλλά και οι ίδιοι οι πάμπλουτοι που ζουν άνετα σε αυτόματα κλιματιζόμενους χώρους και με υπερκατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και των άλλων αγαθών.

Παρόλα αυτά η κινητοποίηση των απανταχού αρχόντων για την αποτροπή αυτής της βιβλικής καταστροφής, μοιάζει περισσότερο υποτονική και ακούσια, λες και αδιαφορούν για το μέλλον αυτού του πλανήτη, στον οποίο θα ζήσουν και τα ίδια τα παιδιά τους. Λες και είναι βέβαιοι ότι θα τους ανταμείψει απλόχερα η κλιματική θύελλα την ώρα της κρίσης, για την πιστή υποστήριξη που της έδειξαν μέχρι τώρα!

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε, τι φταίει για όλα αυτά. Μήπως η αψηφισιά του κινδύνου ή η ραθυμία όλων μας; Μήπως το σύνδρομο της απληστίας που μας διακατέχει και η άρνησή μας να θυσιάσουμε μικρό μέρος της βόλεψης μας ή και της ευημερίας μας; Ή μήπως φταίει η αντίσταση του διεθνούς κατεστημένου που επιμένει να παραμείνει μοναδικός μεριδιούχος όλων των αγαθών της γης ;

Τις απαντήσεις αυτών και πολλών άλλων σχετικών ερωτήσεων επιχειρεί να δώσει το παρόν βιβλίο, μέσα από τη συστηματική ενημέρωση και τις απόψεις των πιο εξειδικευμένων και ψύχραιμων συνανθρώπων μας”. Συγγραφέας: ΕΥΡΙΠΙΏΤΗΣ, ΣΤΈΛΙΟΣ Γ.

Ο Στέλιος Ευριπιώτης αναζητεί τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση, τις επιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά και λύσεις στην τεράστια πρόκληση για τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Χρησιμοποιεί συναισθηματικό λόγο αλλά και πίνακες, διαγράμματα και τεκμηριωμένες απόψεις για να σχηματίσει απαντήσεις στο θέμα της κλιματικής κρίσης (κλιματικής θύελλας).

Επικοινωνία: Στέλιος Ευριπιώτης
Τηλ. 6974908325
Ο Στέλιος Ευριπιώτης δεν είναι απλός ένας ακόμα συγγραφέας που αναφέρεται στην κλιματική κρίση, Είναι ένας από αυτούς τους αγωνιστές που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Το βιβλίο λοιπόν είναι ένας συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και προσωπικού ενδιαφέροντος. Έχει συγγράψει και άλλα βιβλία, για τα μαθηματικά, αλλά και “Δέκα διηγήματα κοινωνικο-οικολογικού προβληματισμού” Αντιμέτωποι με τον εαυτό μας (2013).
Μάρτυρες κλιματικής θύελλας
Τα αίτια, οι επιπτώσεις και η προοπτική, συγγραφέας Στέλιος Γ. Ευριπιώτης
Αθήνα Bookstars – Γιωγγαράς
2021 σ. 392
ISBN: 978-960-571-421-5

Posted on 15/07/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top